back to top

Stigla je nova Nvidia aplikacija. Evo kako to može poboljšati vaše iskustvo igranja

Recite zbogom komplikovanoj kontrolnoj tabli i GeForce Experience-u i pozdravite novu jedinstvenu Nvidia aplikaciju.

Godinama je situacija sa Nvidia drajveri bio haotičan. Imali ste dvije aplikacije za upravljanje svojom grafikom: Nvidia Control Panel i GeForce Experience. Sada postoji jedinstveno iskustvo za sve Nvidia – nova aplikacija koju ćemo opisati u nastavku – i to je neophodno za sve igrače.

Zašto biste trebali instalirati novu Nvidia aplikaciju?

Nova Nvidia aplikacija uključuje svi korisni alati koje je Nvidia izgradila tokom godina i oni su ih posložili u jedan interfejs.

Ranije, ako ste htjeli prilagoditi nešto tehničko kao vsync, trebalo bi da uđete u interfejs Nvidia Control Panel. U međuvremenu, novi drajveri i podešavanja za igru ​​mogu se naći unutra GeForce Experience.

U nastavku teksta ćemo vidjeti sve što je ugrađeno u novu aplikaciju, pa krenimo redom.

stigla je nova nvidia aplikacija. evo kako to može poboljšati vaše iskustvo igranja

GPU kontrolni centar: Ovo je novo mjesto za sve postavke optimizacije u igrama, kao što su VSync, DSR i latencija. Za one koji se ne žele stalno igrati s postavkama, postoji optimizacija u jednom koraku koja primjenjuje postavke prikladne za vaše specifikacije na osnovu podataka od hiljada drugih korisnika.

Nvidia Overlay: Overlay vam omogućava brzu promjenu filtera i pregled ključnih metrika performansi, kao što su okviri u sekundi (fps) i korištenje GPU-a. Ako imate noviji G-Sync monitor ili podržani miš, naći ćete ugrađeni analizator refleksa, koji automatski mjeri perifernu latenciju.

Nvidia Freestyle: Ovo je ekskluzivno za vlasnike RTX kartica. Freestyle se sastoji od dva AI filtera: RTX Dynamic Vibrance i RTX HDR. One koriste prednosti AI karakteristika RTX serije kartica za poboljšanje boja u realnom vremenu dok igrate svoju omiljenu igru. RTX HDR filter znači da možete igrati SDR igre u HDR bojama na svom HDR kompatibilnom ekranu.

Application Hub: Pored ugrađenih funkcija navedenih gore, nova Nvidia aplikacija pruža jednostavan način da uskočite u mnoge druge kreativne i igračke aplikacije koje Nvidia nudi, kao što je GeForce Now platforma za igre u oblaku; Nvidia Canvas, aplikacije za pejzažno crtanje koje pokreće umjetna inteligencija; ili Broadcast, da snimite i strimujete svoju igru.

Ulogovati se: Ako ste ikada bili frustrirani zbog potrebe da se prijavite u aplikaciju GeForce Experience samo da biste preuzeli najnovije drajvere, niste sami. Zahtjev za prijavu je uklonjen – ali ćete i dalje dobiti neke “bonuse i nagrade” ako se odlučite prijaviti u aplikaciju sa svojim računom.

Kako početi koristiti ovu aplikaciju?

Budući da je to nova i popularna aplikacija, sigurno ćete pronaći neke sumnjive web stranice koje nude preuzimanja koja možda nisu sigurna ili u paketu s drugim softverom. Nikada ne bi trebalo preuzmite aplikaciju s bilo kojeg mjesta osim sa Nvidijina službena web stranica.

Nvidijina aplikacija je trenutno u beta verzija, i moraćete da deinstalirate postojeći GeForce Experience i Control Panel, tako da morate da kliknete da biste se složili sa tim i sačekajte da se instalacija završi.

stigla je nova nvidia aplikacija. evo kako to može poboljšati vaše iskustvo igranja

Nakon toga, bićete upitani koju verziju drajvera želite da koristite: Igra spremna ili Studio Drivers. Ako svoj PC koristite isključivo za kreativne aplikacije, trebali biste odabrati Game Ready.

Tada ćete moći “pobjeći” od analiza igre i hardver, koji će automatski optimizirati postavke za tebe. Ipak, preporučujemo da ga ostavite uključenim jer vam može pomoći, a postavke uvijek možete podesiti kasnije ručno po želji.

Nadalje, možete odabrati hoćete li omogućiti Nvidia Overlay ili ne. Ne brinite, uvijek ga možete omogućiti kasnije, tako da nije važno šta ćete izabrati ovdje.

I konačno, možete prijavite se na svoj Nvidia nalog za nagrade poput ekskluzivnog paketa Poziv dužnosti. Ovaj korak je potpuno neobavezan i nećete propustiti nijednu funkciju ako se ne prijavite za njega.

Pregled interfejsa Nvidia aplikacije

Kada prvi put pokrenete aplikaciju, naći ćete Početni ekran koji sadrži veze do aplikacija koje je pronašla Nvidia aplikacija, i Kartica “Otkrijte”. za pokretanje drugih kreativnih aplikacija koje podržava Nvidia.

Na lijevoj strani nalazi se navigacijska traka. Prvo idite na “vozači” da instalirate najnovije drajvere. U poređenju sa aplikacijom GeForce iskustvo, ekran drajvera uključuje koristan sažetak novih funkcija i fiksnih stavki u ovom izdanju.

Kartica “Grafika”. tu ćete pronaći jednostavan interfejs za globalne postavke ili postavke pojedinačnih igara. Kliknite na naslov igre da vidite kako su vaša podešavanja već optimizirana tokom instalacije. Sve sa zelenim oznakama već treba optimizirati. Vidjet ćete sivu traku ako nije optimizirana ili znak uzvika ako postoji problem.

Kada pokrenete igru, imate nekoliko prečica na tastaturi koje možete koristiti. Recimo, postoje “Alt+Z” i “Alt+R“. Pomoću ovih prečica možete otvoriti prozore koji će vam omogućiti da promijenite postavke “ad hoc”, da dodate filtere, promijenite postavke, vidite statistiku, broj frejmova u sekundi i slično. Probajte pa ćete vidjeti šta se nudi.

stigla je nova nvidia aplikacija. evo kako to može poboljšati vaše iskustvo igranja

Šta nedostaje Nvidia aplikaciji?

Nažalost, još uvijek nisu prenete sva podešavanja od druge dvije spomenute Nvidia aplikacije, tako da ćete je ipak pronaći ikone Nvidia Control Panel i GeForce Experience na vašoj traci. Iako je planirano u budućnosti, ipak nema podrške za overklok putem Nvidia aplikacije ili vraćanjem na prethodne verzije drajvera.

Streamers i kreatori sadržaja takođe mogu biti razočarani što su neke karakteristike koje su im važne uklonjene.

Prema Nvidijinoj najavi: “Donijeli smo odluku da ukinemo nekoliko funkcija koje su bile nedovoljno iskorištene, posebno tamo gdje postoje dobri alternativni proizvodi. Ova suspenzija uključuje live streaming na Twitch i YouTube aplikacijama, dijeljenje slika i videa na Facebooku i YouTubeu, te foto i stereoskopski način rada od 360 stepeni.

Uređivanje funkcija pomaže aplikaciji Nvidia da se instalira upola kraće, pruža 50% bolje korisničko sučelje i zauzima 17% manje prostora na disku nego GeForce Experience.

Nvidia aplikacija može automatski optimizirati tvoje igre, ali i dalje omogućava potpunu kontrolu po pojedinačnoj aplikaciji ili globalno. Međutim, za većinu gejmera postoji vrlo malo razloga da ne instaliraju ovu aplikaciju, unatoč nedostatku nekih opcija.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Članak Stigla je nova Nvidia aplikacija. Evo kako može poboljšati vaše iskustvo igranja koji se prvi put pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU