back to top

Šta je komunikacija bliskog polja (NFC) i kako funkcionira?

Vjerovatno ga stalno koristite za beskontaktna plaćanja, ali kako NFC zapravo funkcionira?

Danas su beskontaktna plaćanja svuda. Tehnologija koja omogućava beskontaktno plaćanje je poznata kao NFC, šta radi “komunikacija bliskog polja“. NFC ima brojne namjene – ali ga također mogu zloupotrijebiti (cyber)kriminalci. Ono čime ćemo se baviti u tekstu je – kako NFC funkcionira, kako se koristi i koji su rizici povezani s njim?

Šta je NFC?

NFC je bežična tehnologija što omogućava uređaje komunikacija on kratka udaljenost. A kada kažemo kratko, mislimo vrlo kratko. NFC ima maksimalni domet od pribl deset centimetara. Ovo čini ovu blisku komunikaciju neprikladnom za GPS praćenje, streaming, igranje i druge funkcije koje zahtijevaju vezu na daljinu.

šta je komunikacija bliskog polja (nfc) i kako funkcionira?

NFC je posebno dizajniran za razmjena komunikacije između dva objekta s podrškom za NFC. Drugim riječima, obje strane moraju imati aktiviran NFC i biti u neposrednoj blizini da bi komunicirale na ovaj način. Na primjer, ako dva pametna telefona komuniciraju pomoću NFC-a, oba bi trebala imati omogućen NFC. Često vaš uređaj neće imati aktiviranu NFC funkciju, pa je morate aktivirati ako želite da je koristite.

NFC vs. RFID

Bliska komunikacija je vrsta RFID (engl. radio-frekventna identifikacija). RFID datira iz ranih 1980-ih i koristi se prijemnik i predajnik za identifikaciju. Odašiljač će prenijeti identifikacijski broj, koji će prijemnik podići i provjeriti.

NFC sada se široko koristi u upravljanju lancem nabavke, praćenju stoke, logistika, trgovina i mnoge druge oblasti. Koriste se čak i kartice koje koristite u uredima ili hotelima RFID kako bi se osiguralo da samo ovlaštena lica imaju pristup određenim dijelovima zgrade. Ako skenirate svoj lični dokument na aerodromu, koristite RFID ili NFC za identifikaciju.

šta je komunikacija bliskog polja (nfc) i kako funkcionira?

Izum RFID-a je manje-više otvorio put za NFC, jer su te dvije tehnologije vrlo slične. Međutim, dok RFID može koristiti samo za jednosmjerna komunikacija, NFC podržava dvosmjerna komunikacija, što otvara više mogućnosti u pogledu primjene. Način na koji se NFC obično koristi razlikuje ga od RFID-a.

Kako se koristi NFC?

Iako je NFC najpoznatiji po beskontaktnom plaćanju, njegova primjena svakako nije ograničena na to.

NFC na vašem telefonu

NFC je postao popularan posljednjih godina zbog svoje primjene u beskontaktna plaćanja. Prije NFC-a, bilo je uobičajeno umetanje ili prevlačenje vaše kreditne ili debitne kartice u terminal za plaćanje. Međutim, uz NFC, ljudi mogu brzo izvršiti plaćanja bez fizičkog kontakta s terminalom.

Često korištene aplikacije za beskontaktno plaćanje na pametnim telefonima uključuju Apple Pay, Google Pay i Samsung Pay (iako se posljednja dva sada mogu naći kao funkcije unutar aplikacija Samsung novčanik i Google novčanik).

šta je komunikacija bliskog polja (nfc) i kako funkcionira?

NFC je postao još popularniji tokom pandemije Covida, gdje se predmeti koji se često dodiruju, kao što su terminali za plaćanje, mogu koristiti sa male udaljenosti. Time je smanjena mogućnost preuzimanja virusnih čestica s terminala za plaćanje, pa ne čudi što su mnogi počeli koristiti ovu tehnologiju. Neki su čak i povećali limit beskontaktnog plaćanja kako bi ih mogli koristiti za veće kupovine, kao što su nedjeljne namirnice.

NFC kao način plaćanja daleko je od savršenog, a ponekad može doći do problema veze između vašeg uređaja i terminala. Imajte to na umu ako planirate ići u kupovinu bez kartice i samo sa svojim pametnim telefonom.

Iako je NFC najpoznatiji po svojoj primjeni u bržoj obradi plaćanja, stvari se tu ne zaustavljaju. NFC se može koristiti na mnogo načina, uključujući “pametne kartice” (engl. pametno izdavanje karata). Ovo omogućava pojedincima da naprave svoje e-karte (virtuelne karte) skeniraju i provjeravaju preko NFC-a kada ulazak na određene događaje. Mnoge NFC aplikacije za plaćanje sada podržavaju isto.

NFC u pametnim kućama

NFC tehnologija takođe ima svoju svrhu u pametne kuće (engl. pametna kuća). Na primjer, možete koristiti NFC za automatsko otvaranje ili zatvaranje vrata i sefove tako što ćete svojim pametnim telefonom ili pametnim satom dodirnuti terminal. Možete koristiti i NFC za paljenje ili gašenje svjetla i druge električne uređaje jednim dodirom vašeg telefona ili pametnog sata.

Štaviše, NFC se može koristiti razmjenu sadržaja između dva uređaja. Videozapisi, fotografije i druge datoteke mogu se razmjenjivati ​​između uređaja koji podržavaju NFC za nekoliko sekundi. NFC može poslužiti kao brz i jednostavan alternativa Bluetooth-u. Naravno, oba uređaja moraju biti veoma blizu jedan drugom da bi to bilo moguće. Dakle, iako nećete morati da prolazite kroz proces Bluetooth uparivanja da biste se povezali ako koristite NFC, vaš domet će biti mnogo kraći od onog koji nudi Bluetooth.

Više aplikacija NFC-a

Ostale primjene NFC-a uključuju:

  • Trenutna konekcija na bežične mreže
  • Automatizacija zadataka na telefonu
  • Postavljanje alarma
  • Slanje poruka ili pozivanje kontakata tokom vožnje
  • Kontrola drugih uređaja

šta je komunikacija bliskog polja (nfc) i kako funkcionira?

Postoji mnogo zabavnih i kreativnih načina za korištenje NFC-a, a postoji i funkcija za svakoga, bilo da se radi o poslu, zdravlju ili slobodnom vremenu.

Rizici NFC-a

Prije nego što pogledamo rizike povezane s NFC-om, vrijedi napomenuti da ova tehnologija ima nekoliko sigurnosnih karakteristika koji minimizirati šanse za kriminalne aktivnosti.

Prvo, veoma kratkog dometa podržan od strane NFC-a otežava sajber-kriminalcima izvođenje prijevare kada ‘napadaju’ žrtve. Na kraju krajeva, napadaču je mnogo lakše da hakuje udaljenu vezu nego kada mora da bude pored vas.

Osim toga, NFC koristi dvosmjerna enkripcija radi zaštite osjetljivih podataka, kao što su detalji plaćanja. Ovisno o okolnostima, to može biti asimetrično ili simetrično šifriranje.

Ali to ne čini NFC neprobojnim.

Kao i kod mnogih današnjih tehnologija, sajber kriminalci su pronašli način da iskoriste NFC. Zbog toga postoje rizici povezani s NFC-om, uključujući razne hakove.

IN “NFC hakovanje”, oporuka sajber kriminalca pristupite žrtvinom telefonu putem NFC-a kako biste pristupili pohranjenim podacima. Budući da se NFC hakovi mogu dogoditi samo na vrlo maloj udaljenosti, sajber kriminalci će ponekad ukrasti telefon kako bi mu pristupili.

NFC napade mogu pokrenuti krađe, promjene ili čak brisanje podataka, zavisno od cilja napadača. Malware se također može učitati na uređaj putem NFC-a.

NFC hakovanje se takođe može koristiti za pristup podacima pohranjenim na platnim terminalima. Čak su i bankomati izloženi ovoj vrsti napada. U takvom poduhvatu, napadač bi mogao koristiti NFC funkciju na vlastitom uređaju da izazove kvar u ATM sistemu. To može dovesti do podizanja gotovine bez umetanja kartice.

Ono što je posebno zabrinjavajuće kod NFC hakovanja je da bi napadač mogao klonirajte svoj NFC čip kako bi izvršili uplate. To bi im omogućilo da vrše plaćanja koristeći sredstva na vašem kreditnom ili debitnom računu.

Napadi prisluškivanja

Napadač takođe može implementirati “napad prisluškivanja” putem NFC-a, hvatanje NFC signala stajanjem blizu ciljnih uređaja. Međutim, napadač može koristiti i antenu kako bi poboljšao svoju sposobnost da hvata signale i prikuplja podatke.

Napad “čovjeka u sredini”.

Alternativno, napadač može implementirati “Čovjek u sredini” napad (MitM) korištenjem NFC-a, gdje se presreće komunikacija između pasivnog uređaja (npr. pametnog telefona s podrškom za NFC) i aktivnog terminala (npr. platnog sistema) radi prikupljanja vrijednih podataka. Budući da su NFC plaćanja sada vrlo popularna, ciljni podaci su obično informacije o plaćanju.

Izbjegavanje NFC napada

Zbog sigurnosnih rizika koje predstavlja bliska komunikacija, to je mudro deaktivirajte funkciju na vašem uređaju kada nije u upotrebi. Ovo u potpunosti sprječava mogućnost sajber kriminalca da iskoristi vaš uređaj koristeći ovaj način komunikacije. Meni postavki koji se spušta ili gore na vašem telefonu trebao bi imati opciju za trenutno uključivanje/isključivanje NFC-a, ili možete otići u postavke i tamo ga promijeniti.

Mogao bi i ti koristite PIN potvrda na vašoj NFC aplikaciji za plaćanje tako da je niko drugi ne može koristiti.

šta je komunikacija bliskog polja (nfc) i kako funkcionira?

NFC čini plaćanja nevjerovatno lakim, a prijenos podataka je brz i bezbolan proces. Ali koristite li NFC na dnevnoj bazi ili ne, važno je obratiti pažnju na sigurnosne rizike povezane s ovom tehnologijom.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Post Šta je komunikacija bliskog polja (NFC) i kako funkcioniše? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU