back to top

Google i Bing pripremaju AI alat za web pretraživanje sličan ChatGPT

U posljednjih nekoliko sedmica popularnost od ChatGPT bukvalno eksplodirala. Ljudi širom svijeta žele isprobati najnoviji alat za pretraživanje i upite koji se temelji na umjetnoj inteligenciji, a njegova upotreba se širi na različita područja.

Microsoft stoji iza projekta ChatGPT jer je posljednjih godina intenzivno ulagao u kompaniju OpenAI koji je odgovoran za cjelokupni rad na popularnom chatbotu. Posebno je zanimljiva činjenica da Microsoft već testira nadogradnju za koju Bing što bi trebalo da liči na ChatGPT. Google Naravno, on to ne može mirno gledati, a ovih dana već se pojavljuju izvještaji da će njegov web pretraživač uskoro predstaviti novi alat.

chatgpt

Šta je ChatGPT?

OpenAI-jev ChatGPT je chatbot čiji se rad zasniva na ogromnim zbirkama tekstualnih podataka sa Interneta koji mu omogućavaju da generiše odgovore na upite na način sličan onome što bi čovjek pružio.

ChatGPT koristi algoritme za analizu generiranog teksta na osnovu upita korisnika. Kada korisnik unese pitanje, ChatGPT koristi podatke i daje odgovore kao što bi čovjek dao u datom kontekstu. Zapravo, ChatGPT je u suštini napredni chatbot koji koristi ogromne količine podataka kako bi pokušao razgovarati s korisnikom.

 

Kako koristiti ChatGPT?

ChatGPT se može koristiti besplatno, ali je potrebno prvo kreirati korisnički profil na službenoj web stranici OpenAI-a. Tu je i “Chat GPT Plus” pretplata koja iznosi 20 dolara mjesečno.

Da biste koristili Chat GPT besplatno, prvo ga otvorite chat.openai.com. Kliknite na dugme “Prijaviti se” i možete kreirati korisnički nalog koristeći adresu e-pošte, Google nalog ili Microsoft nalog.

Nakon što kreirate prijavu, možete početi koristiti ChatGPT. Ovo se radi na vrlo jednostavan način i potrebno je upisati upit u tekstualni okvir na dnu stranice. Prijave mogu biti u obliku pitanja ili zahtjeva.

ChatGPT “kuca” odgovor u realnom vremenu. Nakon što je ovo završeno, potrebno je dati povratnu informaciju o primljenom odgovoru (palac gore ili palac dole). Također možete ponoviti isti upit ako mislite da odgovor nije bio dovoljno dobar ili predložite ChatGPT-u da je dao netačne informacije.

Sa svakim upitom započinje razgovor. Nakon dobijenih rezultata, biće vam ponuđeni novi upiti koji se odnose na kontekst prethodnog upita, a možete kliknuti na njih ili potpuno promijeniti temu razgovora. ChatGPT će zapamtiti sve što ste ranije razgovarali.

google bard

Rivalstvo između Googlea i Microsofta

ChatGPT se trenutno toliko koristi da je bilo jasno kako će prvo uticati na web pretraživače. Korisnici privučeni iskustvom ChatGPT-a zapravo žele da imaju sličan način funkcionisanja web pretraživača tokom svojih svakodnevnih internet aktivnosti.

Microsoft i Google su toga svjesni, pa su nedugo nakon popularizacije ChatGPT-a počeli modernizirati Bing i Google web pretraživače.

Bilo je jasno da će Microsoft pokušati da implementira promene u Bing jer finansira projekat ChatGPT. Neki od dostupnih snimaka ekrana već sugeriraju da će Bing imati novi način rada koji će prihvaćati pitanja i pružati odgovore na njih u realnom vremenu. Bing će takođe moći da obezbedi citate za svaki deo odgovora, što je trenutno problem za ChatGPT.

Microsoft će javno podijeliti sve vijesti vezane za Bing na nekim od predstojećih događaja tech događaj, pa ćemo tek tada znati više informacija o njemu.

Google je, s druge strane, već objavio novosti i službeno potvrdio dolazak alata pod nazivom Bard. Bard će biti alat za pretragu koji će takođe koristiti mogućnost ćaskanja sa korisnicima u realnom vremenu, na osnovu LaMDA tehnologija (Jezički model za aplikacije za dijalog) koju Google razvija već nekoliko godina.

Google je u nedavnom postu na blogu objavio da “Bard pokušava kombinirati širinu svjetskog znanja sa snagom, inteligencijom i kreativnošću jezičkih modela.” Bard također, prema Guglu, “crta informacije s interneta kako bi pružio kvalitetne odgovore. “

AI karakteristike neće biti samo elementi kako Bard radi. Google planira uvesti AI funkcije kada objašnjava uobičajene upite na Google web pretraživaču, pokušaj da se složene informacije iz više perspektiva konvertuju u formate koje je lakše razumjeti. Google je najavio da će ovo ažuriranje uskoro biti dostupno.

 

Istinitost informacija i pogrešno tumačenje

Iako Google obećava da će pratiti odgovore kako bi pružio kvalitet i tačnost, trenutno je teško biti optimista u pogledu tehnologija kao što je ChatGPT kada je u pitanju informiranje korisnika. Pronalaženje pogrešnih informacija je lako identificirati tradicionalnim web tražilicama, ali AI modeli kao što je ChatGPT mogu lako pogrešno protumačiti informacije ili čak sami izvući pogrešne zaključke. Procurele snimke ekrana Binga otkrivaju da će Microsoftov web pretraživač učiniti dostupnim citate koji podržavaju tvrdnje iznesene u datom odgovoru, ali do sada nismo vidjeli ništa slično kod Googlea.

Živimo u vremenu kada su pogrešne i neutemeljene informacije postale veliki problem na internetu i pomalo je zabrinjavajuće što ChatGPT i Bing i Google dolaze sa nadogradnjom dok AI alati još uvijek nisu u potpunosti pogodni za svrhu.

Ovo je utrka u kojoj je bitno ko će prvi koristiti umjetnu inteligenciju da pruži odgovore na web pretraživanja, ali ista tehnologija je u ovom trenutku krajnje nepovjerljiva.

Napisao: Ervin Mičetić

Objava Google i Bing pripremaju AI alat za web pretraživanje sličan ChatGPT-u koji se prvi put pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU