back to top

Bitcoin i sve što treba da znate o njemu

Ulaganja u bitcoin kriptovalutu postala su popularna metoda ulaganja posljednjih godina. To je trend u koji se često uključuju mnogi koji nemaju prethodnog iskustva, pa vidimo kako su neki pojmovi pojednostavljeni.

Ako spomenemo bitcoin novčanik ili mjenjačnicu, stvari na prvi pogled izgledaju vrlo jasne. Taj novčanik je softver u kojem se pohranjuje kriptovaluta. Mjenjačnica je platforma na kojoj se bitcoin može kupiti i prodati, uz dodatak da pruža i mogućnost korištenja novčanika nad kojim korisnik ne mora nužno imati potpunu kontrolu.

Već iz definicija ova dva pojma možemo vidjeti da se nameću neka pitanja na koja treba odgovoriti. Ako želite koristiti prednosti novčanika i mjenjačnica, prvo morate saznati kako oni funkcioniraju.

bitcoin

Šta je bitcoin novčanik?

Već smo ranije spomenuli da je novčanik softver koji se koristi za pohranu kriptovalute. Iako je ova definicija tačna, nijansa je previše jednostavna.

Novčanik zapravo sadrži jedan ili više privatnih ključeva koji omogućavaju potpisivanje transakcija. Ovi privatni ključevi su, da tako kažemo, matematički dokaz da zaista posjedujete kriptovalutu i mogu se smatrati lozinkom za pristup računu. Možda ćete ovo još lakše zamisliti ako zamislite da su privatni ključevi tajni kodovi koji omogućavaju trošenje bitcoina. kao što je poznato, blockchain je evidencija svih ovih transakcija.

Privatni ključevi su izuzetno važni. Ako neko, na primjer, ukrade vaše privatne ključeve i koristi zlonamjerni softver, može iskoristiti cijelu vrijednost vaših coina. Treće strane to mogu učiniti slanjem vaših bitcoina koristeći otkrivene privatne ključeve na njihovu adresu. Ta adresa je niz nasumično poredanih brojeva i slova koji označavaju vlasništvo nad određenom količinom. Adrese se mogu uporediti sa brojem računa/IBAN-om. Dakle, u slučaju krađe privatnih ključeva, vaši coini bi bili stavljeni u novčanik treće strane koja bi ih osigurala svojim privatnim ključem i vama bi bio odbijen pristup.

Opisana situacija jasno pokazuje koliko je važno voditi računa o sigurnosti svog novčanika i čuvati svoje privatne ključeve.

Potencijalni napadači, odnosno treće strane koje mogu ugroziti vaš novčanik nisu jedina briga. Ako izgubite svoj novčanik ili privatne ključeve, izgubit ćete pristup svim svojim bitcoinima u isto vrijeme. Zbog toga je važno da imate rezervnu kopiju vašeg novčanika na isti način kao što biste imali rezervnu kopiju nekih važnih podataka. Upute za pravljenje sigurnosne kopije vašeg novčanika često se mogu pronaći u softveru koji koristite.

Kada se bitcoin koristi kao sredstvo plaćanja, novčanik će se koristiti za primanje i obavljanje transakcija. Preporučuje se da imate malu količinu coina u svom novčaniku koji nosite sa sobom (npr. na pametnom telefonu). Ostatak veće količine bolje je imati na sigurnijem mjestu.

Tipični novčanici mogu se koristiti kao softver na računaru ili pametnom telefonu, a postoje i hardverski bazirani novčanici kao što su npr. TREZOR. Također možete koristiti papirni novčanik koji ima ispisanu javnu adresu i privatni ključ. Ova vrsta novčanika je efikasna za offline transakcije i može se smjestiti na sigurno mjesto bez straha od napada zlonamjernog softvera, ali svako ko dođe u njegov posjed može potrošiti bitcoine na njega bez ikakvih prepreka.

bitcoin transakcije

Šta je bitcoin razmjena?

Bitcoin mjenjačnica je web stranica ili usluga koja vam omogućava razmjenu običnih valuta poput dolara ili eura za bitcoin kriptovalute i obrnuto. Drugim riječima, oni kupuju i prodaju prema trenutnom kursu.

Da ne postoje mjenjačnice i, na primjer, želite kupiti bitcoine za dolare, morali biste pronaći nekoga ko ima bitcoine, dogovoriti se s njim o vrijednosti kupovine i na kraju o samoj transakciji do vašeg novčanika. U slučaju prodaje, morali biste pronaći nekoga ko želi kupiti od vas.

Burze su pojednostavile ovaj proces i predstavljaju jedinstveno mjesto gdje možete kupiti ili prodati po trenutnoj vrijednosti, koristeći svoj bankovni račun.

coinbase gdax

Zašto berze takođe imaju integrisane bitcoin novčanike?

Razmjene poput Coinbase pružaju korisnicima mogućnost korištenja novčanika koji podržava njihova web stranica.

Uzmimo za primjer da ste kreirali korisnički račun na Coinbase-u i kupili coine. Ti coini neće biti odmah poslani na adresu novčanika koju ste naveli. Umjesto toga, biti će pohranjeni u novčaniku koji je dio vašeg Coinbase korisničkog profila.

Kao korisnik, možete se prijaviti na svoj Coinbase profil putem web stranice ili aplikacije, provjeriti svoj balans i prodati ili kupiti coine. Coinbase dozvoljava bitcoin transakcije sa Coinbase burze u drugi coin novčanik ako želite.

Cijeli proces kupovine bitcoina je jednostavniji s mjenjačnicama i ne morate instalirati i upravljati drugim novčanicima. Ne morate brinuti o gubitku vašeg novčanika, zaboravu lozinke ili gubljenje kopija vaših podataka.

Morate se prijaviti na svoj Coinbase račun i sve je osigurano, a u slučaju da zaboravite lozinku korisničkog profila, samo trebate proći kroz oporavak proces.

U primjeru Coinbase-a stvari funkcioniraju kao u banci. Kada spremite bitcoin u novčanik vašeg Coinbase korisničkog profila, ta razmjena zapravo pohranjuje vaše privatne ključeve. Za razliku od običnog novčanika, onaj na Coinbase profilu nije u potpunosti pod kontrolom korisnika.

Sa izborom mjenjačnice zaista nema šale. Postavljanje bitcoina na korisničke profile sumnjivih berzi može dovesti u opasnost od najgoreg mogućeg ishoda – krađe cjelokupne vrijednosti u novčaniku. Zbog toga je Coinbase namjerno dat kao primjer jer je pouzdana američka kompanija.

Može postojati trend u funkcioniranju burzi koji je suprotan ideji. Bitcoin obećava decentralizirani sistem koji omogućava korisnicima da pohranjuju svoje kriptovalute bez povjerenja ili pod utjecajem drugih. Kada imamo nezavisan novčanik, to funkcionira tako, ali u slučaju bitcoin razmjene stvari su postavljene malo drugačije.

Hoćete li imati vlastiti novčanik ili ćete se osloniti na usluge mjenjačnice? Odluka je na vama.

DRUGI UPRAVO ČITAJU