back to top

Šta su laptopovi sa dva ekrana i vredi li ih kupiti?

Svako ko koristi računar u poslovne svrhe složit će se da korištenje ultraširokog ekrana ili dva ekrana može uvelike povećati produktivnost. Jednostavno ima više prostora za rad, a radna površina je mnogo veća i preglednija.

Koji je novi trend na tržištu su laptopove sa dva ekrana koji imaju dva ekrana i njihova karakteristika je da nastoje pružiti veću produktivnost u radu uz dodatnu prednost što su idealni uređaji za mobilnost i rad na daljinu.

Da li se isplati investirati u laptop sa dva ekrana ili je novac bolje uložiti u nešto drugo? Saznajte u nastavku.

zenbook pro duo_ux581

Šta je laptop sa dva ekrana?

Kao što ime govori, laptop sa dva ekrana ima dva odvojena ekrana ugrađena u svoj dizajn. Pristupi samom dizajnu su se godinama mijenjali, ali on je svakako imao najuspješnije ASUS sa svojim DUO serija laptopa, a neki od poznatijih modela su ROG Zephyrus DUO 16 ili ZenBook Pro DUO.

Ovi laptopi imaju normalan ekran sa šarkama, ali njegov donji deo je sve samo ne tradicionalan. Može se reći da donju polovinu ekrana zauzima još jedan ekran osetljiv na dodir. Postoji mogućnost preklapanja i obično je raspoređen tako da se otvara prema korisniku kada se podigne poklopac laptopa. Status ovog ekrana je isti kao i ultraširokih ekrana u Windows-u ili bilo kom drugom operativnom sistemu, tako da na njemu možete otvoriti bilo koji softver i aplikacije.

asus zenbook duo 14

Laptopi sa dva ekrana su sve jeftiniji

Kada su ovi laptopi prvi put došli na tržište, njihove cijene su bile izuzetno visoke i zaista nepriuštive. Ne može se reći da su današnje cijene pristupačne svima, jer su otprilike slične cijenama, na primjer, M1 Macbook Air računara, ali su i dalje niže nego ranije.

Možemo dati primjer laptopa ASUS ZenBook Duo 14 čija je najniža cijena na hrvatskom tržištu oko 1700 eura. Otprilike ove cijene se mogu očekivati ​​za laptopove sa dva ekrana, ali su i znatno veće ako se radi o još novijem uređaju sa moćnijim specifikacijama.

hp omen x 2s laptop za igranje

Prednosti ugrađenog drugog ekrana

Prednosti produktivnosti laptopa sa dva ekrana su više nego očigledne. Neki će biti skeptični jer je manji ekran upola manji od većeg ekrana, ali to ni na koji način neće uticati na performanse.

Na primjer, možete imati otvorene e-poruke na donjem ekranu dok radite na gornjem ili koristiti aplikacije poput Adobe Premiere ili Photoshop na gornjem ekranu dok radite s drugim alatima ili gledate video zapise na donjem. Mogućnosti su beskrajne.

U slučaju kada drugi ekran ima funkciju ekrana osetljivog na dodir, otvaraju se neke druge mogućnosti. Na primjer, možete imati svoju virtuelnu MIDI tastaturu za softver za produkciju muzike na manjem ekranu dok radite nešto drugo paralelno na većem ekranu. Takođe se može koristiti za softver kao što je Da Vinci Resolve za vizuelne efekte, korekciju boja i uređivanje videa.

dual-screen yoga book 9i

Dizajn sa dva ekrana ima ergonomske kompromise

Iako ovi laptopi nesumnjivo izgledaju odlično i imaju praktične prednosti za radne procese, postoje i neki nedostaci.

Prvi je svakako da se koriste dodatni energetski resursi jer drugi ekran radi paralelno sa uobičajenim ekranom.

Treba obratiti pažnju i na sam dizajn, koji je trebao imati visok nivo kompaktnosti, pa su napravljeni neki ergonomski kompromisi.

U većini laptop računara sa dva ekrana, tastatura je pomerena više na ivicu ulevo kako bi se napravilo mesta za touchpad na desnoj strani. To sa sobom nosi i problem da prilikom kucanja dlanovi nemaju uobičajeni položaj, pa je potreban određeni period adaptacije. Neophodno je dodati da je za ozbiljan rad na ovim laptopima neophodan eksterni miš jer upotreba trackpada u nekim situacijama može biti ograničavajuća.

šta su laptopovi sa dva ekrana i vredi li ih kupiti?

Koje su alternative laptopima sa dva ekrana?

Ako vam se sviđa ideja o laptopu sa dva ekrana koji je mobilni uređaj i prilagođen za rad na daljinu, svakako možete uložiti u ovu vrstu uređaja.

Naravno, to ne znači da su laptop računari sa dva ekrana jedina opcija za korišćenje dva ekrana odjednom.

Osnovna opcija je kupovina dodatnog monitora za proširenje radnog prostora. Na tržištu postoji veliki broj prenosivih USB displeja koji su dovoljno tanki da stanu tik uz laptop ili desktop računar.

Postoji mogućnost korištenja Android ili Apple tableta zajedno sa vašim računarom, čime se kreira drugi ekran. Što se tiče cijene, ovo može biti slična varijanta kupovine drugog monitora, ali na taj način dobijate dodatni uređaj koji možete koristiti u drugim okolnostima.

Najjednostavnija opcija za manje zahtjevne korisnike je da pritisnete prečicu na tastaturi na računaru Windows taster + strelica levo/desno na taj način postavljajući dva sadržaja okomito jedan do drugog na ekranu. Ova opcija će izgledati još bolje na većim ekranima.

Laptopovi sa dva ekrana svakako mogu biti korisni za određeni tip korisnika, a neke od njihovih specifičnih karakteristika mogu biti idealne za specifične potrebe i okruženja. S druge strane, druge opcije korištenja drugog monitora, tableta ili samostalnog kreiranja podijeljenog ekrana također mogu dobro poslužiti.

Svakako je potrebno obratiti pažnju na cijenu laptopa sa dva ekrana jer može dosta varirati i prilično je skup uređaj, pa se uvijek preporučuje detaljna poređenje stanja na tržištu.

 

Napisao: Ervin Mičetić

Post Šta su laptopovi sa duplim ekranom i da li ih se isplati kupovati? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU