back to top

Android 15: sve informacije na jednom mjestu!

Android 14 je javno lansiran sa Pixel 8 serijom još u oktobru 2023. Iako se polako približavamo kraju februara, Google je već započeo testiranje sljedeće verzije Androida. Konkretnije, radi se o testiranju izdanja Android 15 Developer Preview 1 za Pixel uređaje. Ovo je prvo dostupno ažuriranje za Android 15 i namijenjen je programerima. Ali bez obzira na to, to nam daje dobar uvid u ono što možemo očekivati ​​u sljedećoj iteraciji Android operativnog sistema.

android 15: sve informacije na jednom mjestu!

Naslov i potencijalni datum izlaska

Do Androida 10, Google je svoje operativne sisteme nazvao po različitim desertima. Od Androida 10, Google je odlučio da sve svoje buduće operativne sisteme imenuje samo sljedećim brojem u redu. To bi trebao biti slučaj sa Androidom 15. Ali ono što možda niste shvatili je da Google i dalje interno naziva svoje operativne sisteme po desertima i slatkišima. Na primjer, Android 15 interno je poznat kao Vanilla Ice Cream.

Google je započeo testiranje Androida 15 putem Developer Previews, iako je konačno stabilno izdanje još za nekoliko mjeseci. Raspored izdavanja Androida 15 uključuje preglede za programere koji će trajati do sredine marta, nakon čega slijede beta izdanja do maja. Android 15 će dostići stabilnost platforme u junu ili julu, što znači da platformi neće biti dodane nove funkcije ili API-ji, tako da programeri aplikacija mogu početi testirati svoje aplikacije u odnosu na te javne API-je. Sljedećih nekoliko izdanja će se fokusirati na ispravke grešaka.

Google nije pomenuo kada će stabilne verzije Androida 15 biti objavljene, ali pretpostavljamo da će se to dogoditi zajedno sa lansiranjem Google Pixel 9 serije, što bi se trebalo dogoditi vjerovatno u oktobru. Ako koristite neki od novijih Google Pixel uređaja, bit ćete prvi u redu da primite ažuriranje za Android 15. OEM proizvođačima će trebati malo više vremena da objave svoje funkcionalne Android UX skinove na vrhu Android 15 platforme. Vjerovatno ćemo vidjeti nadogradnje za programere za odabrane telefone u narednim mjesecima.

android 15: sve informacije na jednom mjestu!

Promjene koje nas očekuju u Androidu 15

Na prvi pogled, Android 15 izgleda prilično slično prethodnim verzijama Androida, ali postoje neke značajne promjene koje je Google uveo ovim ažuriranjem. Postoje i funkcionalna ažuriranja nekoliko važnih funkcija. Sve ove karakteristike su ili zvanično najavljene ili primećene u objavljenoj verziji.

Uz Android 15, korisnici mogu dijeliti ili snimati samo prozor aplikacije umjesto cijelog ekrana uređaja. Ova funkcija je prvi put omogućena u Androidu 14 QPR 2 na Pixel uređajima, ali će sada biti dostupna na široj Android platformi. Nadalje, postoji nova funkcija koja se može pronaći u odeljku Obavještenja. Ova funkcija se zove “Hlađenje obavještenja” i smanjuje količinu uzastopnih obavijesti koje dolaze iz iste aplikacije. Dizajniran je da spriječi preopterećenje s previše obavijesti.

Android 15 dodaje nova proširenja za veću kontrolu nad hardverom kamere na podržanim uređajima. Nove funkcije dodane kroz ova proširenja uključuju poboljšanja pri slabom osvjetljenju, koja programerima daju kontrolu nad povećanjem svjetline pregleda kamere, i napredna podešavanja blica, koja omogućavaju preciznu kontrolu intenziteta blica prilikom snimanja fotografija.

Developer Preview 1 ili Android 15 developer Preview dodao je novi prekidač za „vibraciju tastature“, koji omogućava korisniku da onemogući vibraciju tastature.

Kada su u pitanju oblici zaštite, neki oblici dvofaktorske autentifikacije (2FA) sigurniji su od drugih, ali mnoge platforme se oslanjaju na najosnovniji oblik 2FA, koji šalje jednokratne lozinke (OTP) putem teksta ili e-pošte. Međutim, Android 15 će to popraviti dodavanjem osjetljivih mogućnosti obavještavanja, što će dodatno poboljšati sigurnost korištenja Android operativnog sistema.

Iako vam Android sistem omogućava da uključite ili isključite Bluetooth putem pločice brzih postavki, mnogi korisnici često ostave Bluetooth uvijek uključen kako bi se brzo povezali sa svojim dodacima tokom dana. Nove funkcije koje je omogućio Android 15 omogućit će vam brže prebacivanje između različitih uređaja na koje se možete povezati putem Bluetooth-a.

Android 15 će uključivati ​​ažuriranja platforme “Health Connect by Android”, koja dodaje podršku za nove vrste podataka o navikama u vježbanju, ishrani i dodatnim informacijama, što je još jedno dobrodošlo poboljšanje.

Iako je Android 13 dodao podršku za povezivanje sa MIDI 2.0 uređajima putem USB-a, koji komuniciraju pomoću univerzalnih MIDI paketa (UMP), Android 15 će proširiti UMP podršku na virtuelne MIDI aplikacije. Ovo omogućava aplikacijama za kompoziciju da kontrolišu aplikacije sintisajzera kao virtuelni MIDI 2.0 uređaj, na sličan način kao USB MIDI 2.0 uređaj.

Nadalje, s Androidom 15, moći ćete kontrolirati kako koristiti aplikacije na prednjem ekranu na sklopivim uređajima. Iako je ova funkcija bila prisutna na Android 14 QPR beta verzijama, uklonjena je, ali izgleda da će biti implementirana na Android 15.

 

Poboljšanje performansi i sigurnosti Android uređaja

Android 15 nastavlja da radi u okviru “Android Dynamic Performance Framework” (ADPF). ADPF je skup API-ja koji omogućavaju igrama i aplikacijama intenzivnih performansi da imaju direktniju interakciju sa napajanjem i termalnim sistemima Android uređaja. Pomoću ovih API-ja vi kao korisnik možete bolje pratiti ponašanje sistema, ali također možete optimizirati performanse na održivi nivo koji ne dovodi do pregrijavanja uređaja.

ADPF se sastoji od ovih glavnih karakteristika:

  • Praćenje termičkog stanja
  • Praćenje performansi SoC-a
  • Promjenjivi način rada

Na podržanim uređajima, Android 15 će dodati nove ADPF mogućnosti. Neki od njih su kako slijedi:

  • Režimi energetske efikasnosti koji ukazuju da njihove povezane niti treba da daju prioritet uštedi energije u odnosu na performanse. Za ovo se kaže da je korisno za dugotrajna pozadinska opterećenja.
  • Sesije sada mogu prijaviti izdržljivost SoC-a, omogućavajući sistemu da bolje prilagodi frekvencije procesora i grafičke kartice kako bi najbolje zadovoljio zahtjeve radnog opterećenja.
  • Nove opcije za mjerenje i nadzor topline.

Jedna od mogućnosti koje će donijeti ažuriranje i prelazak na Android 15 vezana je za najnoviju verziju “Privacy Sandbox” na Androidu.

“Privacy Sandbox” na Androidu je višegodišnja inicijativa Google-a koja uvodi više rješenja privatnosti za oglašavanje, koja ograničavaju dijeljenje korisničkih podataka sa trećim stranama. Ovdje je cilj razviti učinkovito rješenje za oglašavanje koje poboljšava privatnost, a pritom čuva korisničke podatke.

Osim toga, Android 15 uvodi novi FileIntegrityManager API koji koristi funkciju pod nazivom “fs-verity” u Linux kernelu. Pomoću f”s-verity” datoteke se mogu zaštititi prilagođenim kriptografskim potpisima, osiguravajući da nisu izmijenjene ili oštećene.

 

“Procurenja” vezana za nove, potencijalne karakteristike Androida 15

Widgeti na zaključanom ekranu

Android podržava vidžete zaključanog ekrana od Androida 4.2 Jelly Bean, ali je ova funkcija uklonjena u Androidu 5.0 Lollipop. Budući da je iOS doveo widgete na zaključani ekran sa iOS 16, postoji nagoveštaj da bi Google mogao vratiti vidžete na zaključani ekran unutar Android 15 OS.

 

Postotak koji se odnosi na potrošnju energije baterije

Android 14 je postavio temelje za praćenje podataka o stanju baterije, dok bi Android 15 mogao učiniti informacije o stanju baterije dostupnim korisnicima. OS može pokazati procijenjeni postotak napunjenosti baterije vašeg telefona koji trenutno može zadržati u odnosu na vrijeme kada je bio nov. Ovo bi korisnicima dalo jasniju predstavu o stanju baterije njihovog uređaja.

 

Arhiviranje aplikacija putem postavki

Oni koji koriste Apple uređaje i oni koji su jednostavno upoznati sa iOS ekosistemom znaju da iOS ima zgodnu funkciju koja vam omogućava da „prebacite aplikacije“, tako da korisnici mogu dobiti dio prostora za pohranu. Možete deinstalirati aplikacije koje rijetko koristite, ali i dalje možete zadržati korisničke podatke, a kada ponovo instalirate aplikaciju, možete se vratiti tamo gdje ste stali kada je aplikacija instalirana.

 

Google bi mogao koristiti sličnu funkciju arhiviranja aplikacija s Androidom 15. Iako je najavljena još 2022. godine, postoje glasine da bi ova mogućnost mogla ugledati svjetlo dana u Androidu 15.

 

Mogućnost glasovne aktivacije za digitalne asistente

Android sada dozvoljava bilo kojoj aplikaciji da postane zadana aplikacija za pomoćnika. Ali bez obzira na to, ne dozvoljava upotrebu wake riječi poput “Hej Google” u pozadini. Android 15 bi mogao predstaviti novu funkciju pod nazivom “Glasovna aktivacija”, koja bi mogla koristiti tehnologiju “prilagodljivog čitanja” koja čuva privatnost kako bi omogućila drugim aplikacijama koje se koriste kao digitalni asistent da koriste riječ za buđenje.

Ne sumnjamo da će Google implementirati mnoge funkcije u novi Android 15, koje će ili poboljšati postojeće funkcije ili dodati neke nove. Iz priloženog se vidi da je Google odlučio da poboljša svoj Android operativni sistem na mnogo načina, ali to su samo naznake šta nas čeka u budućnosti.

 

Napisao: Damir Matković

Post Android 15: sve informacije na jednom mjestu! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU