back to top

Novo ažuriranje za Windows 11 (Build 25247) dostupno je u okviru programa Windows Insider. To donosi zanimljive promjene.

Novo ažuriranje 22H2 za Windows 11 sada je u potpunosti dostupno korisnicima i njegovo preuzimanje je još uvijek u toku. U međuvremenu, stvari su se tako brzo pokrenule da je novo ažuriranje za Windows 11 pod nazivom “Build 25247” već stigao unutra Windows Insider program i može se testirati. Mogao bi biti dostupan za preuzimanje do kraja godine i može se reći da donosi mnogo novosti. Neki od njih su očekivani, dok su s nekima Microsoft zaista iznenađeni. U nastavku pročitajte o čemu se radi.

 

Windows Studio efektima se pristupa u okviru Brzih postavki

Windows Studio efekti za neke to može biti termin koji prvi put čuju. To je novi alat koji pravi efekte za video pozive. Primjenjuju se na video i audio tokom samog razgovora i imaju zanimljive forme. Možemo spomenuti “Automatsko kadriranje” efekat koji će vas držati u sredini objektiva cijelo vrijeme tokom video poziva i automatski pratiti vaše kretanje. Još jedan efekat koji je veoma koristan je “Portrait Blur” sa kojim će pozadina prostora biti zamućena, i “Uokvirivanje očijuFunkcija će koristiti AI tehnologiju za održavanje kontakta očima tokom video poziva.

Windows Studio Effects je Microsoftova nedavna nadogradnja na video pozive i neophodna je za korištenje NPU (Neural Processing Unit), poseban komad hardvera koji je zadužen za zadatke strojnog učenja i korištenje umjetne inteligencije. Možete ga zamisliti kao mali mikroprocesor sa posebnim zadacima, a može se naći samo na novijim modelima računara.

Područje brzih postavki (Brza podešavanja) na traci zadataka sada je bogatiji za direktan pristup alatima Windows Studio Effects. Na ovaj način ćete moći odmah pristupiti omogućavanju i konfiguraciji video i audio zapisa (Fokus na glas) efekti.

 

Preporuke za potrošnju energije

Sa ovim ažuriranjem, Microsoft je počeo sa uvođenjem nove funkcije pod nazivom “Energetske preporuke“. Ovo su preporuke pomoću kojih korisnik može poboljšati potrošnju energije i efikasnost svog računara i smanjiti ugljični otisak.

Novoj funkciji Windows 11 pristupa se na sljedeći način: Postavke > Sistem > Napajanje i baterija > Preporuke za energiju.

windows-11-22h2-task-manager

Poboljšanja Task Manager-a

Dosta je već napisano o promjenama u Task Manageru i Microsoft se zaista potrudio da ovoj aplikaciji da novi izgled i novu funkcionalnost. Sa novim “Build 25247” ažuriranje donosi nekoliko promjena u Task Manageru, koje smo posebno izdvojili.

 

  1. Filtriranje procesa

Korisnici su dugo željeli ovu funkcionalnost i konačno su je dobili. U Task Manageru ćete sada moći tražiti procese koji se pokreću na vašem računaru. Algoritam koji se koristi u filtriranju radi na povezivanju unesenih ključnih riječi sa mogućim rezultatima i prikazuje ih u otvorenom prozoru. Na vrhu prozora nalazi se traka za unos pretrage, koja će raditi i pri prebacivanju tabova, te prečica na tastaturi ALT+F će postaviti korisnika direktno unutar trake. To je izuzetno korisna funkcija u situacijama kada želite da izdvojite određeni proces ili grupu procesa i izvršite promjene u njima ili ih samo nadgledate.

 

  1. Bolja podrška za teme

Dodata je mogućnost korištenja željene teme u Task Manageru, bez obzira na onu koju ste odabrali na nivou Windows operativnog sistema. Ovu promjenu možete izvršiti na stranici postavki u Task Manageru. Dodata je i podrška za teme dijaloga unutar aplikacije.

 

  1. Poboljšan dijalog “Režim efikasnosti”.

Postavljanje ili onemogućavanje novog “Način rada za efikasnost” funkcije u Task Manager-u su sada mnogo lakše jer se pojavljuje dijaloški okvir za ove komande. Unutar njega također možete odabrati da se ne pojavljuje ili promijeniti njegove karakteristike u postavkama Task Managera.

 

Novi oblici sugestija

Još jedna vrlo korisna promjena u novom ažuriranju tiče se kopiranja običnog teksta unutar Windows 11. Kada je riječ o situacijama u kojima bi kopiranje teksta potencijalno moglo poslužiti u svrhu pretraživanja, Windows će prikazati novu iskačuću poruku koja predlaže pretragu unutar Microsoft Edgea. Odabirom ove opcije odmah će se otvoriti nova kartica s online pretraživanjem kopiranog sadržaja. Za sada je testiranje ove opcije dostupno samo za korisnike Windows Insajdera u SAD.

 

Nadogradnja postavki pohrane u oblaku unutar Windows 11

Sa novim ažuriranjem došli su i novi vizuali na “Računi” stranica unutar “Postavke“prijave. Uz njih korisnik dobija vizuelni pregled skladištenja u oblaku prema vrsti Microsoft proizvoda. Uključuju statusnu traku koja prikazuje dostupnu pohranu za svaki proizvod, a korisnik je naknadno obaviješten ako još ima prostora za spremanje novih podataka. U narednim mjesecima svakako možete očekivati ​​obavještenja o statusu Microsoft 365 aplikacija i servisa na istom mjestu, a koja će se odnositi i na informacije o dostupnoj pohrani u oblaku.

 

Promjene u “Start” meniju

Posljednja promjena koju ćemo spomenuti odnosi se na “Počnimeni. Microsoft stalno dodaje novitete unutar njega, a ovim ažuriranjem novi sadržaji će postati web stranice. Ovaj dodatak se može posmatrati kao promena koja ide u pravcu individualizovanih preporuka za korisnike u vezi sa njihovim internet aktivnostima. Windows unutar “Počni” meni će preporučiti određene web stranice na osnovu regije korisnika ili historije pregledavanja. Ovo može kontrolirati korisnik desnim klikom na preporučenu web stranicu unutar “Počni” i uklonite ga, a može i potpuno onemogućiti njihov prikaz. Ovo je zanimljiva vijest, ali neki je mogu povezati s narušavanjem privatnosti i zanemariti ili isključiti.

Postoji niz drugih manjih promjena koje nismo spomenuli, ali možemo potvrditi da “Build 25247“veoma zanimljiv update koji je neočekivano brzo donio nove funkcije unutar Windows 11. Morat ćemo pričekati do kraja godine da bude dostupan svim korisnicima, ali prve reakcije onih koji su radili testove unutar Windows Insider su izuzetno pozitivni.

Napisao: Ervin Mičetić

 

Objava Novo ažuriranje za Windows 11 (Build 25247) dostupno je u okviru programa Windows Insider. To donosi zanimljive promjene. prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU