Koliko je opasna plava svjetlost ekrana?

Sve je više dokaza da plavo svjetlo može imati štetan učinak na kožu i oči te da poremećuje cirkadijalni ritam, naš unutarnji sat. Studije koje istražuju utjecaj sunčevog zračenja na kožu obično su fokusirane na ultraljubičasto zračenje, posebno UVB, odgovorno za opekline.

Učinci izloženosti

Najčešći poznati učinak izloženosti plavoj svjetlosti je značajno povećanje reaktivnih kisikovih vrsta (ROS), visoko reaktivnih hemikalija koje nastaju iz kisika, a previše ROS-a može oštetiti DNK i ključne enzime poput onih odgovornih za popravak DNK i tako povećati rizik od raka.

Plavo svjetlo nalazi se svuda oko nas. Zrači ga Sunce, ali i žarulje, mobilni telefoni, ekrani računara i televizori ravnog ekrana. No nisu svi oni jednako opasni po naše zdravlje.

Jedno je istraživanje pokazalo da plavo svjetlo može izazvati pigmentaciju, tamnjenje na različitim tipovima kože. Iako mnogi ljudi duboku preplanulost smatraju poželjnom osobinom, ona je zapravo pokazatelj oštećenja kože i ROS-a. Drugo istraživanje otkrilo je kako preplanulost kože od vidljive svjetlosti, koje uključuje i plavo svjetlo, ima tamniju pigmentaciju koja traje duže u poređenju s izlaganjem ultraljubičastom zračenju, prenosi Bug.

Oštećenja kože

Studije su pokazale i da plava svjetlost može aktivirati gene povezane s upalom i fotostarenjem, odnosno oštećenjem kože. Nekoliko studija je pokazalo da tipične kreme za sunčanje ne sprečavaju oštećenje koja izazivaju plava i vidljiva svjetlost.

Boja neba u sunčevo podne i zalazak sunca, izračunata iz difuznog spektralnog zračenja sredinom ljeta na zemljopisnoj širini 45 stepeni sjeverno.

Iako se čini da je plava svjetlost manje moćna od ultraljubičastog zračenja, to se može objasniti relativno većim količinama plave svjetlosti koje dopiru do Zemlje. UVR čini oko pet posto sunčevog zračenja u Velikoj Britaniji u podne u ljeto – plavo svjetlo čini oko 15 posto, pokazalo je istraživanje.

Koristi od plave svjetlosti

Postoje i neki korisni učinci plave svjetlosti. Ono se koristi za liječenje kožnih stanja uključujući ekcem, u fotodinamičkoj terapiji, za liječenje niza kožnih stanja, od akni do raka te pospješuje zacjeljivanje rana, ali štetni učinci plave svjetlosti vjerovatno će nadmašiti pozitivne učinke kod zdravih ljudi.

Vidljiva svjetlost čini 50 posto sunčevog spektra i, kao što mu samo ime govori, to je jedini dio svjetlosti koji detektira ljudsko oko.

Plavo svjetlo može oštetiti kožu, ali je manje jasno koji su izvori plave svjetlosti štetni za ljude. Plavo svjetlo s ekrana odgovorno je za djelić doza plavog svjetla koje dobivamo. Istraživanje je pokazalo da zasloni s uređaja mogu povećati proizvodnju ROS-a.

Neznatne štete

Istina je da ispred ekrana provodimo više vremena nego ikad prije, ali iako ekrani mogu uzrokovati određenu štetu, ona je neznatna u usporedbi s izlaganjem suncu.

Studija njemačkog proizvođača preparata za njegu kože Biersdorf otkriva da je cjelosedmično izlaganje plavoj svjetlosti s ekrana na udaljenosti od 30 cm jednako samo jednoj minuti podnevnog ljetnog sunca u Hamburgu u Njemačkoj. Druga studija pokazala je da je plava svjetlost s ekrana između sto i čak hiljadu puta manje intenzivna od plave svjetlosti sunca.

Ograničena korist

Kozmetička industrija razvija širok raspon proizvoda za njegu kože za koje robne marke tvrde da sprečavaju oštećenja izazvana plavim svjetlom. Međutim, ne postoji reguliran ili standardiziran test za procjenu sposobnosti proizvoda da spriječi takvo oštećenje.

UV-inducirana mutacija

Nedostatak propisa za tvrdnje o plavom svjetlu vjerovatno neće biti opasan za potrošače, ali korist od proizvoda može biti ograničena. Obzirom na dokaze o plavoj svjetlosti koju emitiraju ekrani, treba biti skeptičan prema tvrdnjama da neki proizvod sprečava oštećenja izazvana ekranom računara ili telefona.

Koliko je opasna plava svjetlost ekrana? Noob.ba.

www.noob.ba

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti