7 novih funkcija u File Exploreru na Windows 11

Promjene u File Exploreru na Windows 11 dodatno su poboljšale upravljanje datotekama i mapama. Evo 7 najvažnijih koji se ne mogu pronaći na Windows 10.

Microsoft se fokusira na Windows 11 tako da smo od izdavanja ovog operativnog sistema vidjeli mnoge nove funkcije. Neki od njih su već unaprijed najavljeni na Microsoftovoj službenoj web stranici i u raznim medijima, dok su neki od njih ostali pomalo nepoznati korisnicima. Sa velikima 21H2 i 22H2 ažuriranja File Explorer na Windows 11 je doživio veliki redizajn. Mnogi korisnici su čuli za promjene poput uvođenja tabova, a neke treba još jednom spomenuti jer su nekako još uvijek u pozadini.

File Explorer čini osnovu korišćenja bilo kog Windows operativnog sistema, pa ćemo u daljem tekstu navesti 7 najvažnijih promena koje su obeležile ovu aplikaciju u Windows 11. Ove promene mogu biti razlog za nadogradnju na novi operativni sistem jer omogućavaju još detaljnije i kvalitetnije upravljanje datotekama i mapama.

 

  1. “Home” odjeljak

Aplikacija File Explorer na Windows 11 ima novu početnu stranicu koja je zamijenila “Brzi pristup” opcija unutar navigacijskog okna (Okno za navigaciju). Kada kliknete na njega, vidjet ćete tri nova odjeljka.

Prvi je “Brzi pristup“koji omogućava otvaranje svih”Biblioteka” mapu u nekoliko klikova. U odjeljku “Brzi pristup” novi “Favoriti“ odeljak koji prikazuje sve datoteke koje ste označili kao omiljene preko kontekstnog menija.

Treći odjeljak na novoj početnoj stranici se zove “Nedavno” i prikazuje nedavno otvorene datoteke.

Sva tri odeljka su vrlo zgodno ubačena u početnu stranicu File Explorer-a i istovremeno su smanjila broj suvišnih menija.

 

 

  1. Novi izgled bočnog okna (Side Pane)

Bočna traka (Side Pan) File Explorer je osvježen uvođenjem novog odjeljka za detalje i postavke tako da korisnici mogu lakše organizirati sve opcije navigacijskog okna (Okno za navigaciju). Ovdje se možete prebaciti na kompaktni prikaz (kompaktan pogled) da biste imali pristup za pregled više stavki.

Stari odjeljak s detaljima nije se dobro uklapao s ostatkom File Explorer-a, ali sada ima sve informacije o pojedinačnim datotekama u vrlo jasnom obliku.

Dodatna vrijednost novog izgleda bočne trake je da možete lakše vidjeti nedavne aktivnosti. Nema potrebe za otvaranjem”Svojstva” prozor da vidite detalje o tome. Nova bočna traka također uključuje opciju dijeljenja datoteka i omogućava vam da otvorite “Svojstva” prozor bez desnog klika za otvaranje kontekstnog menija.

windows 11 file explorer
Windows 11 File explorer
  1. Kartice u File Exploreru

Kartice su odličan način za organiziranje sučelja u bilo kojoj aplikaciji i jednostavno su revolucionirale File Explorer. Ranije su korisnici morali otvarati veliki broj novih prozora kako bi izvršili promjene u datotekama i mapama na različitim lokacijama, ali sada je s karticama to nevjerovatno zgodno.

Ne samo da su intervencije na fajlovima i fasciklama lakše, već pomoću metode prevuci i ispusti možete prevući kartice da biste otvorili zasebne prozore u File Exploreru ili da biste dodali novu karticu u već otvorene prozore. Sve izgleda identično kao kada koristite neki od web pretraživača.

 

  1. Odjeljak “Galerija”.

Jedan manji dodatak File Explorer-u na Windows 11 je “Galerija” odjeljak koji kategorizira fotografije na vašem računaru. Automatski izvlači fotografije sa vašeg “Slike” ili iz foldera fotografija u OneDrive i sortira ih po datumu.

U odjeljku “Galerija” nalazi se praktična traka za pomicanje koju možete koristiti za jednostavno premještanje i premještanje fotografija.

Pored gore pomenute fascikle “Slike” i fascikle na OneDrive-u, odeljak “Galerija” može uključivati ​​i druge fascikle na drugim lokacijama na koje ste sačuvali fotografije.

 

  1. Napredniji kontekstualni meni

Kontekstni meni, koji se otvara desnim klikom miša, bio je pomalo iznenađenje kada se pojavio u novom obliku na Windows 11. Neki korisnici kritikovali su Microsoft zbog promjena koje nisu bile baš praktične, ali ovdje možemo istaknuti i njegovih pozitivnih aspekata.

Na primjer, kao dobru osobinu možemo napomenuti da se odmah otvara “Instaliraj” opcija kada kliknete desnim tasterom miša na instalacioni fajl ili činjenica da je sam kontekst meni sada mnogo precizniji, tako da imate sve dodatne radnje koje su vam potrebne unutar “Prikaži više opcija” opcije.

Na novi izgled kontekstualnog menija se u početku treba naviknuti, ali s vremenom se korisnik može lako prilagoditi i vidjeti neke od njegovih prednosti.

microsoft 365

  1. Integracija Microsoft 365 proizvoda

OneDrive i drugi Microsoft 365 proizvodi su sada postali neizostavni dio File Explorer-a. “Preporučeno” odeljak u File Explorer-u odmah prikazuje sadržaj vaših Microsoft proizvoda (kao što je Office paket). sličica formatu.

U okviru trake menija u File Exploreru imate poseban odeljak posvećen OneDrive. Kada kliknete na nju, dobit ćete uvid u vašu ukupnu upotrebu prostora za pohranu, brz pristup postavkama aplikacije, mogućnost odabira početka sinkronizacije i prikaz opcije za nadogradnju vaše pretplate. Datoteke sa OneDrive-a se prikazuju u File Exploreru pod “Status” i ovdje možete identificirati koje datoteke su dostupne na disku, a koje su dostupne samo u online modu.

  1. Ugrađena podrška za arhiviranje datoteka

File Explorer je imao podršku za arhiviranje ZIP formatu dugo vremena, ali mu je nedostajala kompatibilnost s drugim popularnim formatima kao što su npr RAR ili 7Z. Sa novim ažuriranjem File Explorer-a na Windows 11, ovo je konačno omogućeno i korisnici više ne moraju da preuzimaju WinRar ili slični programi za izdvajanje RAR datoteka ili datoteka drugih formata.

Na kraju možemo zaključiti da File Explorer postaje sve moćniji softver i da je njegova verzija na Windows 11 donijela značajno poboljšanje korisničkog iskustva. File Explorer na Windowsu 10 sada je prilično drugačiji od onog na Windows 11, a njegove karakteristike na novom operativnom sistemu mogu biti dovoljan razlog za nadogradnju vašeg računara.

Napisao: Ervin Mičetić

Objava 7 novih funkcija u File Explorer-u na Windows 11 prvi put se pojavila na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU