Šta je “S Mode” u Windowsu 11 i kada ga koristiti?

Iako najčešće čujete za Windows Home i Pro izdanja, Windows 11 S Mode je također mogućnost. Međutim, za razliku od drugih izdanja Windowsa, ovo je ugrađeni način rada koji mijenja način na koji korisnici mogu koristiti svoju verziju Windowsa. Postoje razne prednosti i mane koje donosi prelazak na S mod, a šta je to tačno, saznajte u nastavku.

windows 11 problemi

Šta je zapravo S režim unutar Windows 11?

S način rada unutar Windows 11 možemo zamisliti kao neku vrstu sigurnosnog načina rada. To je u suštini zaključani način rada, koji je prije svega osmišljen kako bi sistem, a zajedno s njim i korisnike, učinio još sigurnijim. Na mnogo načina je sličan Chromebooku. Korisničke opcije za instaliranje aplikacija ograničene su samo na Microsoft Store. Štaviše, aplikacije koje troše mnogo resursa bit će zamrznute, kako bi se izbjeglo oštećenje vašeg sistema na bilo koji način.

Ali sam S način rada ima mnoge prednosti, od kojih mnoge nisu odmah vidljive. Na primjer, dobit ćete optimalne performanse i poboljšanu sigurnost ako uključite ovaj način rada. Naravno, za mnoge korisnike ovo je previše restriktivno da bi bilo korisno. Imajte na umu da je režim Windows S dostupan samo na Windows 10, Windows 11 i Windows Surface. U Windows 10, S režim je dostupan u izdanjima Home, Pro, Enterprise i Education. Međutim, u Windowsu 11 dostupan je samo u Home izdanju. Morat ćete se isključiti iz S načina rada ako nadogradite Windows 10 Pro, Enterprise ili Education izdanja na Windows 11.

 

Koje su prednosti S režima u Windowsu?

Ovaj način rada je vrlo brz i brz

  • Čak i na računarima koji imaju manje resursa, S režim radi odličan posao sprečavajući aplikacije da nepotrebno troše resurse, tako da su vremena pokretanja i vremena odgovora mnogo bolja.

 

Smanjene šanse za dobivanje štetnih programa ili zlonamjernog softvera

  • Naravno, aplikacija ili datoteka koju preuzmete mogu sadržavati zlonamjerni softver. Međutim, budući da ste ograničeni samo na aplikacije iz Microsoft Store-a, manja je vjerovatnoća da ćete slučajno instalirati zlonamjernu aplikaciju. Aplikacije trećih strana nisu dozvoljene, što znači da su šanse da korisnik preuzme i instalira aplikaciju koja sadrži zlonamjerni kod na svom računaru znatno smanjene.

 

S način rada omogućava korisnicima da uživaju u načinu rada nalik Chromebooku

  • Bez obzira da li ih korisnici vole ili ne, Chromebookovi su općenito brzi, sigurni i jednostavni za korištenje. Ali ako ste tvrdoglavi korisnik Windowsa, prelazak na Chromebook vas vjerovatno neće usrećiti. S režim će vam dati najbolje od oba svijeta; i pokazat će vam prednosti Chromebooka, što će vas natjerati da promijenite mišljenje o njima.

 

Odličan u ograničavanju korisničkih opcija

  • Ako imate djecu ili ako u vašem domaćinstvu žive drugi potencijalni korisnici za koje ne biste željeli da se petljaju po vašem računaru, S Mode će vam vrlo dobro poslužiti za to, jer možete ograničiti mogućnosti korištenja ovog načina rada. Korisnici imaju pristup samo aplikacijama Microsoft Store-a, što znači da imaju vrlo ograničene mogućnosti u pogledu aplikacija koje mogu instalirati. Također možete postaviti roditeljski nadzor za poboljšanu sigurnost djece, ali imajte na umu da djeca uče da zaobilaze ove kontrole, što znači da morate naučiti kako ostati korak ispred. Čak i izvan S načina rada, i dalje možete koristiti roditeljski nadzor u nekim aplikacijama.

 

S režim je idealan za računare sa nižim specifikacijama

  • Ako imate slabiji desktop ili laptop računar, Windows S režim će vam olakšati život, jer je ovaj režim manje zahtevan od „full“ režima unutar Windows-a. Ovo čini S režim idealnim ako računar uglavnom koristite za pretraživanje interneta i nekoliko aplikacija za produktivnost. Naravno, prvo provjerite da li su aplikacije koje su vam potrebne dostupne u Microsoft Store-u.

 

Koji su nedostaci korišćenja S režima u okviru Windowsa?

Kao što možete zamisliti, S način rada ima neke nedostatke. Tačnije, mnogi stručnjaci koje možete pronaći na internetu će vam savjetovati kako da isključite S mod ako ga već imate, umjesto da ga uključite. Imajući to na umu, ispod su neki od nedostataka koji dolaze s instaliranjem S moda.

 

Microsoft Store je ograničen za upotrebu

  • Microsoft Store ili Microsoft Store nije baš Appleova App Store ili Google Play prodavnica. Izbor aplikacija je vrlo ograničen. Mnogi korisnici neće moći pronaći sve aplikacije koje žele ili čak trebaju. Na primjer, ako radite na daljinu, vaš poslodavac može zahtijevati aplikacije koje su dostupne samo preko treće strane.

 

Nije moguće postaviti napredne postavke

  • Iako možete promijeniti pozadinu radne površine, veličinu fonta i druga manja podešavanja, zaboravite na odlazak u registar ili unošenje promjena putem komandne linije, PowerShell-a ili terminala. Ovo je dizajnirano da zaštiti sam Windows od štetnih promjena sistema, bilo zbog ljudske greške ili zlonamjernog softvera. Ako ste iskusan korisnik koji želi koristiti hakiranje registra da poboljša svoje iskustvo, znajte da to ovdje nećete moći učiniti.

 

Neke hardverske komponente možda neće raditi

  • Bilo koji hardver koji zahtijeva drajvere treće strane da funkcionira neće raditi u S načinu rada. Windows pruža drajvere za mnoge tipove hardvera. Prije nego što odlučite dati sve od sebe u Windows S modu, dobra je ideja provjeriti s kojim je hardverskim komponentama S mod kompatibilan ili s kojim se neće isključiti.

 

Dok koristite S režim, korisnik je ograničen samo na Microsoftov Edge web pretraživač

  • Iako je Edge pretraživač dobrodošlo poboljšanje u odnosu na Internet Explorer, mnogi korisnici još uvijek ne žele da ga koriste, i to s dobrim razlogom. Ovo je posebno istinito nakon neželjenih poboljšanja, kao što je nova bočna traka koja pokreće AI. Korisnici već pokušavaju da shvate kako da se otarase ovoga. Ako volite da koristite Chrome, Firefox, Brave, itd., morat ćete ih se odreći u korist korištenja S načina rada.

 

Kako aktivirati Windows S način rada?

S Mode nije nešto što možete jednostavno aktivirati ako već imate Windows 11 Home Edition. S Mode čak nije dostupan za izdanja kao što su Pro i Enterprise. Režim Windows S je opcija koja se pojavljuje kada prvi put instalirate ili aktivirate Windows 11 Home Edition na svom računaru. Ako odlučite da ga ne koristite, ne možete ga ponovo uključiti. Isto vrijedi i ako isključite S Mode. Nakon toga, ne možete odabrati da ga ponovo uključite. Ako koristite Surface uređaj, S Mode je uključen prema zadanim postavkama. Pristupačniji računari sa manje resursa takođe imaju podrazumevano omogućen S režim za poboljšanje performansi.

Napisao: Ivan Hečimović

Post Šta je “S režim” u Windowsu 11 i kada ga koristiti? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU