back to top

Najvažnije karakteristike koje će obilježiti Android 15

Uskoro stiže nova verzija Googleovog mobilnog operativnog sistema. Očekuje se da hoće Android 15 biti predstavljen na predstojećem Google I/O događaja tokom maja, a nakon toga se očekuje njegova premijera Pixel 9 u drugoj polovini godine.

Očekuje se da će Android 15 pružiti možda manje nadogradnje u odnosu na svoje prethodne verzije, ali u ovom tekstu smo pripremili listu 10 najvažnijih karakteristika koje ipak ukazuju na činjenicu da se radi o ozbiljnim promjenama.

najvažnije karakteristike koje će obilježiti android 15

Slanje poruka putem satelita

Apple je nedavno predstavio novu funkciju na nekim iPhone uređajima koji mogu koristiti satelitsku vezu za upućivanje hitnih poziva u udaljenim područjima bez pokrivenosti mrežom.

Uskoro nas slično očekuje i na Androidu 15, gdje će biti moguće slati poruke (SMS i MMS) putem satelitske veze.

Ovo je idealno za avanturiste i sve one koji vole provoditi vrijeme u prirodi, ali žele ostati sigurni u nepredviđenim situacijama.

Uz ovu funkciju, još uvijek nije jasno da li će pametni telefon morati imati neku manju nadogradnju hardvera, pa je potrebno sačekati zvaničnu najavu.

nfc plaćanje

Brža NFC plaćanja

Google je dodao još detaljniji kod kada govorimo o tome NFC plaćanja na Androidu 15, pa će sam proces postati mnogo brži. Čini se da bi vaš telefon trebao efikasnije komunicirati s drugim NFC uređajem, ali neće dati povratne informacije dok se ne odabere opcija na ekranu za potvrdu plaćanja. Ovo su male, ali vrlo značajne promjene koje će u svakoj situaciji ubrzati plaćanje putem pametnog telefona.

 

Lakši odabir alternative aplikaciji Google Pay

Android 14 je već omogućio odabir aplikacije za beskontaktno plaćanje koju može pružiti vaša banka, čime je zamijenjena upotreba aplikacije Google Pay. Mora se priznati da je u ovoj situaciji postupak promjene bio malo teži, ali sada s izlaskom prve beta verzije Androida 15 vidjeli smo da će u budućnosti promjena aplikacije Google Pay biti odmah dostupna od “Zadane aplikacije” sekcije.

najvažnije karakteristike koje će obilježiti android 15

Podijelite ekran otvorene aplikacije

Uz Android 15, korisnici će to moći dijeliti ekran samo sa aplikacijom koju koriste umjesto standardnog dijeljenja preko cijelog ekrana.

Ova funkcija je debitovala na Pixel 8 i Pixel 8 Pro telefonima krajem prošle godine, ali bi sa Androidom 15 trebala postati dostupna na svim uređajima.

 

Napredna mogućnost pregleda i uređivanja PDF-ova

Nedavno je Google zaista ušao u veliki posao oko nadogradnje prikazivanja PDF-ova i njihove upotrebe u ugrađenom čitaču PDF-a.

Rezultat toga će se vidjeti u Androidu 15 gdje će se dokumenti u PDF formatu brže prikazivati ​​i moći ćete koristiti neke opcije kao što su bilješke, uređivanje PDF-ova i njihova zaštita lozinkom.

galaxy a15 5g kamere

Bolje performanse kamere

Beta verzija Androida 15 dolazi sa suptilnim nadogradnjama u području kamere.

Jedan od njih se zove “Low Light Boost” – nova mogućnost pregleda kako će izgledati noćni snimak. Korisnici će takođe imati bolju kontrolu nad blicem kamere i fino podešavanje svjetline kada je koriste.

 

Audio ekvilizacija

Još jedna nova funkcija u Androidu 15 je “Kontrola glasnoće“, opcija unutar sistema koja prati i prilagođava zvuk medijskog sadržaja koji koristite tako da svi budu na približno istom nivou.

Ideja koja stoji iza ovoga je spriječiti situacije u kojima biste, na primjer, prešli na YouTube nakon slušanja tihe muzike i doživjeli lagani šok prilikom otvaranja glasnog oglasa. Takve situacije više neće biti moguće.

najvažnije karakteristike koje će obilježiti android 15

Ograničavanje obavještenja

Ako se ponekad osjećate kao da vaš pametni telefon uvijek iznova šalje iste obavijesti, Android 15 ima rješenje u novom “Smiri se” karakteristike. Koristeći ga, spriječit ćete da ista aplikacija šalje obavještenja jedno za drugim. Ako vam jedna aplikacija pošalje mnogo obavještenja u kratkom vremenskom periodu, one koje dođu kasnije će biti isključene prema zadanim postavkama.

 

Detekcija snimanja ekrana

Sigurnosna ažuriranja su uvijek dobrodošla, a to je upravo ono što je detekcija snimanja ekrana koji dolazi na Android 15.

To će omogućiti aplikacijama da otkriju da li se njihov ekran snima dok je u upotrebi. Ovo bi trebalo spriječiti da se osjetljivi podaci pregledaju ili zahvate putem snimanja, bilo da se radi o grešci ili zlonamjernom softveru.

 

Nova aplikacija “Health Connect”.

Health Connect” aplikacija je bila u beta testiranju za Android 14, ali sada bi je Google konačno mogao objaviti kao sistemsku aplikaciju na Androidu 15.

Kao što ime sugerira, funkcija ove aplikacije je da korisnicima na jednom mjestu prikaže podatke o njihovom zdravstvenom stanju, ishrani i fizičkoj aktivnosti iz različitih aplikacija trećih strana.

android 15

Procjena trajanja skladišnog prostora

Za sada je to samo neprovjerena vijest, ali Android 15 bi mogao provjeriti zdravlje vašeg pametnog telefona putem informacija o pohrani i tako vas upozoriti na rizik od gubitka podataka ili memorije.

Funkcija je nazvana “Dijagnostika uređaja“ i trebao bi korisnicima dati informacije o postotku interne memorije koja je još slobodna i koristiti neke druge manje alate za određivanje ukupnog stanja vašeg uređaja.

Zašto je ovo korisno? Mnogi pametni telefoni sistematski imaju sve manje i manje prostora za skladištenje zbog datoteka i aplikacija operativnog sistema i tokom vremena UFS (Univerzalna Flash memorija), koji se koristi u pametnim telefonima za skladištenje, može degradirati. Sve se to ubrzava procedurama kao što su preuzimanje raznih datoteka, čuvanje fotografija ili prijenos datoteka.

Trenutno ne postoje alati za prikaz postotka preostale interne memorije, pa se nadamo da će to sada biti moguće u Androidu 15, jer ćete na taj način možda moći odlučiti da prenesete veći skup podataka na drugi medij za pohranu. , i lakše ćete održavati optimalno stanje vašeg uređaja.

 

Jedva čekamo ove funkcije u Androidu 15, jer su to još uvijek značajne promjene. Poznato je da Android 15 dolazi i sa mogućnošću lakšeg razlikovanja SDR i HDR fotografija, podrškom za virtuelne Midi 2.0 uređaje i još boljom mogućnošću prepoznavanja nekoliko jezika odjednom. Uz sve ovo dolazi i uobičajena mala nadogradnja ukupnih performansi pametnih telefona i mala poboljšanja u trajanju baterije, pa se nadamo da će Android 15 stići što prije.

Napisao: Ervin Mičetić

Članak Najvažnije karakteristike koje će obilježiti Android 15 prvi put su se pojavile na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU