back to top

10 stvari koje ćete primijetiti kada pređete s iPhone-a na Android

Pročitali ste članke, vidjeli recenzije i spremni ste zamijeniti its iPhone sa Android uređaj? Super. Vjerovatno se radujete što ćete i sami isprobati Android OS i sve one cool funkcije o kojima čitate.

Međutim, imajte na umu da Android dolazi sa određenim stvarima prednosti, takođe mane kada ga uporedimo sa iPhone-om. Nije Android (OS) bolji u svim segmentima, što ćete vidjeti u nastavku. Tačnije, vidjet ćete šta danas možete očekivati ​​od Androida, pogotovo ako ste godinama “zatvoreni” u Appleovom ekosistemu.

1) Postoje pristupačnije opcije

10 stvari koje ćete primijetiti kada pređete s iphone-a na android

iPhone mobiteli obično počinju s cijenom od oko 900-950 eura (u Hrvatskoj), dok su Android mobiteli dostupni u svim cjenovnim razredima, tako da imate veću kontrolu nad time koliko ćete novca potrošiti na novi telefon.

Doduše, postoji iPhone SE serija koja je pristupačnija, ali zaostaje za specifikacijama, karakteristikama i dizajnom u poređenju sa Android telefonima srednje klase.

2) Teško je odustati od Apple usluga

Kada pređete na Android, teško ćete se odreći Appleovih aplikacija u kojima ste navikli uživati ​​na svom iPhoneu, posebno iMessage i FaceTime. Ovo je još teže učiniti ako se pretplatite na Apple usluge kao što su Apple TV+, Apple Arcade, Apple Music i Apple Fitness+.

Kao novi korisnik Androida, bićete prilično razočarani što je Android ekosistem pomalo neuredan i razbacan, iako sada imate više slobode. To znači da ne postoji samo jedno mjesto za sve vaše tehnološke potrebe. I to je ono što će donekle razočarati korisnike iPhonea koji možda nisu “tehnički potkovani”. Apple je to relativno dobro riješio i do svih servisa možete doći za pola minute.

3) Android ima više aplikacija i funkcija

10 stvari koje ćete primijetiti kada pređete s iphone-a na android

Jedna stvar koju ćete primijetiti odmah nakon prelaska na Android je da ovdje postoji mnogo više aplikacija i funkcija nego na iOS-u. To je zato što iPhone (i Apple proizvodi općenito) daju prednost jednostavnosti i upotrebljivosti, dok Android telefoni daju prioritet funkcionalnosti i korisnosti.

Na Androidu ćete pronaći funkcije za koje niste ni znali da su vam potrebne. U stvari, proizvođači telefona također dodaju prilagođenu „kožu“ na vrh Android OS-a kako bi razlikovali svoje proizvode od drugih brendova.

Na primjer, neke od najboljih funkcija na Samsung telefonima su “Edge Panels”, “Secure Folder” i “Modes and Routines”. Pixel telefoni imaju “Magic Eraser”, “Photo Unblur” i “Call Screen”. Dakle, opcije će također varirati od marke do marke Android telefona.

4) Android telefoni imaju više oglasa i bloatware-a

Dok istražujete sve aplikacije i funkcije na svom novom Android telefonu, uvidjet ćete da, nažalost, postoji mnoštvo aplikacija i sistemskih oglasa. Ovo posebno važi za “teže” Android “skinove” (ili “korisničke interfejse”). Samsungov One UI ili Xiaomijev MIUI.

Iskreno rečeno, možete izbrisati unaprijed instalirane aplikacije (bloatware) sa svog telefona i isključiti reklame/reklame, ali njihovo postojanje je smetnja s kojom korisnik ne bi trebao da se “muči”. Srećom, uz malo guglanja, riješit ćete problem za nekoliko minuta i sigurni ste u budućnosti.

5) Android telefoni se puno brže pune

10 stvari koje ćete primijetiti kada pređete s iphone-a na android

Jedna oblast u kojoj se iPhone uređaji nisu poboljšali već dugo vremena je brzina punjenja. Dok proizvođači Androida danas nude lude brzine punjenja kao što su 65W, 100W ili čak i više, iPhone uređaji su još uvijek ispod 30W. To znači da je iPhoneu potrebno oko sat i po do dva sata da se potpuno napune, ali neki Android telefoni to mogu učiniti za samo 30 minuta.

6) Povezivanje na Windows je jednostavno

Prelazak na Android ima još smisla ako posjedujete računar sa instaliranim Windowsom. Vjerovatno već znate da Apple MacBookovi ne rade dobro s Androidom, a to može imati određene posljedice na vaš svakodnevni rad i smanjiti vašu produktivnost. Pogotovo ako morate prenijeti podatke sa telefona na MacBook i obrnuto. Ovo zahtijeva korištenje aplikacija trećih strana i nije uvijek lako za napraviti.

Srećom, možete jednostavno povezati svoj Android telefon i Windows PC pomoću aplikacije Microsoft Phone Link. Pomoću njega možete pristupiti aplikacijama i fotografijama vašeg telefona na računaru, dijeliti datoteke između dva uređaja, čitati i odgovarati na poruke, upućivati ​​i primati pozive te primati i upravljati obavještenjima.

7) Morate kreirati više korisničkih naloga

10 stvari koje ćete primijetiti kada pređete s iphone-a na android

Zeznuta stvar kod Androida je da morate upravljati više korisničkih računa. Osim što imate (vaš) Google račun, morat ćete kreirati i novi račun kod proizvođača od kojeg ste kupili telefon. Ovo je neophodno da napravite sigurnosnu kopiju vaših podataka i koristite njihove usluge Find My Device (osim ako ne kupujete Google Pixel telefon).

Ovo je još gore kada kupite Galaxy telefon jer Samsung povjerava Microsoftu neke od zahtjeva za sigurnosnu kopiju vaših fotografija, video zapisa i datoteka. To znači da ćete tada morati da imate Google nalog, Samsung nalog i Microsoft nalog. Nije baš idealno.

8) Potrebno je više vremena da se isprave greške

Još jedna zamjerka kod Androida je što je potrebno više vremena da se poprave softverske greške nego iPhone. To je zato što, za razliku od Androida, koji je otvorenog koda, iOS je vlasnički softver koji Appleu daje potpunu kontrolu nad softverom koji radi na iPhone uređajima. Ovo omogućava kompaniji da brzo uoči greške i objavi zakrpu za iOS.

Takođe, pošto Android telefoni dolaze sa prilagođenim korisničkim interfejsom, još je teže pronaći i ispraviti greške jer morate da shvatite da li je problem u samom Androidu ili u „skinu“ koji ste stavili na njega. To je i razlog zašto su ažuriranja softvera općenito sporija na Android telefonima.

9) Imate veću kontrolu nad svojim telefonom

Android vam daje veću kontrolu nad vašim uređajem, a primijetit ćete to na više načina. Na primjer, postoji više opcija prilagođavanja, više alata za više zadataka i više načina za upravljanje pohranom podataka.

Kao bivši korisnik iPhonea, također ćete cijeniti Androidovo bolje upravljanje datotekama i mogućnost pokretanja pokretača trećih strana i mogućnost prisilnog zaustavljanja aplikacija i brisanja njihove keš memorije.

10) Ima manje dodataka za kupovinu

10 stvari koje ćete primijetiti kada pređete s iphone-a na android

Budući da Apple izdaje samo nekoliko iPhone modela godišnje i ne mijenja mnogo dizajn sa svakom generacijom, kompanijama je lakše kreirati dodatke kao što su futrole, postolja, bežični punjači, nosači za automobile i slično.

Za usporedbu, postoje stotine modela Android telefona lansiranih u jednoj godini, što otežava kompanijama da ih sve prate, a kamoli da naprave dodatnu opremu za njih.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Post 10 stvari koje ćete primijetiti kada pređete s iPhonea na Android prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU