5 besplatnih alata za provjeru sigurnosti web preglednika

Vaše web Pretraživač je prvi linija odbrana od zlonamjernog softvera, tragača koji krše vašu privatnost, dosadnih oglasa i mnogih drugih sajber prijetnji.

Ali kako možete sa sigurnošću znati da li vas vaš web pretraživač štiti? Vidi ispod pet besplatnih alata za koje možete koristiti testiranje sigurnost vaš pretraživač.

1) Privacy Analyzer

5 besplatnih alata za provjeru sigurnosti web preglednika

Privacy Analyzer obavlja različite testove kako bi vam pomogao da procijenite sigurnost vašeg pretraživača. Za početak pritisnite dugme “START TEST“. Za nekoliko sekundi ćete dobiti pet detaljan izvještaji koji objašnjavaju šta web lokacija koju posjećujete zna o vama.

Privacy Analyzer otkriva skupiti li stranice koju posećujete informacije o vašem operativnom sistemu, rezoluciji ekrana, pa čak i nivou baterije ako koristite mobilni telefon ili laptop.

Alat također testira da li vaš pretraživač ima omogućeno automatsko popunjavanje, pokazuje da li otkriva informacije o korisnik račune na koji ste prijavljeni, testira njegove mogućnosti i postavke i učestvuje u analizi otiska prsta.

2) Qualys BrowserCheck

5 besplatnih alata za provjeru sigurnosti web preglednika

Qualys je dobro poznato ime u “sigurnosnom prostoru”, a postoji više od dvije decenije. Njihov alat za provjeravam Pretraživač je besplatan i jednostavan za korištenje, ali nudi odličan uvid u to koliko je vaš softver siguran.

Qualys BrowserCheck skenira web pretraživač radi potencijal ranjivosti i druge sigurnosne probleme te obavještava korisnika ako je potrebno ukloniti određeni dodatak, preuzeti novu verziju web preglednika itd.

Za detaljniju analizu možete instalirati BrowserCheck dodatak (op.a šta mi preporučujemo) koji je takođe besplatno. Osim toga, s vremena na vrijeme pokreće automatska skeniranja, što svakako može pomoći u otkrivanju bilo kakvih anomalija ako se pojave.

3) Pokrijte svoje tragove

5 besplatnih alata za provjeru sigurnosti web preglednika

Created by Electronic Frontier Foundation (EFF), Cover Vaše Staze je vrlo sposoban alat koji testira da li vas vaš pretraživač štiti od praćenja.

Za početak analize pritisnite dugme “TESTIRAJTE SVOJ PREGLEDNIK” i omogućite “Testirajte sa pravom kompanijom za praćenje“. Za manje od minute, alat će otkriti da li vaš pretraživač blokira oglase koji vas prate, nevidljivo praćenje i “digitalne otiske prstiju”.

Nakon izvođenja testova, Prikrijte svoje tragove show’s sto i detaljno izvještaj koji objašnjava kako i zašto vas prate oglašivači i brokeri podataka. Takođe pruža brzi vodič za čitanje i tumačenje izvještaja.

4) AmUnique

5 besplatnih alata za provjeru sigurnosti web preglednika

Kao što ime govori, AmUnique određuje da li vaš web pretraživač napušta jedinstvenprint prsti” (otisak prsta) na mreži, što olakšava oglašivačima da vas ciljaju. Detaljniji je (i više tehnički) od prethodno spomenutog alata “Pokrijte svoje tragove”.

Alat takođe analizira ekstenzije i dodaci koje ste instalirali i provjerava da li ometaju na bilo koji način sigurnost vaš pretraživač ili vaš privatnost.

Slično “Qualys BrowserCheck”, AmUnique ima svoju plugin za pretraživač. Omogućava korisniku da pregleda historiju „otiska prsta“ i izvrši prilagođavanja na osnovu toga. Funkcija vremenske trake je posebno korisna jer vam omogućava da provjerite kako i da li je vaša digitalni otisak prsta promijenio prekovremeno.

5) Sigurnosna provjera iskustva pregledavanja

5 besplatnih alata za provjeru sigurnosti web preglednika

Cloudflare’s Sigurnosna provjera iskustva pregledavanja verovatno jeste najjedinstveniji alata na ovoj listi, pogotovo jer se vrti oko testiranja sistema imena domena (DNS).

Nakon pritiska na narandžasto dugme “Provjerite moj pretraživač”, Cloudflareov alat će provjeriti da li koristite DNS “resolver”, analizirati da li možete biti napadnuti putem vašeg web pretraživača, provjeriti da li hakeri mogu vidjeti certifikate web stranica na koje se vaš pretraživač povezuje, itd.

Za detaljnija objašnjenja možete kliknuti na dugme “Naučite more” (nalazi se ispod svakog rezultata) i saznajte postoje li koraci koje možete poduzeti da povećate svoju sigurnost i privatnost.

Šta učiniti ako vaš pretraživač “ne prođe” ove testove

Ako vaš pretraživač prođe gore navedene testove, siguran je koliko takav softver može biti i ne možete više ništa da uradite povodom toga. Međutim, ako web Pretraživač pada većina testovi, trebali biste ga zamijeniti sigurnom alternativom. Vjerovatno velika većina neće imati 100% prolaznost na ovim testovima, ali neki su sigurniji od drugih i bolje su zaštićeni.

Možemo Vas preporučiti 3 web pretraživača:

5 besplatnih alata za provjeru sigurnosti web preglednika

Brave, Firefox i Thor možda su sigurniji od drugih pretraživača, ali nijedan od njih nije savršen. Dobra vijest je da možete ojačati sigurnost skoro svaki pretraživač podešavanje postavke, instaliranje proširenje fokusiran na privatnost i redovno ažuriranjem isto.

Ali bez obzira koliko je pretraživač siguran, u opasnosti ste ako ne slijedite osnovne sigurnosne protokole. Ovo uključuje instaliranje pouzdanog anti-malware softverizbjegavanje sumnjivih web stranica, korištenje jakih lozinki i provjeravanje svake sumnjive veze prije nego što kliknete na nju.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Post 5 besplatnih alata za provjeru sigurnosti web pretraživača prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU