back to top

Vaš VPN je blokiran? Zašto se to dogodilo i šta učiniti?

Jeste li ikada probali sa virtuelna privatna mreža (VPN) spojite se na web stranicu ili uslugu striminga i blokirani ste? Verovatno niste jedini.

Korištenje virtualnih privatnih mreža odličan je način da zaštitite svoju privatnost dok surfate internetom, ali neke web stranice i usluge to vide drugačije.

Virtualne privatne mreže same po sebi ne stvaraju probleme, ali na nekim web stranicama takve veze su blokirane i to može biti frustrirajuće. Zašto se to dešava i šta učiniti u takvim situacijama? Provjerite ispod.

vaš vpn je blokiran? zašto se to dogodilo i šta učiniti?

Zašto web stranice blokiraju VPN?

Streaming servisi su vjerojatno prva asocijacija kada govorimo o blokiranju korisnika koji koriste virtualnu privatnu mrežu. To rade zbog ugovornih obaveza i licenciranja.

Na primjer, streaming servis kao što je Netflix nudi svoje serije i filmove, ali mnogi od njih su medijski sadržaji koji nisu proizvedeni niti u vlasništvu samog Netflixa. Iz tog razloga postoje ograničenja vezana za licence za distribuciju ovog tipa sadržaja.

Možemo biti još konkretniji. Uzmimo situaciju da Netflix emituje određenu seriju, ali nije u njegovom vlasništvu i mogu postojati ograničenja zbog kojih se ista serija može emitirati samo u SAD-u. Ako kao korisnik živite izvan SAD-a i pokušate pristupiti istoj seriji, nećete to moći učiniti zbog gore navedenih pravila. Ista pravila vrijede i za korištenje virtualnih privatnih mreža, pa će korisnici koji ih koriste također biti blokirani.

Netflix možda neće blokirati sve VPN korisnike, ali može prikupljati IP adrese na VPN serverima i blokirati ih ako su označeni kao da pripadaju VPN serveru.

Web stranice također mogu blokirati VPN korisnike iz više razloga. Možda je usluga koju nudi određena web stranica nezakonita u vašoj zemlji prebivališta ili su IP adrese s VPN servera koji se koriste na crnoj listi. Također je moguće nositi se sa situacijom korištenja VPN-a za zaobilaženje tzv “paywall”, pa će i ovdje web stranice reagirati i blokirati korištenje.

 

vaš vpn je blokiran? zašto se to dogodilo i šta učiniti?

Kako web stranice otkrivaju i blokiraju VPN-ove?

Postoji nekoliko metoda pomoću kojih web stranice otkrivaju i blokiraju VPN korisnike. Predstavljamo ih u nastavku.

vaš vpn je blokiran? zašto se to dogodilo i šta učiniti?

 1. IP crne liste

Mehanizmi usmjereni protiv virtuelnih privatnih mreža prvo rade tako što provjeravaju IP adrese posjetitelja i upoređuju ih sa IP crne liste koriste VPN servisi. Budući da isti servisi već koriste poznate data centre za svoje servere, nije teško odrediti sporne IP adrese.

Usluge kao što su IPHub ili ipinfo.io prikupiti takve informacije i učiniti ih dostupnim korisnicima po određenoj cijeni. Ako ste povezani na virtuelnu privatnu mrežu, IPHub će, na primjer, preuzeti informacije o njoj.

Ponekad, kao korisnik VPN-a, tzv CAPTCHA ekran i morat ćete potvrditi da ste stvarna osoba, ali čak i tada vaša virtualna privatna mreža može biti blokirana.

vaš vpn je blokiran? zašto se to dogodilo i šta učiniti?

 1. Interno otkrivanje prevara

Velike kompanije sa značajnim finansijskim resursima poput Googlea ili Netflixa koriste svoje interne VPN alate za otkrivanje jer imaju ogromne količine web prometa.

Ovo često uključuje napredne tehnologije koje koriste mašinsko učenje (pa čak i AI) za analizu i klasifikaciju obrazaca saobraćaja na njihovim uslugama.

 

 1. Blokiranje porta

Blokiranje porta se dešava kada virtuelni mrežni port koji koristi vaš VPN postane blokiran zbog upotrebe zaštitnog zida. Kada se to dogodi, metoda tuneliranja vaše virtualne privatne mreže se prekida i ne možete uopće pristupiti određenim web stranicama.

rusija blokira vpn

 1. Blokiranje u skladu sa zakonskim normama

Ponekad se VPN blokiranje na nekim web stranicama događa zbog odluka lokalnih samouprava ili vlada zemalja u kojima se određene web stranice nalaze.

Neke zemlje su prilično liberalne kada su u pitanju virtualne privatne mreže, ali neke predstavljaju ekstreme u ovom kontekstu, poput Iraka, Kine ili Sjeverne Koreje. Virtuelne privatne mreže su također ilegalne u nekim zemljama, pa su često blokirane.

 

 1. DNS curi

Vaša VPN veza ponekad može imati DNS curenje. To znači da se vaš zahtjev za otvaranjem web stranica šalje direktno vašem Internet provajderu uprkos činjenici da postoji aktivna virtuelna privatna mreža. Ovo se često dešava kada virtuelna privatna mreža koju koristite ne radi ispravno i može dovesti do trenutnih blokada na nekim web lokacijama.

Mnoge VPN usluge pružaju testove za curenje DNS-a, tako da ih možete pokrenuti bez ikakvih problema.

 

 1. Web stranice koje potpuno blokiraju VPN korisnike

Neke web stranice u potpunosti blokiraju korisnike VPN-a. Na primjer, mogu se navesti stranice koje koriste Cloudflare alat koji presreće VPN promet i odmah blokira pristup web stranici.

 

vaš vpn je blokiran? zašto se to dogodilo i šta učiniti?

Kako zaobići VPN blokove?

Najpopularniji servisi često blokiraju virtuelne privatne mreže, a najpoznatiji su svakako sljedeći:

 • Disney+
 • BBC iPlayer
 • Hulu
 • Netflix

Većina blokova je zasnovana na vašoj lokaciji i specifičnoj virtuelnoj privatnoj mreži. U praksi ne postoje pouzdane metode za zaobilaženje blokada, ali se mogu navesti neki koraci koji će poboljšati vaše šanse da to učinite.

 

 1. Pokušajte s različitim IP adresama

Mnogi komercijalni provajderi VPN usluga daju vam pristup višestrukim serverima koji se nalaze u različitim data centrima širom svijeta. Prelaskom na drugi server mijenjate i izgled svoje IP adrese.

Ako ste bili blokirani od strane web stranice ili usluge, jednostavno pokušajte koristiti druge servere i možda ćete naići na IP adresu koja neće biti blokirana.

 

 1. Obavijesti web lokacije o korištenju VPN-a

Kod nekih web lokacija može biti važno obavijestiti da koristite virtualnu privatnu mrežu. Na primjer, kod određenih banaka možete obavijestiti njihov korisnički servis da prilikom plaćanja koristite virtualnu privatnu mrežu kako ne bi pomislili da je riječ o prevari.

Ovo je posebno dobra ideja ako imate povijest korištenja određene web stranice, ali sada je želite koristiti kao VPN korisnik.

 

 1. Platite privatnu IP adresu

Posjedovanje privatne IP adrese znatno olakšava korištenje virtualne privatne mreže bez straha od potencijalnih ograničenja.

Postoji mnogo provajdera kod kojih možete platiti za privatnu IP adresu, a čak i neki VPN provajderi imaju ovu opciju.

Možemo navesti neke od najpopularnijih:

 • IPVanish
 • SurfShark
 • PureVPN
 • NordVPN
 • Windscribe
 • Ivacy
 • Privatni pristup internetu

 

 1. Korištenje manje poznatog VPN-a

Drugi način da se izbjegnu blokade su manje poznati pružatelji VPN usluga. Nekoliko kompanija dominira VPN tržištem i možete očekivati ​​da će biti na crnoj listi unaprijed. Manje poznate VPN usluge mogu imati uslugu koja će vam pomoći da izbjegnete blokade.

Naravno, to ne znači da biste trebali koristiti najjeftinije ili sumnjive VPN usluge. Posebno treba izbjegavati besplatne one koje imaju veliki broj korisnika, ali poput magneta privlače razne oblike prijevara, piraterije ili raznih vrsta zlonamjernog softvera. Besplatne VPN usluge također su znatno češće blokirane.

 

 1. Brisanje keša i kolačića

U nekim slučajevima, određene funkcije ili postavke web pretraživača mogu biti okidač za sisteme zaštite na web stranicama i uslugama.

Brisanje keša i kolačića na web pretraživaču koji koristite može praktično resetirati kako vas web stranice i usluge vide kao VPN korisnika i potencijalno prestati blokirati.

vaš vpn je blokiran? zašto se to dogodilo i šta učiniti?

 1. Promjena DNS servera

Drugi način da se zaobiđu blokovi je Promjena DNS servera. Možete promijeniti svoje postavke i koristiti drugi DNS koji bi mogao pomoći u deblokiranju vaše virtualne privatne mreže. Možete promijeniti DNS postavke na Windows, macOS i Linux.

 

 1. Koristite svoj samostalni VPN server

Ovo je tehničkija alternativa i zapravo možete instalirati vlastiti VPN server ako ste dovoljno pametni. VPN server se može kontrolisati na računaru ili virtuelnom serveru u oblaku. U ovoj situaciji vi ste jedina osoba koja koristi određenu IP adresu, pa su šanse da vas web stranice i usluge blokiraju znatno manje.

 

Napisao: Ervin Mičetić

Objava je Vaš VPN blokiran? Zašto se to dogodilo i šta učiniti? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU