back to top

Android aplikacije napuštaju Windows, ali iOS aplikacije rade odlično na Mac računarima

Već smo pisali o tome kako je Microsoft najavio otkazivanje Windows podsistem za Android – softver koji je omogućio pokretanje Android aplikacija na Windows računarima. Ova funkcija će prestati raditi sljedeće godine, što je za mnoge korisnike pomalo razočaravajuće, ali uvijek postoji mogućnost korištenja drugih emulatora za Android aplikacije.

S druge strane, imamo Apple-ovi Mac računari koji bez problema pokreću iOS aplikacije na macOS-u, a za korištenje ovih uređaja odlučit će se svi korisnici koji žele imati kvalitetno iskustvo istovremenog korištenja aplikacija na pametnom telefonu i računaru.

kako učitati android aplikacije unutar windows 11 sistema

Nedostatak podrške uništio je Android aplikacije na Windows-u

Microsoft u svom radu može imati teške okolnosti jer se povremeno dešava da zavisi od trećih strana (kompanija i programera) od kojih u konačnici zavise konačni rezultat i uspjeh.

Upravo to je razlog zašto kompanije s horizontalno orijentiranim poslovanjem povremeno imaju negativne posljedice. Jednostavno je zaista teško sve staviti pod kontrolu. Microsoft je tražio Google-ovu podršku u kontekstu Android aplikacija, i to zato što jeste Google Play prodavnica najpopularnija web prodavnica za Android aplikacije.

Dobro je poznato da one platforme koje se ne mogu “ubaciti” u okruženje Google servisa ne prolaze dobro. Nakon Googleovog odbijanja, Microsoft je morao da kreira Windows podsistem za Android koji koristi verziju Androida otvorenog koda i Amazon Appstore kao vaša zadana trgovina web aplikacija.

Nažalost. Amazon Appstore nije ni približno popularan kao Google Play Store i ima mnogo manji broj aplikacija. U istom kontekstu, praktičnost je također bila vrlo važna. Jedan emulator kao npr Bluestacks bio je mnogo praktičniji od Windows podsistema za Android jer su mu Android aplikacije dostupne na lakši način i sa mnogo širim izborom.

Na kraju, veliki broj korisnika je ocjenjivao Android aplikacije na Windows-u jer je to zaista bio veliki promašaj. Funkcija koja je prije izlaska Windows 11 najavljivana kao ključni momenat u Microsoftovoj borbi s konkurencijom pretvorila se u fijasko.

 

ios na mac

Pokretanje iOS aplikacija na macOS-u je gotovo besprijekorno

Apple ima veliku prednost u odnosu na Microsoft – potpunu kontrolu nad njihovim platformama. Tokom godina pokazalo se da Apple doslovno tjera programere da igraju po pravilima kompanije, a malo tko će napraviti drugačiji izbor.

Iz tog razloga, Appleova odluka da donese iPhone aplikacije na Mac je prošla bez većih problema jer programeri aplikacija nisu imali prostora za uvođenje nezavisnih promjena.

Svi također znaju da je Apple još 2020. godine odbio Intelove čipove i predstavio ih Apple Silicon čipove i oni su sada pokretačka snaga njegovih uređaja. Ovo omogućava kompaniji da pokreće iOS i iPadOS aplikacije na macOS-u bez potrebe za dubljim prilagođavanjem.

Ako odemo korak dalje, možemo jednostavno zaključiti da Apple automatski čini aplikacije za iOS i iPadOS dostupnim unutar macOS App Store-a. Dakle, svaki programer koji pravi aplikacije za iOS ili iPadOS odmah uključuje macOS.

Neke aplikacije u okviru ovakvih propisa nisu dostupne u App Store-u, ali je zapravo većina njih usklađena i tamo se mogu naći.

 

Odlično radi i na macOS-u

Aplikacije koje odlično rade na iPhoneu ili iPadu rade jednako dobro i na macOS-u. Ako ih tražite u macOS App Store-u i nema službene Mac aplikacije, ne brinite jer je možete slobodno preuzeti i pokrenuti u iOS ili iPadOS obliku u obliku otvorenog prozora na Mac računalu.

Jednostavno je – sve aplikacije rade na macOS-u, a Windows podsistem za Android nikada nije bio blizu funkcionalnosti i praktičnosti koje ima Apple.

mač

Zašto koristiti iOS aplikacije na macOS-u?

Postoji nekoliko razloga zašto bi vi kao korisnik trebali iskusiti korištenje iOS aplikacija na macOS-u.

Već smo spomenuli prvo i najvažnije – nema prepreka ako iOS aplikacija nema svoju macOS verziju. Na primjer, može se koristiti LumaFusion aplikacija za uređivanje videa jer ima veliki broj funkcija. Umjesto kupovine softvera Final Cut Pro X ili pretplate na Adobe Premier Pro, aplikacija LumaFusion će biti dostupna na macOS-u, iako je početna verzija dostupna samo za iOS ili iPadOS.

LumaFusion nema svoju Mac aplikaciju, koju bi sigurno kupio da je želi koristiti na svom Macu, ali na kraju to uopće nije važno. Verzije LumaFusion aplikacije za iPhone ili iPad rade bez ikakvih problema na Mac računaru i kompatibilnost uopće nije problem.

Nije naodmet spomenuti da u istom kontekstu možemo govoriti i o odličnoj kompatibilnosti Apple Watch uređaja sa drugim uređajima, pa tako, osim aplikacija iz App Storea, dobijate još jednu dimenziju povezivanja koja besprijekorno funkcionira u isti put.

Možda vam se Appleov način poslovanja sviđa ili ne sviđa, ali njegov čvrst i kontroliran sistem ima svoje prednosti koje drugi nemaju, odnosno mogu samo sanjati o njima. Microsoft je zaista imao dobru ideju sa svojim Windows podsistemom za Android, ali nije dobro prošlo jer je nedostajalo partnerstvo sa Googleom. Bez Google Play Store-a i podrške Google-a, široko prihvatanje Android aplikacija na Windows-u jednostavno nije bilo moguće i, možemo reći, cijeli projekat je od početka bio osuđen na propast.

Apple, s druge strane, ima potpuno drugačiju priču i integracija njegovih platformi je zaista nevjerovatna. Aplikacije iz App Store-a pravi su primjer odlične kompatibilnosti iOS-a, iPadOS-a i macOS-a, gdje se za korisnike pitanje kompatibilnosti između sistema pretvara u potpuno sekundarno pitanje. Aplikacija namijenjena jednom uređaju može bez problema raditi na drugim uređajima, a obični korisnici i profesionalci koji žele kompatibilnost pametnog telefona i računara ne moraju ići dalje od Apple proizvoda.

 

Napisao: Ervin Mičetić

Post Android aplikacije napuštaju Windows, ali iOS aplikacije rade odlično na Mac računarima prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU