back to top

Kako promijeniti šifru WiFi mreže

WiFi je sjajan način da se brzo i lako povežete na internet, ali nezaštićena WiFi mreža može da bude veoma riskantna. Korišćenje WiFi mreže bez šifre omogućujete komšijama da koriste vaš internet potpuno besplatno a samim tim i da vam dosta uspore internet, takođe mogu da ugroze vaše lične podatke. Da bi zaključali ili promenili WiFi šifru potrebno je da odete na konfiguracionu stranicu vašeg rutera i izabrati stavku WLAN Setting, Wireless settings ili nešto slično, razlikuje se od rutera do rutera.

Otvorite konfiguracionu stranicu vašeg rutera

Da bi ušli u konfiguracionu stranicu vašeg rutera otvorite vaš internet pregledač (Chrome, Firefox, Edge, itd.) na računaru. Ako ne možete da se konektujete na WiFi mrežu zato što ne znate šifru, koristite kabal i povežite vaš računar i ruter. To će zaobići potrebu za WiFi šifrom.

Standardne IP adrese rutera su 192.168.1.1192.168.0.1192.168.2.1, ili 10.0.1.1 Unesite jednu od ovih IP adresa u vaš internet čitač dok ne vidite koja odgovara vašem ruteru ili jednostavno kliknite na ove linkove koji će se otvoriti u novom prozoru.

Ako ni jedan od ovih linkova ne otvara konfiguracionu stranu vaseg rutera pritisnite Windows dugme + R i u polje za pretragu ukucajte cmd i pritisnite Enter. Otvoriće vam se Command Prompt (prozor sa crnom pozadinom), tu unesite ipconfig i pritisnite Enter. Pojaviće vam se spisak nekih stavki od kojih je jedna Default Gateway, tu adresu unesite u vaš internet čitač i pritisnite Enter.

cmd ipconfig
Unesite korisničko ime i šifru vašeg rutera

Svaki ruter zahteva korisničko ime i šifru da bi ušli u podešavanja. Ako nikad ovo niste dirali i menjali najverovatnije da je korisničko ime: admin i šifra: admin. Sve ovo zavisi od modela do modela rutera. Šifru rutera možete potražiti u uputstvu koje ste dobili uz njega ili na internetu po modelu rutera koji posedujete.

Korak 1: Ja ću vam pokazati na Telekomovom ruteru model: ZTE ZXHN H168N, kod njega je korisnicko ime: telekom šifra: telekom. To piše u uputstvu koje sam dobio uz ruter.

prijava za ulazak u ruter
Prijava za ulazak u ruter

Korak 2: Kada se ulogujete u vaš ruter pronađite i kliknite na stavku WLAN Setting (kod ovog rutera se tako zove a kod drugih moze da se razlikuje).

wlan opcija

Korak 3: U odeljku WLAN Global Configuration potrebno je da bude uključena stavka Wireless RF Mode (na ovaj način uključujete WiFi mrežu).

Korak 4: U odeljku WLAN SSID Settings u polje SSID Name unesite ime WiFi mreže, iz padajućeg menija Encryption Type izaberite WPA2-PSK-AES a u polje WPA Passphrase unesite šifru WiFi mreže i sačuvajte podešavanja na dugme Apply.

podešavanje wifi mreže, zaključavanje i promena šifre wifi mreže
Podešavanje WiFi mreže, zaključavanje i promena šifre WiFi mreže

Napomena: Postoje WEP, WPA i WPA2 enkripcije, najbolja i najbezbednija je WPA2. Uvek nju izaberite, ako pojedini stariji uređaji ne mogu da se konektuju na mrežu promenite ovu enkripciju na WPA ili WPA/WPA2.

Kako promeniti šifru WiFi mreže

Na ovaj način takođe možete promeniti šifru WiFi mreže tako što ćete u polje WPA Passphrase unesete novu šifru umesto postojeće.

Primer zaključavanja WiFi mreže na starijem telekomovom ruteru

Omogućite Access point.

Pronađite polje SSID i unesite ovde ime vaše bežične mreže.

Tip autorizacije izaberite WPA2-PSK.

Pre-Shared Key (šifra) u ovo polje unesite šifru vaše bežične mreže.

Kada sve ovo završite sačuvajte podešavanja.

hg552d ruter
HG552d ruter

Ako sumnjate da vam neko krade internet proverite to na sledeći način: Proverite da li vam neko krade WiFi internet

DRUGI UPRAVO ČITAJU