back to top

Fizičke SIM i eSIM kartice: u čemu je razlika?

Jedna od namjena SIM kartica, kako fizičkih tako i eSIM kartica, je da osiguraju povezanost sa mobilnim i internet provajderima. Tradicionalne fizičke SIM kartice su već decenijama osnovni proizvod u komunikacijskoj industriji. Međutim, novi konkurent je nedavno ušao u arenu: eSIM. Koja je razlika? Koja vrsta SIM kartice je bolja?

U ovom članku ćemo malo više govoriti o razlikama, prednostima i nedostacima eSIM-a u odnosu na fizičke SIM kartice, kako biste bolje razumjeli koja je opcija bolja za vaše potrebe.

nano sim vs esim kartice

Fizičke SIM kartice u odnosu na eSIM

Ako vaš pametni telefon podržava eSIM i planirate da pređete sa upotrebe fizičke SIM kartice na ovu, postoje neke fundamentalne razlike između njih koje morate da razumete. U nastavku ćemo također govoriti o nekim važnim aspektima koji se odnose na ove razlike, kao što je raspon od jačine signala do funkcionalnosti i ograničenja eSIM-a u odnosu na fizičku SIM. Za početak, evo poređenja:

 

Opcije kartice eSIM Fizička SIM kartica
Dostupnost Ovu karticu podržavaju samo najnoviji pametni uređaji. Mnogi uređaji to podržavaju.
Aktivacija Skeniranjem QR koda ili unosom koda. Aktivira se umetanjem SIM kartice u uređaj i praćenjem uputstava.
Fleksibilnost Može se koristiti s više mobilnih planova i operatera. Može se koristiti samo s jednim mobilnim planom i jednim operaterom istovremeno.
Upotrebljivost Lakše aktivirati i upravljati. Manje pogodan za aktivaciju i upravljanje.
Sigurnost Sigurniji, jer se SIM kartica ne može fizički ukloniti ili izgubiti. Manje bezbedna, jer se SIM kartica može fizički ukloniti ili izgubiti.
Troškovi Može biti skuplje od fizičkih SIM kartica. Povoljnije.

 

sim_kartice

Šta je fizička SIM kartica?

U srcu svakog mobilnog uređaja je modul pretplatničkog identiteta, poznatiji kao SIM kartica ili u originalnom “Subscriber Identity Module”. Ovaj mali čip olakšava vašu vezu sa mrežom vašeg provajdera, omogućavajući vam kao korisniku da upućujete pozive, šaljete poruke i pristupate podacima. Dok fizičke SIM kartice dolaze u različitim veličinama, industrija se standardizirala oko nanoSIM-a, malog čipa koji se uklapa u određeni slot na vašem uređaju.

esim kartica

Šta je eSIM kartica?

S druge strane, eSIM (embedded SIM) označava neku vrstu digitalnog napretka u svakom smislu fizičke SIM kartice. Umjesto uklonjive kartice, eSIM je ugrađen direktno u matičnu ploču vašeg uređaja. Ovaj napredak eliminira potrebu za fizičkom karticom, nudeći prednosti kao što su jednostavno prebacivanje između operatera i omogućavanje dual SIM funkcionalnosti.

 

Kako dodati eSIM

Budući da je još uvijek relativno nov, prije nego što počnete da dodajete eSIM karticu na svoj pametni telefon, morat ćete provjeriti podržava li vaš uređaj eSIM i podržava li ga vaš dobavljač usluga. U slučaju da ovu karticu podržavaju i vaš provajder servisa i uređaj, možete nastaviti.

Ako niste sigurni da li vaš iPhone ima eSIM, možete provjeriti posjetom Apple stranici, gdje će vam specifikacija reći o dostupnosti funkcije eSIM. Evo sljedećih koraka koji će odgovoriti na pitanje kako dodati i prenijeti eSIM na iPhone:

  • Kliknite na Postavke i dodirnite Mobilni podaci. Tamo ćete dobiti opciju Dodaj eSIM.
  • Odaberite jednu od dvije opcije, Prijenos sa obližnjeg iPhone-a ili Koristi QR kod.

Prebacivanje eSIM-a s jednog iPhone-a na drugi

Prijenos eSIM-a s iPhone-a na iPhone jednostavan je proces. Evo sljedećih koraka za prijenos eSIM-a s jednog iPhone-a na drugi:ž

  • Dodirnite ili pokrenite Postavke za pristup mobilnim podacima.
  • Sada odaberite Dodaj eSIM i odaberite jednu od dvije opcije, Prijenos sa obližnjeg iPhonea ili Koristi QR kod.

fizičke sim i esim kartice: u čemu je razlika?

Kako prenijeti eSIM na drugi pametni telefon?

Prenos eSIM-a na bilo koji drugi telefon zavisi od vašeg operatera. Prva stvar koju korisnik treba da uradi prije prijenosa svoje eSIM kartice na novi uređaj je da pita svog operatera prihvata li eSIM kartice i da li ima posebne upute za prijenos. Većina operatera ima odjele za korisničku podršku koji pomažu pri prijenosu eSIM-a putem namjenskog telefonskog broja ili online portala za podršku.

U nekim slučajevima, operateri mogu obezbijediti jednostavnu proceduru prijenosa zasnovanu na SMS-u, omogućavajući korisnicima da pošalju tekstualnu poruku na unaprijed određeni broj tražeći eSIM prijenos. Nakon potvrde identiteta korisnika, operater će pokrenuti proces daljinskog prijenosa. Ovo je odgovor na pitanje koje čitaoci često postavljaju, kako prenijeti eSIM na drugi telefon.

 

Kako uopće provjeriti da li pametni telefon ima mogućnost eSIM-a?

Ako niste sigurni da li vaš pametni telefon ili iPhone ima e-SIM, možete to provjeriti tako što ćete posjetiti Apple web stranicu, gdje će vam specifikacija dati do znanja dostupnost e-SIM funkcije. Ali to također možete provjeriti ako slijedite ove korake:

  • Idite u Postavke.
  • Kliknite na mobilni podaci.
  • Kliknite na dodaj eSIM. Ovaj postupak će vam pomoći da saznate više o dostupnosti eSIM funkcije na vašem iPhoneu.

 

 

Fizička SIM u odnosu na eSIM: jačina signala

Sama fizička SIM kartica ne utiče na jačinu signala. Na to utiču gore navedeni faktori. Ako vaš uređaj ima dobru antenu i ako ste u razumnom dometu od tornja mobilne telefonije, trebali biste imati stabilnu snagu signala. Uređaji koji podržavaju eSIM povezuju se na mrežu baš kao i fizički SIM uređaji. Međutim, postoji nešto što je vrijedno napomenuti ovdje: eSIM uređaji su često najmoderniji pametni telefoni s najmodernijim antenama.

Ovo bi potencijalno moglo doprinijeti boljem prijemu signala i ukupnim performansama mreže. Jačina signala je usko povezana sa pokrivenošću operatera i kvalitetom mreže. Ulaganje operatera u mobilne tornjeve, nadogradnju mreže i proširenje pokrivenosti značajno utječe na korisničko iskustvo jačine signala. Stoga, kao zaključak o jačini signala eSIM-a u odnosu na fizičku SIM karticu, korisnici bi trebali odabrati operatere poznate po jakoj mrežnoj pokrivenosti i pouzdanosti.

fizičke sim i esim kartice: u čemu je razlika?

Koje su prednosti korištenja eSIM kartice?

Glatka promjena operatera. Jedna od istaknutih karakteristika eSIM-a je mogućnost promjene operatera bez potrebe za fizičkom SIM karticom. Aktivacija se obično vrši putem aplikacije ili brzog poziva odabranog operatera, što proces čini brzim i bez muke.

Funkcionalnost dvije SIM kartice. Mnogi uređaji koji podržavaju eSIM imaju i fizički slot za SIM, što vam omogućava da koristite dva različita broja na jednom uređaju. Ovo je korisno za razdvajanje ličnih i poslovnih brojeva ili za putnike koji žele izbjeći visoke troškove rominga.

Ekološki prihvatljivo. eSIM kartica eliminiše potrebu za plastičnim SIM karticama i ambalažom, čime se smanjuje elektronski otpad.

Veća sigurnost. eSIM kartica se automatski ugrađuje u uređaj i sigurnija je od fizičkog oštećenja ili krađe. Ova poboljšana sigurnost može spriječiti neovlaštenu zamjenu SIM kartice, taktiku koju kriminalci ponekad koriste da bi stekli kontrolu nad vašim telefonskim brojem. Osim toga, e-SIM-ovi mogu pohraniti veliku količinu podataka i informacija, uključujući višestruke SIM profile. Ovo je korisno za putnike koji žele preći s jedne mobilne mreže na drugu dok su u inostranstvu bez fizičke zamjene SIM kartica.

Kako tehnologija e-SIM napreduje, tako raste i njihov kapacitet za skladištenje, što omogućava pohranjivanje više profila na jednu e-SIM karticu. Ne smijemo zaboraviti na poboljšane funkcije, kao što su daljinsko upravljanje i ažuriranja, koje pružaju e-SIM kartice. To znači da operateri mogu ažurirati SIM profil na e-SIM-u bez da korisnik fizički vadi i zamjenjuje SIM karticu. Ovo može uštedjeti vrijeme i novac i za korisnika i za operatera.

 

Nedostaci eSIM kartice

Ograničena mrežna kompatibilnost. Iako podrška za eSIM raste, nisu je prihvatili svi operateri i mreže. Ovo može ograničiti vaš izbor, posebno ako više volite koristiti manje operatere ili MVNO.

Promijenite telefon. Iako je aktivacija eSIM-a jednostavna, prelazak na novi uređaj zahtijeva više koraka u usporedbi s jednostavnim prijenosom fizičke SIM kartice.

 

Prednosti fizičke SIM kartice

Široka kompatibilnost. Fizičke SIM kartice univerzalno podržava većina operatera i uređaja, osiguravajući besprijekorno iskustvo na različitim mrežama.

Jednostavno prebacivanje između uređaja. Prijenos fizičke SIM kartice na novi uređaj traje nekoliko sekundi i ne zahtijeva dodatna podešavanja.

 

Nedostaci fizičke SIM kartice

Krhkost i drugi problemi u pogledu dimenzija. Fizičke SIM kartice se mogu oštetiti, izgubiti ili je za uklanjanje potreban alat za izbacivanje SIM kartice. Njihovo fizičko prisustvo takođe zauzima prostor unutar uređaja.

Zamjena operatera ne ide tako glatko. Zamjena operatera s fizičkom SIM karticom često uključuje preuzimanje i umetanje nove SIM kartice, što može potrajati više vremena i truda u odnosu na eSIM.

 

Kada je sve rečeno, jesu li fizičke SIM kartice bolje od eSIM kartica ili je obrnuto?

Kako se tehnologija razvija, eSIM kartice postaju sve raširenije i vjerovatno će nakon nekog vremena postati industrijski standard. Proizvođači kao što su Apple, Samsung i Google sve više usvajaju eSIM tehnologiju, utirući put njenoj širokoj primjeni među sve većim brojem proizvoda.

U konačnici, odluka ovisi o vašim prioritetima i obrascima korištenja. Ako cijenite jednostavno prebacivanje operatera, dual SIM funkcionalnost i ekološku održivost, eSIM bi mogao biti uvjerljiv izbor. S druge strane, ako više volite široku mrežnu kompatibilnost i pogodnost prijenosa vaše SIM kartice na različite uređaje, fizička SIM kartica može bolje odgovarati vašim potrebama. Bez obzira da li se odlučite za sve što eSIM može ponuditi u odnosu na pouzdanu fizičku SIM karticu, obje opcije su dizajnirane kako bi korisnici bili što povezaniji u našem digitalnom svijetu koji se brzo mijenja.

Napisao: Ivan Hečimović

Post Fizičke SIM i eSIM kartice: u čemu je razlika? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU