back to top

20 načina da poboljšate igranje igara na vašem laptopu (2. dio)

Nedavno smo te doveli prvi dio ovog tekstapa svakako pročitajte prve 10 savjeta o tome kako optimizirajte laptop za igre za bolje igranje. U istom tonu nastavljamo u ovom tekstu i donosimo preostalih 10 savjeta. Više u nastavku teksta…

11. Održavajte svoj laptop čistim i bez prašine

Želite znati kako poboljšati performanse laptopa, ali nemate tehničke vještine? Samo on temeljito očistiti.

Uživat ćete poboljšano performanse na vašem laptopu samo uz proaktivan stav prema njegovom fizičkom održavanju. Prašina je “neprijatelj nastup”— to je zato smanjiti protok zraka, što dovodi do pregrijavanja računara. Kada se temperatura poveća, procesor, GPU i većina drugih komponenti će sporo. Najbolji način za rješavanje ovog problema je uklanjanje prašine.

Ali nisu samo otvori za ventilaciju na vašem laptopu ono što trebate održavati čistima. Ako redovno koristite svoju tastaturu (veći dio igranja igara na računaru), ključno je osigurati da na njoj nema prašine, hrane ili drugih supstanci, jer one mogu uzrokovati lijepljenje tipki. Što se toga tiče, vjerovatno ne želite ni prljav ekran.

12. Uključite Windows “Game Mode”

20 načina da poboljšate igranje igara na vašem laptopu (2. dio)

Ovo je savjet koji svako može koristiti. Windows 10 i 11 dolazi s Xbox aplikacijom koja uključuje funkcije kao što su snimanje ekrana, streaming i “igrice moda“. Optimizacija vašeg laptopa za igre može biti jednostavna kao i aktiviranje Igre Bar i Igre Moda.

 • Pritisnite Počni > Postavke (ili WIN+I)
 • Kliknite na Igranje > Xbox Game Bar
 • Prebaciti na On IMAGE
 • Odaberite “Igre moda” u lijevom meniju
 • Uključi način igranja
 • Zatvorite prozor

Sada, u bilo koje vrijeme možete pritisnuti WIN + G prikazati Xbox ploče/paneli.

Sa omogućenim “igrice moda”, Windows će pokrenuti igre s optimalnim postavkama. Da bi to uradio, Windows mora zatvoriti ili suspendovati neke pozadinske procese.

13. Automatsko ažuriranje

20 načina da poboljšate igranje igara na vašem laptopu (2. dio)

Automatski ažuriranja može biti problematično. Na primjer, Windows Ažuriraj može automatski preuzeti ažuriranja u pozadini prije nego što vas podsjeti da je potrebno instalirati ažuriranje. Ovo može djelomično utjecati performanse. Ne samo preuzimanje ažuriranja u pozadini, već i razne podsjetnike koje ćete vidjeti.

Nažalost, ne možete trajno onemogućiti Windows Updates, tako da imate sljedeće opcije:

 1. Držite računar “offline”, tj. nemojte ga povezivati ​​na Internet
 2. Instalirajte nadogradnje čim postanu dosadne i dok ne igrate igrice
 3. Od ažuriranja u maju 2019. (verzija 1903), možete blokirati nadogradnje na 35 dana

Malo je vjerovatno da ćete moći u potpunosti prekinuti vezu sa internetom ako koristite laptop za igre, tako da je što prije instaliranje spomenutih ažuriranja najbolji odgovor.

14. Ažurirajte Steam

20 načina da poboljšate igranje igara na vašem laptopu (2. dio)

I dalje imate problema sa igranjem igrica na laptopu? Još uvijek želite znati kako poboljšati performanse svojih PC igara? Onda bi trebao ažuriratiSteam“.

Digitalni sistemi isporuke kao što su Steam također imaju vlastita ažuriranja. Također postoji mogućnost da će druga igra preuzimati ažuriranja u pozadini dok vi već igrate nešto.

Da biste to izbjegli:

 • Otvori ga Steam
 • Idi Steam > Postavke
 • na tabu”Preuzimanja” uklonite kvačicu pored opcije “Dozvolite preuzimanja tokom igre
 • Pritisnite uredu za potvrdu.

Također možete upravljati pravilima ažuriranja za pojedinačne igre.

 • Kliknite desnim tasterom miša na igru ​​u svojoj Steam kolekciji
 • Izaberi Svojstva > Ažuriranja
 • Postavite željene opcije za automatska ažuriranja (Automatski ažuriranja) i preuzimanja u pozadini (Pozadina preuzimanja)

Možete birati između automatskih ažuriranja Uvijek ažurirajte ovu igru (Uvijek ažuriraj ovu igru), Ažurirajte ovu igru ​​tek kada je pokrenem (Ažuriraj ovu igru ​​tek kada je pokrenem) i Visok prioritet (Visok prioritet).

Nadalje, možete birati između tri postavke preuzimanja u pozadini: Pauziraj preuzimanja u pozadini dok igram (Pauzirajte preuzimanja u pozadini dok igrate), Uvijek dozvoli preuzimanje u pozadini (Uvijek dozvoli preuzimanja u pozadini) i Nikada nemojte dozvoliti preuzimanja u pozadini (Nikada nemojte dozvoliti preuzimanja u pozadini).

15. Ažurirajte upravljačke programe

20 načina da poboljšate igranje igara na vašem laptopu (2. dio)

Jedna od prvih stvari koje treba da uradite nakon instalacije OS-a je ažuriranje drajvera, tj.vozači“. Srećom, to je jednostavan proces koji se obično odvija automatski tokom standard ažuriranja Osa. Ali ako se upravljački programi vašeg hardvera ne ažuriraju automatski, provjerite ove besplatni programi za ažuriranje drajvera za Windows za optimizaciju vašeg laptopa za igre.

Međutim, kada je u pitanju grafički vozači, možda će vam trebati praktičniji pristup. Dok će oni Intelove grafika — uglavnom neprikladan za hardcore igrice — da biste uživali u ažuriranim drajverima putem Windows Update-a, vašim namjenskim grafičkim karticama je potreban drugačiji „tretman“.

Stoga, osigurajte da softver za upravljanje GPU-om (npr Nvidia GeForce iskustvo ili AMD Gaming Evolved) postavljeno na automatsko ažuriranje. Ako ne koristite nikakav softver za upravljanje GPU-om, trebali biste ručno ažurirati upravljačke programe za GPU kako biste postigli maksimalne performanse.

16. Ažurirajte DirectX

20 načina da poboljšate igranje igara na vašem laptopu (2. dio)

DirectX je skup softverskih alata koji upravljaju grafikom u video igrama. U stvari, razne iteracije DirectX-a su objavljene tokom godina, omogućavajući igrama da iskoriste prednosti najnovijeg hardvera.

DirectX 12 Ultimate je najnovija verzija (dolazi 2020.) koju ćete pronaći unaprijed instaliranu na svom Windows laptopu. Pruža zajedničku biblioteku za sisteme Windows i Xbox Series X|S.

Da biste provjerili trenutnu verziju DirectX-a:

 • Pritisnite WIN + R da otvorite “Rune” dijalog
 • upišite “dxdiag” (bez navodnika)
 • Sačekajte da se učita DirectX Diagnostic Alat (DXDiag)
 • Pretražite na kartici Sistem DirectX verzija na dnu liste

Da ažurirate DirectX:

 • Idi Počni > Postavke (ili WIN + I)
 • Kliknite Ažuriranje i sigurnost > Windows ažuriranja
 • Pritisnite Provjeri za Ažuriranja

17. Postavite Process Affinity za korištenje svih CPU jezgara

20 načina da poboljšate igranje igara na vašem laptopu (2. dio)

Ponekad, zbog grešaka, video igra ili aplikacija možda neće moći koristiti sve jezgre vašeg CPU-a. Dakle, čak 8 jezgara i 16 nitijoš uvijek možete dobiti dvojezgreni performanse u igrici ili zahtjevnoj aplikaciji. Postoji jednostavan način da se ovo riješi.

Prvo pokrenite igru ​​za koju sumnjate da je “žrtva” ovog problema, a zatim je pokrenite Windows Zadatak Menadžer. U Windows Task manageru pronađite proces svoje igre i odaberite ga desnom tipkom miša Idite na detalje > Postavi afinitet > Odaberite sva dostupna jezgra. Ovo će postaviti vašu video igru ​​ili bilo koju drugu aplikaciju da koristi sve jezgre vašeg CPU-a.

18. Nabavite podlogu za maksimalno hlađenje laptopa

Hlađenje jastučići” ili “rashladna podloga” za laptope su vjerovatno najbolji dodatak koji možete kupiti za laptop za igre. Oni su jeftini i efikasni u svom radu, tj. da hlađenje vaše laptop.

Vi dodatni ventilatori pomažu u ventilaciji i rasipanje toplina vaš laptop mnogo više nego što mislite. Svakako biste trebali razmisliti o nabavci ako je vaš uređaj izložen visokim temperaturama dok igrate igrice ili radite zadatke koji zahtijevaju puno računarskih resursa.

19. Overklokirajte grafičku karticu

Iako rizično za početnike, overclocking može ekstrakt dodatno performanse sa grafičke kartice. Alati su također dostupni za AMD i za Nvidia GPUtako da ne biste trebali imati previše problema da pronađete nešto prikladno za ovu akciju.

Glavni problemi su struja i toplina. Overklokiranje GPU-a troši više električne energije, tako da ćete morati u skladu s tim prilagoditi postavke napajanja vašeg računara. Ali overclocking takođe povećava temperaturu GPU-a.

Obično se to rješava sistemom hlađenja ugrađenim u laptop. Trebali biste redovno čistiti frižideri i ventilatorikao što je ranije navedeno u tekstu.

Ako se računar ne može ohladiti, automatski će se isključiti iz predostrožnosti, ali ne želite da dođete u tu situaciju.

20. Nadogradite svoj računar

20 načina da poboljšate igranje igara na vašem laptopu (2. dio)

Instaliranje novog hardvera je ključni način da ubrzate svoj laptop. Ali šta možete nadograditi?

Poznato je da se laptopi ne mogu nadograditi kao stoni ili desktop računari. Međutim, postoje dvije komponente koje možete nadograditi na većini laptopa za igre.

 • OKVIR: povećanje količine memorije i brzine može imati ogroman utjecaj na performanse
 • Pohrana podataka: prelazak na brzi SATA ili NVMe solid-state disk (SSD) značajno će poboljšati performanse igre

Sada znate kako poboljšati performanse vašeg laptopa za igre

Ko bi rekao da možeš toliko da uradiš poboljšati performanse kod igranje igra on prenosiv kompjuter? Iako se većina ovih savjeta odnosi isključivo na Windows prijenosna računala, neki savjeti se mogu koristiti i na macOS-in Linux sistemima.

Za desktop računare, nadogradnja hardvera može imati ogroman uticaj na igru; kao korisnik laptopa, ograničeni ste. Ne možete nadograditi grafičku karticu ili procesor na većini laptopa.

Zato su ovi 20 tipova od vitalnog značaja za poboljšanje performansi igranja. Nadamo se da smo vam ovim tekstom bar malo pomogli.

Napisao: Boris Plavljanić

Post 20 načina da se poboljša igranje igara na laptopu (2. dio) prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU