Kako promijeniti šifru WiFi mreže

WiFi je sjajan način da se brzo i lako povežete na internet, ali nezaštićena WiFi mreža može da bude veoma riskantna. Korišćenje WiFi mreže bez šifre omogućujete komšijama da koriste vaš internet potpuno besplatno a samim tim i da vam dosta uspore internet, takođe mogu da ugroze vaše lične podatke. Da bi zaključali ili promenili WiFi šifru potrebno je da odete na konfiguracionu stranicu vašeg rutera i izabrati stavku WLAN Setting, Wireless settings ili nešto slično, razlikuje se od rutera do rutera.

Otvorite konfiguracionu stranicu vašeg rutera

Da bi ušli u konfiguracionu stranicu vašeg rutera otvorite vaš internet pregledač (Chrome, Firefox, Edge, itd.) na računaru. Ako ne možete da se konektujete na WiFi mrežu zato što ne znate šifru, koristite kabal i povežite vaš računar i ruter. To će zaobići potrebu za WiFi šifrom.

Standardne IP adrese rutera su 192.168.1.1192.168.0.1192.168.2.1, ili 10.0.1.1 Unesite jednu od ovih IP adresa u vaš internet čitač dok ne vidite koja odgovara vašem ruteru ili jednostavno kliknite na ove linkove koji će se otvoriti u novom prozoru.

Ako ni jedan od ovih linkova ne otvara konfiguracionu stranu vaseg rutera pritisnite Windows dugme + R i u polje za pretragu ukucajte cmd i pritisnite Enter. Otvoriće vam se Command Prompt (prozor sa crnom pozadinom), tu unesite ipconfig i pritisnite Enter. Pojaviće vam se spisak nekih stavki od kojih je jedna Default Gateway, tu adresu unesite u vaš internet čitač i pritisnite Enter.

cmd ipconfig
Unesite korisničko ime i šifru vašeg rutera

Svaki ruter zahteva korisničko ime i šifru da bi ušli u podešavanja. Ako nikad ovo niste dirali i menjali najverovatnije da je korisničko ime: admin i šifra: admin. Sve ovo zavisi od modela do modela rutera. Šifru rutera možete potražiti u uputstvu koje ste dobili uz njega ili na internetu po modelu rutera koji posedujete.

Korak 1: Ja ću vam pokazati na Telekomovom ruteru model: ZTE ZXHN H168N, kod njega je korisnicko ime: telekom šifra: telekom. To piše u uputstvu koje sam dobio uz ruter.

prijava za ulazak u ruter
Prijava za ulazak u ruter

Korak 2: Kada se ulogujete u vaš ruter pronađite i kliknite na stavku WLAN Setting (kod ovog rutera se tako zove a kod drugih moze da se razlikuje).

wlan opcija

Korak 3: U odeljku WLAN Global Configuration potrebno je da bude uključena stavka Wireless RF Mode (na ovaj način uključujete WiFi mrežu).

Korak 4: U odeljku WLAN SSID Settings u polje SSID Name unesite ime WiFi mreže, iz padajućeg menija Encryption Type izaberite WPA2-PSK-AES a u polje WPA Passphrase unesite šifru WiFi mreže i sačuvajte podešavanja na dugme Apply.

podešavanje wifi mreže, zaključavanje i promena šifre wifi mreže
Podešavanje WiFi mreže, zaključavanje i promena šifre WiFi mreže

Napomena: Postoje WEP, WPA i WPA2 enkripcije, najbolja i najbezbednija je WPA2. Uvek nju izaberite, ako pojedini stariji uređaji ne mogu da se konektuju na mrežu promenite ovu enkripciju na WPA ili WPA/WPA2.

Kako promeniti šifru WiFi mreže

Na ovaj način takođe možete promeniti šifru WiFi mreže tako što ćete u polje WPA Passphrase unesete novu šifru umesto postojeće.

Primer zaključavanja WiFi mreže na starijem telekomovom ruteru

Omogućite Access point.

Pronađite polje SSID i unesite ovde ime vaše bežične mreže.

Tip autorizacije izaberite WPA2-PSK.

Pre-Shared Key (šifra) u ovo polje unesite šifru vaše bežične mreže.

Kada sve ovo završite sačuvajte podešavanja.

hg552d ruter
HG552d ruter

Ako sumnjate da vam neko krade internet proverite to na sledeći način: Proverite da li vam neko krade WiFi internet

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti