Da li je Mastodon sigurna alternativa Twitteru?

Kako mastodon funkcionira?

Svake godine se pojavljuju desetine novih društvenih mreža, ali nijedna nije uspjela svrgnuti divove kao što su Facebook, Instagram i LinkedIn.

Kako god, Twitter alternativa pod nazivom “Mastodon” brzo dobija na popularnosti. Pitanje koje mnogi sebi postavljaju je – kako Mastodon uopće funkcionira? Što je još važnije, platforma sigurno? Je li privatnije sa Twittera?

Na ova i mnoga druga pitanja odgovorićemo u ovom tekstu.

Mastodon je ‘miks’ Twitter i Discord. Kao i Twitter, to je platforma za mikro-blogovanje, ili na hrvatskom – “mikroblogovanje”.

Ali za razliku od Twittera, Mastodon jeste decentralizovano i postoji stotine drugačije server. Serveri su obično fokusirani na jednu temu (npr. politika, tehnologije) i njima upravljaju moderatori koji su zapravo volonteri.

Ove serveri (instance) su klasifikovane prema temi, jeziku, geografskom regionu, itd. Svaki ima svoje pravila i proceduru prijave. Korisnici se mogu pridružiti onoliko servera koliko žele i pratiti ljude u različitim odjeljcima, tako da nije potreban poseban pristup za pregled postova i komunikaciju s drugima.

Nakon što se prijavite na Mastodon (potrebno vam je korisničko ime, lozinka i email adresa da potvrdite svoj nalog), možete uređivati ​​svoj profil, mijenjati postavke, pratiti druge korisnike i slično — baš kao na Twitteru.

Ukratko, tako Mastodon funkcionira. To je jedinstveno društveni mesh ali sučelje je prilično intuitivno i vjerovatno ćete se brzo naviknuti na njega ako ste ikada koristili slične platforme.

kako mastodon funkcionira?
Kako mastodon funkcionira?

Da li je Mastodon bezbedan?

To je mastodont besplatno, otvoren izvor i dostupan na svim popularnim operativnim sistemima. Finansira se crowdfunding kampanje i ne sadrži reklame što je jedna od njegovih velikih prednosti u odnosu na druge društvene mreže.

Decentralizovani, kvazidemokratski sistem na kojem je izgrađen Mastodont je takođe njegova slaba tačka. Za razliku od drugih društvenih mreža, ne postoji veliki tim ljudi koji je uključen cyber sa sigurnošću pa ono što ima jesu veliki ranjivosti.

Kad je milijarder Elone Musk preuzeo kontrolu nad Twitterom u novembru 2022. godine, Mastodon je doživio veliki priliv novih korisnika.

Takođe je privukao pažnju zajednice sajber bezbednosti, sa istaknutim istraživačima koji su testirali platformu na ranjivosti. Neki su trenutni otkriveno značajan probleme što je moglo dovesti do ozbiljnog curenja podataka.

Na primjer, Gareth Heyes, istraživač u PortSwiggeru, otkrio je HTML ranjivost koju bi hakeri mogli iskoristiti za krađa korisnika podaci (korisničko ime, lozinka), kako je prijavljeno Sigurnost Sedmica.

U međuvremenu, MinIO-ov stručnjak Lenjin Alevski uočio je grešku koja bi se mogla iskoristiti preuzimanje datoteka podijeljeno putem privatnih poruka. Ironično, ove dvije ranjivosti su pronađene na na server Infosec.exchange.

Nadalje, nezavisni istraživač cyber sigurnosti Anurag Sen otkrio je nepoznatog hakera koji je ukrao informacije o 150.000 korisnika Mastodont.

Neposredno prije toga, informacioni stručnjak Joe Helle pronašao je grešku koja bi omogućila napade “brute sile”.

Međutim, treba reći da je Mastodon zakrpio sve ove ranjivosti ubrzo nakon što su otkrivene.

Međutim, možemo pretpostaviti da će se u budućnosti otkriti još nedostataka u ovoj mreži, posebno ako Mastodonova korisnička baza nastavi rasti i pošto stručnjaci za cyber sigurnost provode više vremena istražujući ovu platformu.

Na sreću, postoje stvari koje korisnici mogu učiniti da zaštite svoje račune. Na primjer, možete koristiti jaka lozinku i omogućiti dvofaktorski autentifikaciju ograničite ko vidi vaše objave, blokirajte domene i korisnike, uredite postavke i tako dalje.

mastodon
Kako mastodon funkcionira?

Mastodon vs. Twitter: Koja je platforma sigurnija?

Twitter pokrenuta je 2006. godine, doc Mastodont postoji od 2016.

Nije iznenađujuće da je Twitter pretrpio višestruke sigurnosne povrede. Tviter je tih prvih godina “pogodio” nekoliko hakeri napada što je potaknulo američku Federalnu trgovinsku komisiju (FTC) podići optužnicu protiv kompanije jer nije osigurala lične podatke korisnika.

Tužba je riješena 2010. godine, kada se Twitter obavezao na uspostavljanje snažnog sigurnosnog modela i pristao na godišnje revizije platforme.

Stotine verified Twitter račune hakovan je tokom svih ovih godina. Korisnički računi koji pripadaju bivšem predsjedniku SAD-a Barack Obama osnivača Microsofta Bill Gates i desetine drugih istaknutih pojedinaca hakovao je 2020. haker koji je vodio prevaru s kriptovalutama.

U avgustu 2022, Twitter je priznao da je ažuriranje koje je uvedeno godinu dana ranije omogućilo hakeru da poveže adrese e-pošte i telefonske brojeve sa korisničkim nalozima. Greška je prijavljena preko programa “bug bounty” u januaru 2022. godine, a nakon toga je zakrpljen.

Da li je Mastodon „privatniji“?

Jasno je da su i Twitter i Mastodon imali dosta sigurnosnih problema. Ali šta je sa s privatnost? Koliko podataka prikupljaju ove kompanije i da li je jedna lošija od druge?

Twitter’s politika privatnosti kaže da prikuplja, pohranjuje i dijeli sve vrste ličnih podataka. Na primjer, oni prikupljaju vaše podatke čak i ako nemate račun, ali samo pretražujete stranicu, imaju pristup privatnim porukama, mogu vidjeti vašu historiju pregledavanja i pohranjivati ​​sadržaj koji ste izbrisali.

WITH Mastodont TO JE komplikovanije. Politika privatnosti se razlikuje od servera do servera. Na primjer, politika privatnosti instance mastodon.social navodi da administratori imaju pristup privatnim porukama. Pa kad nađeš zanimljivo server da biste se pridružili, svakako prvo analizirajte njegovu politiku privatnosti.

Sve u svemu, Mastodont je bolji od Twittera kada je u pitanju poštovanje privatnosti korisnika, jer Twitter prikuplja veliku količinu ličnih podataka, uglavnom u reklamne svrhe.

Upravo zato što Mastodon ne dozvoljava reklame, jednostavno nema poticaja za prikupljanje korisničkih podataka.

Tu su i problemi moderiranja postova i sadržaja. Sa Muskom na čelu, Twitter se čini otvorenijim za popuštanje svojih nekada strogih pravila. Mastodont, s druge strane, jeste restriktivnijeper zadano’— budući da svaki server ima svoja pravila, administratori mogu nametnuti ograničenja kako god smatraju prikladnim. Mogu zamrznuti, ograničiti ili trajno suspendirati korisničke račune.

Dodatno, administrator servera može zabraniti određene domene, servere e-pošte i IP adrese.

mastodon
Kako mastodon funkcionira?

Twitter ili Mastodont: izaberite

Ostaje da se vidi da li će Mastodon ikada biti doseg popularnost Twitter ali bi se mogao razviti u pravog tehnološkog giganta ako njegova korisnička baza nastavi rasti zdravim tempom u narednim godinama.

Od perspektive kibernetički sigurnostpostoje neke razlike između Twittera i Mastodona, ali nijedna platforma nije zaista sigurna.

Dakle, na kraju dana, na vama je da odlučite koji ćete koristiti ili ne. S druge strane, postoje i druge društvene mreže koje su sigurne, ne prikupljaju podatke o korisnicima itd.

pcchip.hr

Preporuka

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti