back to top

Android 13: Evo opisa šest novih funkcija koje su jednostavne i treba ih odmah omogućiti u postavkama

Android 13 postoji već neko vrijeme i mnogi korisnici još uvijek otkrivaju nove funkcije koje donosi dok drugi željno iščekuju nove promjene.

Neki korisnici, s druge strane, imaju drugačiji stav prema nadogradnji Androida i žele da se drže verzije koja im trenutno odgovara. Bez obzira kojoj grupi pripadate, mora se priznati da nove funkcije koje dolaze uz Android 13 izgledaju vrlo zanimljivo i donose pravo osvježenje nekih funkcija.

Sa Androidom 12 smo uglavnom doživjeli promjene u pogledu dizajna, a sada s Androidom 13 stvari su malo drugačije i dosta se mijenja u nekim funkcijama uređaja. Cijeli je niz promjena o kojima se priča posljednjih mjeseci, ali u ovom tekstu donosimo one najjednostavnije koje ćete moći promijeniti odmah u okviru postavki. Dat ćemo njihove kratke opise i upute kako ih omogućiti.

android 13

Promjena jezika u aplikacijama

Ova postavka će sigurno biti veoma važna za korisnike koji koriste dva jezika na svojim pametnim telefonima. Iako trenutno možete promijeniti jezik na cijelom uređaju, Android 13 uvodi promjenu jezika po aplikaciji. To zapravo znači da ćete moći koristiti drugi jezik unutar pojedinačne aplikacije koji se razlikuje od jezika koji se koristi za cijeli sistem.

Promjena jezika u aplikacijama je vrlo korisna jer mnoge popularne aplikacije rade odlično na drugim jezicima, a neke su optimizirane samo za određeni jezik, što rezultira čestim netačnim prijevodima.

Da biste to omogućili, morate otvoriti odjeljak koji se odnosi na aplikacije u postavkama i odabrati opciju “Jezici i unos“. Tamo ćete vidjeti da postoji meni”Jezici aplikacija” i preko njega možete mijenjati jezike za određenu aplikaciju.

Također treba napomenuti da ovu opciju neće imati sve aplikacije.

android 13

Navigacija sa dugmadima za omogućavanje Google asistenta

Vremenom, Android sve više prati iOS, pa se nedavno okrenuo gestovima kao standardnoj metodi navigacije. Budući da još uvijek ima korisnika kojima je lakša navigacija pomoću dugmadi, Android 13 je omogućio aktivaciju Google Assistant koristeći tri dugmeta koja se pojavljuju na dnu ekrana nakon što pritisnemo i zadržimo Dom dugme.

Napravite ovu promjenu na sljedeći način:

 1. Otvorite aplikaciju “Postavke”.
 2. U traku za pretraživanje upišite “navigacija s 3 dugmeta”
 3. Otvorite postavke menija “Navigacija sa 3 dugmeta”.
 4. Označite i omogućite opciju “Hold Home for Assistant”.
android 13

Onemogućavanje velikog sata na zaključanom ekranu

U trenucima kada nemate obavještenja na svom pametnom telefonu, Android 12 će promijeniti sat na zaključanom ekranu i postaviti ga s datumom u sredini u dva reda koja zauzimaju puno prostora. Android 13 donosi praktičnu promjenu u ovoj oblasti i na zaključanom ekranu postavlja sat i datum u gornji desni ugao tako da se može vidjeti područje za obavještenja.

Izvršite promjene na sljedeći način:

 1. Otvorite aplikaciju “Postavke”.
 2. Unesite “dvoredni sat” u traku za pretraživanje
 3. Onemogućite opciju “Dvolinijski sat”.

Kontrola pametnih uređaja u kući bez otključavanja pametnog telefona

Android 13 je uklonio potrebu za otključavanjem pametnog telefona kada želite da koristite “pametna kuća” uređaji. Nažalost, standardno ova funkcija nije uključena, tako da korisnik mora sam izvršiti promjenu.

Ova funkcija je postavljena na sljedeći način:

 1. Otvorite aplikaciju “Postavke”.
 2. U traku za pretraživanje upišite “Kontrola sa zaključanog uređaja”
 3. Otvorite opciju “Kontrola sa zaključanog uređaja” i omogućite je u meniju.

Za korištenje ove opcije potrebna je prethodna podrška aplikacija pametnih uređaja, pa je svakako preporučljivo provjeriti unaprijed.

android-13-ažuriranje

Omogućavanje funkcije “Tamna tema”.

Ovo je vrlo korisna funkcija koju vam Android 13 omogućava da postavite prema rasporedu, odnosno u određeno vrijeme, tokom zalaska sunca ili prije spavanja.

Uključiti “Tamna tema“ funkcija na Androidu 13, slijedite ove korake:

 1. Otvorite aplikaciju “Postavke”.
 2. Upišite “Tamna tema” u traku za pretraživanje
 3. U rezultatima pretrage kliknite na “Raspored”
 4. Kliknite na “Raspored” u meniju “Tamna tema”.
 5. Uključite jednu od tri dostupne opcije.

Opcija “Uključuje se u prilagođeno vrijeme” vam omogućava da tačno odredite kada će pametni telefon prebaciti svoj interfejs na “Tamna tema“. Ako se odlučite za opciju “Uključuje se od zalaska do izlaska sunca“, zatim “Tamna tema” uključite tokom zalaska sunca i pametni telefon će biti u tom režimu do jutra. Posljednja opcija je “Uključuje se prije spavanja” kada “Tamna tema” uključuje noću kada idete na spavanje.

Ažuriranje intenziteta vibracija

Ovisno o telefonu, postavke vibracije često mogu biti preglasne ili previše tihe. Android 13 donosi neke promjene i na njemu možete promijeniti intenzitet vibracije za obavještenja, alarme i medijski sadržaj.

Promijenite postavke vibracije na sljedeći način:

 1. Otvorite aplikaciju “Postavke”.
 2. Unesite “Koristi vibraciju i haptiku” u traku za pretraživanje
 3. Otvorite meni “Koristi vibraciju i haptiku” i klizači “Vibracija alarma” i “Vibracija medija” će postati dostupni
 4. Koristite klizač za podešavanje intenziteta vibracije.

Android 13 ne donosi velike i sveobuhvatne promjene poput Androida 12 u domenu dizajna, ali nudi neka osvježavanja i podešavanja koja mogu poboljšati korisničko iskustvo. Opisane karakteristike predstavljaju male promjene koje su izuzetno praktične i zasigurno će nekim korisnicima ubrzati ili poboljšati korištenje pametnog telefona u određenim segmentima.

Naravno, pomenute promjene nisu jedine na Androidu 13, ali smo ih izdvojili jer su jednostavne i potrebno je samo napraviti promjene unutar postavki da biste ih mogli koristiti.

DRUGI UPRAVO ČITAJU