back to top

Alternative Google Maps koje poštuju vašu privatnost

google mape je jedna od onih (mobilnih) aplikacija koje je većina nas koristila barem jednom u životu. Osim toga, popularan je s razlogom: daje vam potrebne informacije i besplatan je.

Ali Google Maps i dalje ima svoje cijena. Aplikacija je poznata po zbirka ogromne količine korisničkih podataka, toliko da se Google suočio sa ozbiljnim pritiskom regulatora širom svijeta da ga modificiraju i smanje podatke koje prikuplja.

Dobra vijest je da postoje druge slične aplikacije koji zapravo poštuju vašu privatnost i neće ugroziti vašu sigurnost. Evo pet alternativa koje možete isprobati danas.

1) OsmAnd

alternative google maps koje poštuju vašu privatnost

EighthAnd je prilično jedinstvena, što se tiče navigacijski softver. Za početak, to je softver otvorenog koda. Aplikacija je potpuno funkcionalna “offline”, što ne samo da štedi korisnike od troškova rominga u inostranstvu, već i osigurava veću sigurnost i privatnost.

Kartice na OsmAnd-u redovno se ažuriraju, i sama aplikacija ima mnogo toga korisne funkcije, kao što su glasovno navođenje, saobraćajna upozorenja, promjene rute i još mnogo toga. Takođe ima pešak i planinarske staze, kao i biciklističke staze, što je odlično za one koji uživaju u aktivnostima na otvorenom.

Ono što je ključno, OsmAnd u svom “politika privatnosti” (eng. Privacy policy) napominje da ne prikuplja lične podatke. Podrazumevano prikuplja druge vrste podataka, ali korisnik može lako promijeniti dozvole u postavkama aplikacije. Samo ovo čini OsmAnd daleko sigurnijim i privatnijim od Google Maps.

OsmAndov model monetizacije nije zasnovan na prikupljanju podataka, stoga aplikacija ima premium verzija, odnosno razne premium verzije. Korisnici imaju mogućnost mjesečne pretplate ili jednokratne kupovine. Osim gore navedenog, može se koristiti i OsmAnd besplatno.

Skinuti: iOS | Android

2) Sygic Maps

alternative google maps koje poštuju vašu privatnost

Osnovan 2004. Sygic je Slovačka specijalizovana korporacija za navigacijski softver. Njihovi proizvodi možda nisu toliko popularni kao Google Maps, ali Sygic je zapravo bila jedna od prvih kompanija koja je ponudila aplikacije za navigaciju za pametne telefone.

Sygic nudi razna rješenja za navigaciju, uključujući profesionalna navigacija za flote i automobile – Ford, Volkswagen, Toyota, na primjer, koriste Sygic proizvode. Ali mobilna aplikacija nudi mnogo, uključujući offline navigaciju, preporuke TripAdvisor, turistički vodiči i tako dalje.

Besplatna verzija radi odlično i možemo reći da ni na koji način nije inferioran u odnosu na Google Maps. Kako god, premium verzija uključuje offline 3D mape, upozorenja kamere za brzinu, pruža informacije o prometu u stvarnom vremenu, prepoznaje znakove, ima informacije o cijene goriva…

Sygic u svojoj “politici privatnosti” vrlo jasno navodi kakve podatke prikuplja, pohranjuje i dijeli. I gotovo sve lične podatke koje prikuplja su izbrisani nakon određenog vremenskog perioda, od tri mjeseca do tri godine.

Skinuti: iOS | Android

3) Apple Maps

alternative google maps koje poštuju vašu privatnost

Dobro je poznata činjenica da jesu Apple uređaji sigurniji i privatnije od onih koji koriste operativni sistem Android. Isto se može reći i za Apple softverski proizvodi, koji prikupljaju zanemarljivu količinu podataka u odnosu na one koje su razvili Google i drugi tehnološki divovi.

To je jedan od razloga zašto jesu Apple Maps daleko bolji izbor od Google Maps, ako vam je stalo do zaštite vaše privatnosti. Zapravo, kako kompanija navodi na svojoj službenoj web stranici, Apple Maps prikuplja samo lične podatke.dostavljeno putem Ocene & Fotografije ili Prijavite problem funkcionalnost.

Apple Maps možda nije tako moćan kao neke druge slične aplikacije, ali radi savršeno i ima elegantan, intuitivan dizajn. Problem je, naravno, što je aplikacija dostupna samo na iOS uređaji.

Međutim, postoji jednostavno rješenje ako koristite Android.

Ako koristite Android i želite koristiti Apple Maps, sve što trebate učiniti je pristupiti tražilici DuckDuckGo preko vašeg web pretraživača – DuckDuckGo sistem mapa zapravo pokreće Apple Maps.

Skinuti: iOS

4) OVDJE WeGo

alternative google maps koje poštuju vašu privatnost

Ako ste “malo stariji”, sigurno se sjećate starih Nokia telefon — svi su ga imali početkom 2000-ih. Ono što većina ljudi ne zna je da jeste Nokia imao vlastiti softver za mapiranje. Prošao je kroz nekoliko iteracija i promjena imena tokom godina (u jednom trenutku se zapravo zvao Nokia Maps), a 2012. je rebrendiran kao OVDJE Mape.

U decembru 2015 Nokia je HERE prodata je konzorcijum nemačkih automobilskih kompanija. Ubrzo nakon toga je preimenovana u Idemo. Aplikacija HERE WeGo je sada dostupna za korištenje i zapravo radi prilično dobar posao da vas odvede od tačke A do tačke B.

Još važnije, OVDJE WeGo poštuje privatnost korisnika na način na koji to ne čini Google Maps. Nije iznenađujuće da ovi folderi još uvijek prikupljaju neke lične podatke, ali to se može onemogućiti u postavkama.

OVDJE WeGo ne prodaje niti dijeli korisničke podatke sa trećim licima bez izričitog odobrenja korisnika, u skladu sa njegovom politikom privatnosti. Uz to, aplikacija ima neke zanimljive funkcije koje nedostaju Google mapama, što je čini odličnom aplikacijom za isprobavanje.

Skinuti: iOS | Android

5) Navmii

alternative google maps koje poštuju vašu privatnost

Navmi koristi kombinacija umjetne inteligencije, crowdsourcinga i “otvoreni podaci” za generisanje mapa. Pogodan je za pojedince i firme, a koriste ga kompanije kao npr Jaguar, Shell, Land Rover i Philips. Navmii nudi različita rješenja za automobilsku navigaciju, navigaciju za kamione i mobilnu navigaciju.

Dostupno na adresi iOS i Android platforma, aplikacija Navmii sadrži oglase i uključuje kupovine unutar aplikacije, što svakako trebate imati na umu. Međutim, velika većina funkcija se može koristiti besplatno, tako da to neće biti problem za većinu korisnika.

U vezi prikupljanje podataka, Navmii je daleko manje agresivan od Google Maps. Kao što je navedeno u politici privatnosti, aplikacija prikuplja ograničenu količinu informacija, uglavnom informacija koje korisnici izričito pristaju dijeliti. Prikuplja lične podatke, ali ih ne dijeli s trećim licima, osim ako to ne zahtijeva zakon.

To je moguće odustati od prikupljanja podataka, pa svakako to učinite ako vam ne odgovara da Navmii pristupa vašim podacima. Sve u svemu, Navmii je odlična aplikacija za navigaciju i ona koja ne narušava privatnost korisnika u velikoj mjeri.

Skinuti: iOS | Android

 

Napisao: Boris Plavljanić

Post Google Maps alternative koje poštuju vašu privatnost prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU