back to top

Windows 11 vijesti – problemi sa verzijom 23H2 i novo dugme u Wi-Fi odjeljku

Preuzimanja 23H2 verzije Windows 11 sistematski su počeli i sve veći broj korisnika ima priliku da isproba najnovije funkcije, ali ono što se dogodilo je vjerovatno očekivano – korisnici su počeli prijavljivati ​​probleme.

Na raznim portalima i forumima možete pročitati iskustva gdje je preuzimanje 23H2 verzije pošlo po zlu i pojavile su se određene poteškoće.

Kako biste mogli bezbrižno preuzeti novo veliko ažuriranje za Windows 11, u tekstu dajemo opise najčešćih grešaka na koje možete naići i kako ih riješiti.

Dodatna zanimljivost u vezi sa Windows 11 je novo dugme koje se pojavljuje pored liste Wi-Fi mreža koja se otvara u donjem desnom uglu trake zadataka. Ovo je dugme za osvježavanje Wi-Fi mreže koje nije dio ažuriranja 23H2, ali je uočeno s novim gradnja 25997 unutar Windows Insider program.

 

Izvještaji korisnika

Možemo službeno potvrditi da postoje problemi prilikom preuzimanja novog ažuriranja 23H2. Njegova instalacija u nekim slučajevima ne želi da se završi i dobijate generičku poruku o grešci kao što je 0x800f081f.

U ovom trenutku nije jasno šta sprečava preuzimanje i instaliranje 23H2 verzije Windowsa 11, ali sudeći po greškama, moguće je da je osnovni problem nedostatak određene datoteke ili nemogućnost Windowsa da pronađe originalni fajl.

Jedan od korisnika na Feedback Hub on je naveo da proces preuzimanja počinje i staje na 25 posto, a nakon toga ne dolazi. Poruka koju je dobio bila je sljedeća:

Nismo mogli da instaliramo ovu nadogradnju, ali možete pokušati ponovo (0x800f081f).

Ova greška nije jedina. Neki korisnici su dobili poruku o grešci 0x80246019. To obično znači da vaš uređaj ima oštećen sistemski fajl, da fajl nedostaje ili da sistem ima premalo prostora za skladištenje. Problem je što se greška pojavljuje čak i kada je sve u redu sa sistemskim fajlovima i kada na računaru ima dovoljno prostora na disku.

Microsoft kaže da je dobio povratnu informaciju od korisnika, ali za sada nema pripremljenog odgovora na to u vidu dodatnih zakrpa koje bi otklonile poteškoće.

 

Da li se problemi sa instalacijom verzije Windows 11 23H2 mogu riješiti?

Ono što su neki od dobrih stručnjaka za Windows primijetili je da se problemi s preuzimanjem 23H2 verzije pojavljuju kada neko od novijih ažuriranja nije ranije instalirano.

Na primjer sa instalacijom KB5031455 update je uspio riješiti problem i otklonio pojavu grešaka sa instalacijom 23H2 verzije. Ovo ažuriranje možete pronaći unutra Microsoft Update Catalog.

Razlog je prethodna instalacija KB5031455 ažuriranje je neophodno jer sadrži neke od primarnih funkcija i datoteka koje su važne za kasnije preuzimanje 23H2 verzije.

Ovo je opći savjet za moguće rješavanje problema s 23H2 verzijom Windowsa 11, a u nastavku dajemo listu grešaka koje se mogu pojaviti i potencijalna rješenja za njihovo otklanjanje.

windows greška 0x80073712

  1. Greška 0x80073712

Ako ste dobili poruku o grešci s oznakom prilikom instaliranja ažuriranja 23H2 0x80073712izbrišite privremene fajlove (privremeni fajlovi) prethodne instalacije. Također možete izbrisati datoteke koje se odnose na Windows Update keš memorija:

  • Kliknite desnim tasterom miša na dugme Start i iz menija izaberite „Podešavanja“.
  • Idite na System>Storage>Temporary Files i kliknite na strelicu koja se odnosi na “Privremene datoteke”.
  • Provjerite jesu li označene opcije Datoteke za optimizaciju isporuke, Prethodna instalacija Windowsa i Privremene datoteke. Kliknite na “Ukloni datoteke”.
  1. Greška 0x800F0922

Ovu grešku ćete dobiti kada postoji problem sa serverom koji se odnosi na ažuriranja Windows (Windows Update) zbog korištenja VPN-a ili zato što vaš uređaj nema dovoljno prostora za pohranu.

Uradite sljedeće:

  • Kliknite desnim tasterom miša na dugme Start i izaberite “Postavke”. Idite na “Mreža i Internet” na lijevom oknu.
  • Na desnoj strani onemogućite VPN vezu.

Također se pobrinite da oslobodite malo prostora na disku uklanjanjem privremenih datoteka kao što je spomenuto u prethodnoj grešci.

 

Dodatne greške koje se mogu pojaviti prilikom instaliranja ažuriranja 23H2:

  • xC1900101 ili 0x80090011 – Ove greške ukazuju na nekompatibilne drajvere ili sukob između hardverskih komponenti. Trebali biste isključiti sve nepotrebne periferne uređaje i pokrenuti sistem u “Clean Boot” modu.
  • 0x80070002 0x20009 – Ovo je hardverski problem. Također možete isključiti sve periferne uređaje osim USB instalacionog medija.
  • Crni ekran – Ako ste dobili crni ekran nakon nadogradnje, možete se vratiti na prethodnu verziju Windows 11 tako što ćete otići na Postavke > Oporavak i odabrati opciju „Vrati se“.

Ažuriranja na Windows 11 su vrlo nepredvidljiva, pa čak iu ovoj situaciji uvijek možete uključiti alat za rješavanje problema. Idi “Postavke” aplikacija i kliknite na “Windows Updatetab. Tamo možete pristupiti opciji “Rješavanje problema i druge opcije za rješavanje problema“gdje je potrebno početi”Windows Update alat za rješavanje problema“.

Možete ga koristiti za istu stvar Provjera sistemskih datoteka (SFC) alat i izvrši skeniranje sistema pomoću naredbe “SFC /SCANNOW“, a zatim izvršite resetiranje sistema.

 

Osvježavanje liste Wi-Fi mreža je konačno olakšano

Konačno, imamo sjajne vijesti za korisnike Windows 11.

Build 25997 trenutno je na testiranju unutar Windows Insider programa i dio korisnika je primijetio da je novi “Osvježite listu mrežaDugme “ u iskačućem Wi-Fi meniju dostupnom na desnoj strani trake zadataka.

Prvi korisnik koji je primijetio novo dugme ima profil na društvenoj mreži pod nazivom X PhantomOfEarth i na sledećem najave možete vidjeti kako bi nova funkcija trebala izgledati.

Riječ je o zaista zanimljivom dodatku koji predstavlja brz način osvježavanja liste Wi-Fi mreža i posebno će biti koristan kada je potrebno riješiti kratkotrajne prekide rada ili navesti nove mreže na određenoj lokaciji.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Windows 11 vijesti – problemi sa verzijom 23H2 i novim dugmetom u Wi-Fi sekciji prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU