back to top

Vrijedi li kupiti Netflixov ‘Premium plan’?

Netflixov Premium plan je najskuplji od tri ponuđena, a nudi vam četiri istovremena pregleda i 4K sadržaj. Pitanje je – isplati li se platiti?

WITH Netflixove Premium plan koji vam je dostupan 4K sadržajmogućnost gledanje on četiri uređaja istovremeno, i neke druge pogodnosti (pogledajte donju tabelu). Ali ove prednosti dolaze sa sobom po višoj cijeni. U nastavku teksta vidjet ćemo da li je Netflix Premium vrijedan novca i šta biste trebali razmotriti prije nego što ga platite.

Šta je Netflix Premium?

Premium je najskuplji i najbogatiji plan od tri koje Netflix nudi: Osnovni, Standardni i Premium plan. Malo je zbunjujuće, posebno u poređenju sa drugim servisima za striming kao što su Apple TV+ koji sadrže sve u jednom planu.

Nivo plana birate kada se prvi put prijavite na svoj račun, ali uvijek možete promijeniti svoj postojeći Netflix plan na drugi.

Evo kako se planovi Netflixa razlikuju:

Basic Standard Premium
Mjesečna cijena (EUR)

4.99

7.99

9.99

Kvalitet videa i zvuka

Dobro

Odlično

Najbolji

Rezolucija

720p (HD)

1080p (Full HD)

4K (Ultra HD) + HDR

Spatial Audio

Uključeno

Podržani uređaji

TV, kompjuter, mobilni telefon, tablet

TV, kompjuter, mobilni telefon, tablet

TV, kompjuter, mobilni telefon, tablet

Uređaji koje vaše domaćinstvo može gledati u isto vrijeme

1

2

4

Preuzmite uređaje

1

2

6

Netflix katalog je isti za sve planove, osim za nekoliko filmova i emisija koji nisu dostupni na prvom (osnovnom) nivou. Ali Premium je jedini plan koji nudi nešto od toga 4K rezolucija.

Napomena: Netflix je nudio osnovni plan za 9,99 USD mjesečno, bez više pregleda i u HD kvaliteti (720p). Taj plan više nije dostupan novim članovima. Svako ko je već na osnovnom planu može ostati na njemu dok ne promijeni ili otkaže članstvo.

Kako odlučiti da li je Netflix Premium pravi za vas

Main faktori koje biste trebali uzeti u obzir prilikom procjene vrijednosti Netflix Premium plana uključiti cijenu, broj osoba koji koriste vaš račun i kvalitet prenosa. Hajde da pogledamo pitanja koja morate sebi postaviti da biste odlučili da li je Premium plan pravi za vas.

1) Koliko ljudi koristi vaš Netflix nalog?

vrijedi li kupiti netflixov 'premium plan'?

Svaki Netflix račun, bez obzira koji plan koristite, može imati do pet profila. Ovo omogućava svakome ko koristi nalog da ima „vlastito područje“ sa personalizovanim preporukama, listama za praćenje, postavkama pristupačnosti i slično.

To nije isto kao koliko uređaja možete istovremeno koristite za prijenos Netflixa; zavisi isključivo od plana. On Standard plan, možete gledati na dva uređaja istovremeno. To znači da ako gledate Netflix na TV-u, vaš partner (npr.) se također može prijaviti na svoj Netflix račun i gledati nešto drugo na svom telefonu ili tabletu.

Premium plan otvara ovu mogućnost da četiri istovremena uređaja. Također možete preuzeti sadržaj sa Netflixa za gledanje van mreže na šest uređaja, za razliku od Standardnog plana, gdje je to moguće na dva uređaja.

Ako živite u domaćinstvu s puno ljudi, više istovremenih streamova i uređaja za gledanje van mreže koje nudi Premium su neophodni. Ako ste slobodni ili u vezi, standardni planovi će vam bolje poslužiti.

Imajte na umu da Netflix ograničava dijeljenje lozinke sa ljudima izvan vašeg domaćinstva, uvodeći kao rezultat mogućnost dodavanja dodatnih članova na vaš Netflix nalog. Ovo omogućava vlasnicima naloga da pozovu nekoga izvan svog domaćinstva da koristi njihov Netflix nalog.

Taj dodatni član ima vlastiti račun i lozinka, ali može istovremeno streamati ili preuzimati sadržaj na jednom uređaju i plaća ga izvorni vlasnik računa. Nažalost, ova opcija još nije dostupna u Hrvatskoj, ali će vjerojatno biti u budućnosti.

Premium plan je jedini koji omogućava četiri istovremena transfera unutar domaćinstva i dva dodatna transfera za članove van domaćinstva.

2) Hoćete li gledati filmove i serije u 4K rezoluciji?

vrijedi li kupiti netflixov 'premium plan'?

Netflix ima obilje 4K sadržaja koji se prikazuje u rezoluciji od 3840×2160 piksela. To znači da slika sadrži više informacija i stoga izgleda oštrije i detaljnije, posebno na velikim ekranima.

Naravno, nije sve na Netflixu dostupno u 4K rezoluciji. Tačan broj serija i filmova varira od regije do regije. Netflix ima dovoljno sadržaja da vas drži pred ekranima dugo vremena, ali to ne znači da je većina filmova i serija dostupna u 4K rezoluciji.

Uglavnom, moderni filmovi, serije i “Netflix Originals” se prikazuju u 4K rezoluciji, iako to nije zajamčeno. Najbolji način da provjerite je da potražite “4K” na Netflixu.

Ili, kada otvorite informacije o seriji ili filmupotražite etiketu 4K/Ultra HD. Ako koristite standardni plan ili uređaj koji nije kompatibilan s 4K, nećete vidjeti ovu oznaku, iako će sadržaj i dalje biti dostupan putem pretrage.

Neki sadržaji na Netflixu to podržavaju Dolby Vision i HDR10. Ovo su poboljšanja u boji i dinamičkom rasponu koja pružaju precizniji prikaz slike. Odabrane serije i filmovi takođe podržavaju Dolby Atmos, koji pruža trodimenzionalni efekat surround zvuka.

Takođe, neki naslovi imaju “prostorni zvuk” (prostorni zvuk), koji pruža još uzbudljiviji zvuk i podržan je na svakom uređaju. Sve ovo je dostupno samo na Premium planu.

Razmislite o vrsti sadržaja koji želite da gledate na Netflixu kako biste utvrdili da li je Premium plan vrijedan vašeg novca.

Ako ste zainteresovani samo za stare sitkome i klasični filmovi, vjerovatno se neće prikazati u 4K rezoluciji. Ali ako uživate u najnovijim hit filmovima i originalnom Netflix sadržaju, moći ćete mnogo gledati u 4K.

3) Imate li uređaj koji podržava 4K?

vrijedi li kupiti netflixov 'premium plan'?

Ako tvoj ekran ili uređaj na kojoj strimujete ne podržava 4Knećete moći vidjeti sadržaj u toj rezoluciji.

Postoji mnogo odličnih uređaja za streaming u 4K, uključujući Fire TV Stick 4K i NVIDIA Shield. Ali vaš TV to mora podržavati HDMI 2.0 i HDCP 2.2 da koristite ove uređaje u 4K.

Na računarima sa sistemima Windows 10/11, morate koristiti Edge ili aplikaciju Netflix. On Mac, morate koristiti Safari 11 ili novije. Također će vam trebati podržani procesor i grafička kartica (pogledajte Netflixove stranice podrške za Windows i Mač za više detalja).

Veličina i kvalitet vašeg ekrana će odrediti kako će 4K sadržaj na Netflixu izgledati. Ako je ploča na vašem TV-u ili monitoru jeftina, nećete imati punu korist od toga. Jednako tako, veći televizor od 55 ili 65 inča bolje će prikazati izlaz visoke definicije u 4K u odnosu na TV od 40 inča.

Čak i ako vaš TV ne podržava 4K, može se dogoditi da ima funkcija skaliranja zbog čega HD sadržaj na Netflixu izgleda dovoljno dobro da vam ne treba Premium paket.

Ako Netflix gledate samo na mobilnom uređaju, tabletu ili malom ekranu, ne treba vam Premium nivo. Uređaj vjerovatno ne podržava ni 4K.

4) Da li je vaša internetska veza dovoljno brza za 4K?

vrijedi li kupiti netflixov 'premium plan'?

Netflix preporučuje da imate stabilna internet konekcija sa sa brzinom od 15 Mbps ili više za prijenos 4K sadržaja. Jednostavno rečeno, 4K sadržaj sadrži više podataka nego HD i stoga zahtijeva jaču internetsku vezu.

Najbolji način da provjerite brzinu vaše veze je da posjetite web stranicu SpeedTest ili nešto slično. SpeedTest je web stranica na kojoj možete provjeriti brzinu interneta (skinuti i upload). Stoga bi to trebao biti pokazatelj brzina koje možete očekivati ​​pri streamingu Netflix serija i filmova.

Ako ne možete postići stabilnih 15 Mbps, 4K sadržaj će se stalno učitavati ili prikazivati ​​u nižoj rezoluciji. U tom slučaju nema razloga da plaćate članstvo u Premium planu jer ga nećete moći koristiti.

1080p sadržaj zahtijeva minimalnu vezu od 5 Mbpspa razmislite o standardnim planovima ako vaša internetska veza nije dovoljno brza i/ili stabilna.

Važno je napomenuti da prilikom preuzimanja sadržaja za gledanje van mreže, Netflix nudi samo rezoluciju do 1080p. Dakle, ako većinu gledanja gledate van mreže, nećete uživati ​​u 4K Premium planu.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Objava Vrijedi li kupiti Netflixov ‘Premium plan’? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU