back to top

7 stvari koje nikada ne biste trebali raditi nakon instalacije Linuxa

U nekom trenutku vašeg putovanja Linux Svijetu, možda ste zatekli sebe kako pretražujete internet u potrazi za stvarima koje biste trebali uradi poslije instalacije Linux. Važno je znati šta učiniti nakon prvog pokretanja Linuxa, ali je još važnije znati šta ne raditi. Pa počnimo redom.

1) Kopirajte/zalijepite nasumične komande sa Interneta

7 stvari koje nikada ne biste trebali raditi nakon instalacije linuxa

Prva greška koju većina”Linux početnici” napravi to koristiti naređenja sa interneta, a da ih zapravo ne razumijem. Iako je malo vjerovatno da ćete kopirati naredbu sa web stranice u svoj terminal i natjerati nekoga da hakuje vaš računar, šanse su tu i trebali biste dati sve od sebe da to spriječite.

Zato uvek pokušavajte razumeti komande prije nego pritisnete ‘enter’ i izvršite pomenutu komandu. Naravno, Linux komande mogu biti komplikovane i početnicima je teško instinktivno prepoznati komandu koja bi im mogla nanijeti određenu “štetu”.

Ali ako možeš analiza komanda i pretražite internet s pravim ključnim riječima, trebat će vam samo nekoliko minuta da dobijete grubu predstavu o tome što ona radi. U početku može izgledati dugotrajno, ali ovaj mali trud će se dugoročno isplatiti.

Dakle, sljedeći put kada vas neko bude pitao da unesete “sudo rm -rf –ne-sačuvati-korijen /” u svoj terminal, svakako prvo proguglajte naredbu.

Upozorenje na spojler: nemojte koristiti ovu naredbu jer ćete ostati bez svega na računaru.

2) Pokretanje svih Linux komandi kao “root”

7 stvari koje nikada ne biste trebali raditi nakon instalacije linuxa

Linux pretpostavlja da korisnik zna šta radi i rijetko daje upozorenja prije pokretanja naredbe. Ovo je više slučaj sa pokretanjem komandi poput “root” korisnik.

sudo“, “su” i “doas” vam omogućavaju da pokrenete Linux komande kao drugi korisnik, obično “root“. Iako je pokretanje programa kao “root” ključno u nekim situacijama, ne biste trebali uvijek dodavati riječ “sudo” na početak vaših naredbi, jer to može naštetiti vašem računaru više nego što mislite.

Jednostavnim dodavanjem riječi “sudo” ili “doas” prije naredbe, dajete programu kompletan pristup tvoj sistem i puštate ga da radi šta god želi, uključujući brisanje cijelog OS-a. Zlonamjerni programi dizajnirani da nanose štetu iskorištavaju ovo i ugrožavaju sigurnost vašeg računala.

Zato koristite “sudo” samo kada jeste apsolutno neophodno – kada vjerujete programu koji pokušavate instalirati ili imate 100 posto povjerenja u naredbu koju izvršavate.

3) Brisanje nasumičnih fajlova u “root” direktorijumu

7 stvari koje nikada ne biste trebali raditi nakon instalacije linuxa

Struktura imenik To izolira Linux korisnik i sistemski datoteke u različite direktorije. Početni imenik (Dom) je mjesto gdje pohranjujete lične fajlove i druge fascikle unutar root (root) direktorij sadrži sistemske datoteke.

Za održavanje stabilnosti sistema, nikada ne bi trebalo da uklanjate fajlove unutar bilo kojeg direktorija osim roditeljskog direktorija. Ovo može uzrokovati neočekivano ponašanje programa jer možete ukloniti konfiguracijske datoteke čak i slučajno.

Brisanje sistemskih datoteka takođe može učiniti vaš računar beskorisnim i dovesti vas do crnog ekrana ostavljajući vam samo jednu opciju da ponovo instalirate OS. Da ne spominjemo da ćete izgubiti sve svoje podatke ako ih niste napravili sigurnosnu kopiju.

4) Dodavanje nepoznatih stranica za instalaciju paketa

7 stvari koje nikada ne biste trebali raditi nakon instalacije linuxa

Od većine Linux programa “otvoreni izvor”, mnoge (programerske) oči prolaze kroz svoj programski kod i sve štetne metode ili ranjivosti se uklanjaju. Ali oni postoje hiljade skladišta na Internetu i nemoguće je pratiti svaku liniju koda svakog programa kako bi se potražile zlonamjerne metode.

Programi koji se nalaze u službena distribucijska spremišta imaju stotine programera koji rade na tome. To su ljudi koji rade na dobrovoljnoj osnovi i osiguravaju da integritet kodeksa ostane netaknut.

Većinu vremena možete vjerovati takvim programima i instalirati ih bez puno razmišljanja. Ali šta je sa repozitorijumima koje je napravio neki “bezimeni” pojedinac bez kredibiliteta?

U takvim slučajevima, važno je da pregledate kod prije nego ga instalirate na računar. Ako ne znate kako da pročitate kod, trebali biste za sada odustati od ideje da ga instalirate.

Ukratko, generalno možete vjerovati službenim spremištima. Ali neki drugi, neprovjereni, izvori na internetu i ne. Nemoj u OS Dodati neprovjereno izvori da instalirate program.

5) Povratak na Windows (ili instaliranje druge Linux distribucije)

7 stvari koje nikada ne biste trebali raditi nakon instalacije linuxa

Kada pređete s drugog operativnog sistema na Linuxmožeš li poplava nivo kontrole koji je “pod prstima”. Ovo bi vas moglo potaknuti da se vratite na Windowsali nemoj tako brzo pokleknuti.

Ako ste bili ili se još uvijek nalazite u opisanoj situaciji, bit će vam lakše kada saznate da jeste moguće prilagoditi Linux biti kao Windows ili macOS. Sve što je potrebno je malo vremena, malo proučavanja i nekoliko YouTube videa.

Isto tako, ne biste trebali ni vi mijenjajte Linux distribucije prečesto jer bi vam to dodatno otežalo prilagođavanje na Linux. Svaki set Linux distribucija ima drugačiji skup alata i nudi jedinstveno korisničko iskustvo.

Stoga bi najbolji izbor bio da odaberete dobru distribuciju prilagođenu početnicima i držite je nekoliko mjeseci dok Linux ne postane vaš „prirodni OS“.

6) Strah od komandne linije

7 stvari koje nikada ne biste trebali raditi nakon instalacije linuxa

Zapovjedi linija, respektivno terminal, je tvoj prijatelj. Tačka. Ako ste instalirali Linux misleći da se možete izvući koristeći terminal, griješite. Jednog dana ćete morati upisati komande u terminal, ovisno o tome ozbiljnost probleme koje pokušavate riješiti. I nije smak svijeta. U stvari, kada jednom naučite Terminal, biće vam drago da jeste.

Mnoge Linux distribucije pokušale su da minimiziraju njegovu upotrebu, ali terminal je bio sastavni dio Linuxa već nekoliko decenija. Nemoguće ga je odvojiti od Linuxa i nema potrebe za tim.

7) Potcjenjivanje važnosti sigurnosne kopije podataka

7 stvari koje nikada ne biste trebali raditi nakon instalacije linuxa

Do sada biste trebali znati da softver može uništiti vaš operativni sistem i ostaviti vam samo prazan ekran. Može vam pomoći u takvim situacijama backup podataka na koje se možete osloniti. Ovo bi osiguralo da vaši fajlovi ostanu sigurni čak i ako vaš OS nije moguće pokrenuti.

Izuzetno je važno da redovno pravite rezervne kopije vaših podataka na eksterne diskove ili u oblak. Na bilo koju lokaciju na kojoj će biti sigurni u slučaju da vas kompjuter “izda”.

Linux nije mnogo nesigurniji od Windowsa ili macOS-a. Greške i gubitak podataka mogu se pojaviti na bilo kojem OS-u. Zato stalno ističemo koliko je to važno.

Kada ste već prešli na Linux, uvedite još jednu “zdravu” naviku – sigurnosno kopirajte svoje podatke na sedmičnoj bazi (ili češće po potrebi).

 

Napisao: Boris Plavljanić

Post 7 stvari koje nikada ne biste trebali raditi nakon instalacije Linuxa prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU