back to top

[Android] Šta su “RCS poruke” i kako ih koristiti?

U tekstu saznajte o prednostima RCS razgovora i kako ih možete početi koristiti na svom Android telefonu.

Možda ste posljednjih godina naišli na izraze “RCS poruke” ili “RCS razgovori“. Ali šta to tačno znači? RCS i po čemu se razlikuje od SMS/MMS i druge platforme za trenutnu komunikaciju (instant messaging)? Više o tome u nastavku teksta.

Šta su RCS poruke?

Rich Communication Services (RCS) je savremeno protokol za slanje poruka koje je namijenjeno zamijeniti tradicionalni SMS i MMS poruka. RCS donosi bogatije karakteristike, uključujući mnoge od onih koje su dostupne na najboljim platformama za trenutnu komunikaciju kao što su WhatsApp, Telegram i Signal.

RCS takođe na neki način oponaša Appleovu uslugu – iMessage. Međutim, uprkos tome što se takmiči s iMessageom, Apple planira dodati RCS podršku na iPhone uređaje 2024. putem ažuriranja softvera.

[android] šta su "rcs poruke" i kako ih koristiti?

Kratka istorija RCS-a

RCS je nastao 2007 od strane nekoliko jakih “igrača” u mobilnoj industriji. Sam RCS protokol/standard je zasnovan na GSMA-ov univerzalni profil, prema industrijskom standardu za implementaciju RCS-a.

Google prvi je najavio rad na RCS podršci za Android u saopštenju za javnost u 2016. Prvobitna – i glavna – namjera je bila nadogradite sveprisutni SMS protokol za slanje poruka. Nekoliko godina kasnije – RCS je dostupan globalno zahvaljujući ubrzanom tempu implementacije, iako još nije sve gotovo.

Karakteristike RCS poruka

RCS razgovori uvode nekoliko uzbudljive karakteristike koji SMS čine zastarjelim. Jedna od njih je mogućnost praćenje potvrde da su vaše poslane poruke pročitane sa rokom isporuke. Također možete vidjeti indikator pisanja (“… kuca”), standardna karakteristika modernih platformi za trenutnu komunikaciju.

Možete slati i primati veće datoteke (do 105 MB), tako da će se fotografije i video zapisi slati u mnogo višoj rezoluciji nego putem MMS-a. Također možete reagovati na poruke koje primate putem RCS-a.

RCS takođe radi drugačije u odnosu na SMS. Šalje poruke putem mobilni podaci ili Wi-Fi sve dok druga osoba također koristi RCS. Ovo se razlikuje od SMS-a koji se šalje preko mreže vašeg mobilnog operatera.

Pogledajmo sada kako se RCS poredi sa SMS-om i MMS-om i šta ga čini revolucionarnim u svijetu razmjene poruka.

RCS vs. SMS/MMS poruke

Postoji velika razlika između RCS, SMS i MMS. SMS ima svoje karakteristike koje ga razlikuju od modernih platformi za trenutnu komunikaciju, pa čak i od RCS-a. Na primjer, nije vam potrebna mobilna podatkovna ili Wi-Fi veza da biste koristili SMS. Ima minimalnu barijeru za korištenje, potrebna vam je samo mobilna veza i signal. Za RCS ćete se prvo morati povezati na Internet.

Još jedna karakteristična karakteristika je da ne morate da preuzimate dodatnu aplikaciju da biste koristili SMS. Gotovo svi telefoni, uključujući i osnovne telefone, dolaze sa posebnim SMS aplikacija. Međutim, mnogi Android uređaji ne dolaze s instaliranom RCS kompatibilnom aplikacijom, kao npr Google poruke aplikacije.

Još jedna razlika između RCS-a i SMS-a je da svaki jeste SMS poruka je ograničena on 160 karaktera. Ovo objašnjava zašto se duže poruke po zadanim postavkama dijele na segmente kada se poruka šalje putem SMS-a. Uz RCS, možete slati dugačke poruke koje daleko prelaze ograničenje od 160 znakova.

Dijeljenje multimedijalnih fajlova takođe nije moguće sa SMS-om. Ovo se radi pomoću MMS, ili usluge za multimedijalne poruke. MMS ima nisko ograničenje veličine datoteke, zbog čega su dijeljene slike obično mutne. Kao što je već spomenuto, RCS premašuje ovo ograničenje, što vam omogućava slanje datoteka do 105 MB.

Konačno, RCS podržava grupne poruke, Potvrde o čitanju, reakcije na poruke i indikator pisanja, koji nije dostupan na SMS i MMS. Također podržava različite formate podataka, uključujući GIF-ovi, naljepnice, lokacije, fotografije, dokumenti i video zapisi.

Kako “dobiti” RCS poruke na svom Android telefonu?

[android] šta su "rcs poruke" i kako ih koristiti?

Iako su RCS razgovori podržani na Android uređaja sa Android verzija 5.0 ili novijamožda nemate aplikaciju Google poruke na vašem telefonu. Osim toga, neke telekomunikacionih operatera još uvijek ne podržavaju RCS, pa u tom slučaju treba biti strpljiv. Prije nego što uključite RCS, provjerite sljedeće:

 • Provjerite je li vaš telefon povezan na internet.
 • Preuzmite najnoviju verziju aplikacije Google poruke, Samsung poruke ili željenu SMS aplikaciju ako podržava RCS.
 • Ako u svom telefonu imate više SIM kartica, uvjerite se da je ista kartica koja se koristi za prijenos podataka postavljena kao zadana vrijednost za pozive.
 • Provjerite imate li najnoviju verziju Android operativnog sistema koju vaš telefon podržava.
 • Postavite RCS kompatibilnu aplikaciju kao zadanu aplikaciju za razmjenu poruka.

Kako aktivirati RCS poruke na Androidu

U nastavku ćemo vam pokazati kako aktivirati RCS in Googleova aplikacija Messages. Samo imajte na umu da je ovo možda neće raditi u svim situacijamaovisno o vašem uređaju i operateru.

 • Otvorite aplikaciju Google poruke i dodirnite ikonu profila u gornjem desnom uglu.
 • U iskačućem meniju odaberite “Postavke poruka > RCS razgovori” (Postavke poruka > RCS ćaskanja).
 • Ako je RCS dostupan u vašem području i uređaju, vidjet ćete ‘klizač’ na vrhu ekrana. Prevucite klizač da omogućite RCS razgovore.
 • Zatim unesite broj telefona i dodirnite “Provjeri sada” (Potvrdite sada).
 • Dajte aplikaciji nekoliko sekundi da potvrdi vaš broj. Pokušajte ponovo kasnije ako aplikacija ne uspije potvrditi vaš broj nakon nekoliko minuta.
 • Nakon završetka verifikacije, status će se promijeniti u “povezan” (Povezano), što ukazuje da jeste RCS uključen.
 • Zatim možete uključiti opcije poput “Slanje potvrde o čitanju” (Pošalji potvrde o čitanju) i “Prikaži indikator pisanja” (Prikaži indikator kucanja) ako želite da iskoristite prednosti RCS-a.

[android] šta su "rcs poruke" i kako ih koristiti?

Kada završite, možete početi sa slanjem i primanjem poruka i datoteka putem RCS-a. Ako je primalac takođe postavio RCS na vašem telefonu, vaša poruka će proći kroz ovaj moderan protokol. Međutim, ako nisu omogućili RCS ili ga njihov operater ne podržava, aplikacija Poruke će povratak na SMS.

Zahvaljujući RCS-u, možete poslati odmah visokokvalitetne slike, video zapisi, GIF-ovi i slično putem Wi-Fi ili mobilnih podataka. Također možete vidjeti kada neko kuca, znati kada je pročitao vašu poruku i reagirati na primljene poruke.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Pošta [Android] Šta su “RCS poruke” i kako ih koristiti? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU