back to top

Kako potpuno deinstalirati i izbrisati aplikacije na Android uređaju? – Bosanski jezik

Deinstaliranje aplikacija sa Android uređaja nije uvijek jednostavan proces, bilo da se radi o tabletu ili pametnom telefonu.

Iako aplikacija “nestaje” sa uređaja korisnika nakon što korisnik klikne na “deinstaliraj”, postoje mali fajlovi i delovi programa koji i dalje mogu ostati u memoriji uređaja, što može stvoriti određene poteškoće tokom rada i korišćenja. Zato ćemo vam u ovom članku reći više o tome kako potpuno deinstalirati i izbrisati svaku aplikaciju sa svog Android uređaja.

 

Ručni proces čišćenja

“Ručnim” čišćenjem podataka možete smanjiti količinu podataka koja ostaje nakon deinstalacije. Neće biti idealno da ovo radite sami, ali je dobro rješenje ako ne želite instalirati dodatne aplikacije koje će to učiniti umjesto vas. Ono što je također važno napomenuti je da se ovaj zadatak izvodi prije procesa deinstaliranja aplikacije.

Idite na postavke uređaja. Odaberite Aplikacije. Ovo također može biti Apps & Notifications ili Application Manager, ovisno o vašem uređaju. Odaberite aplikaciju koju želite deinstalirati. Ako ne vidite listu aplikacija, prvo odaberite Informacije o aplikaciji. Kliknite na Storage. Nakon toga kliknite na Clear Data i Clear Cache. Ako vidite opciju Upravljanje podacima, dodirnite je da izbrišete sve dodatne podatke. Ovo će izbrisati dodatne podatke koje je aplikacija instalirala, što može dovesti do “čišćeg” oblika deinstaliranja same aplikacije.

 

Brisanje datoteka koje ostaju na uređaju nakon procesa deinstaliranja aplikacije

Tokom procesa brisanja aplikacija na vašem Android uređaju, vjerovatno ste vidjeli neke fajlove, koji su ostali za sobom čak i nakon što ste deinstalirali aplikaciju. Bilo bi dobro da izbrišete i ove datoteke, jer mogu sadržavati različite podatke iz aplikacije. Njihovim brisanjem oslobodit ćete prostor u memoriji uređaja, odnosno dodatno ćete očistiti svoj uređaj.

Za ovaj proces možete koristiti jednu od dostupnih aplikacija za upravljanje datotekama. Aplikacija koja je unaprijed instalirana na vašem Android uređaju će u većini slučajeva dobro funkcionirati za ovaj proces. U slučaju da želite neke dodatne opcije prilikom brisanja, možete isprobati i neke od sljedećih aplikacija za upravljanje datotekama.

android fajlovi

“Datoteke” ili Googleove datoteke

Ako ne želite da preuzimate aplikacije trećih strana na svoj telefon, jednostavno možete koristiti Googleovu aplikaciju “Files”, koja je ugrađena u većinu standardnih Android uređaja ili se može preuzeti iz Google Play trgovine.

Iako način brisanja i skeniranja nije tako “dubok” kao neke druge, slične aplikacije, “Files” koristi lijepo, prijateljsko korisničko sučelje, omogućava korisniku da lako pregleda preuzimanja, slike i video zapise i dijeli datoteke putem interneta, sa automatskom enkripcijom i u offline modu.

fx file explorer

FX File Explorer

Vrlo važno pitanje koje morate sebi postaviti kada birate aplikaciju koja se koristi za upravljanje datotekama je: tražite li nešto jednostavno ili ste iskusniji korisnik koji želi više opcija od takve aplikacije. Uz podršku za SMBv2, prilagodljiv početni ekran i prikaz upotrebe koji prikazuje veličinu i sadržaj svakog fajla na vašem telefonu, FX File Explorer je, mogli bismo reći, više orijentisan na iskusne korisnike.

FX vam omogućava da kreirate i pregledate šifrovane datoteke u AES-256 i AES-128 formatima. Osim toga, aplikacija ima i nešto za ljubitelje muzike, jer omogućava korisniku da istražuje sadržaj muzičkih fajlova uz pomoć uobičajenih oznaka, kao što su izvođač, album i lista za reprodukciju, itd.

Možda je najbolje od svega, uprkos tome što je besplatan, FX File Explorer je bez oglasa, što je veliki dodatni plus. Aplikaciju možete proširiti plaćenim funkcijama, kao što je FX Connect za direktan prijenos datoteka između telefona i ‘Web Access’, koji vam omogućava da upravljate datotekama sa vašeg PC pretraživača, što je lijep bonus. Ali ono što je zaista dobro je da je većina funkcija potpuno besplatna.

Ali za većinu korisnika, My Files će biti zadana aplikacija. Koju god aplikaciju koristite, idite na pretragu da pronađete aplikaciju koju želite ukloniti. Brišite samo datoteke i direktorijume za koje ste sigurni da se odnose samo na aplikaciju koju želite da uklonite. Nadalje, bilo bi dobro napraviti sigurnosnu kopiju svog uređaja prije nego što to učinite, za svaki slučaj.

pametni telefon i laptop
Unsplash License

Povezivanje Android uređaja sa Windows računarom za dublje i detaljnije skeniranje

Ako želite da izvršite temeljno čišćenje svog Android uređaja, dobra je ideja da povežete svoj Android uređaj sa Windows računarom za takav postupak. Razlog za to je što kada se povežete sa Windows računarom, imaćete mnogo bolji uvid u to kakvi su sve fajlovi na vašem uređaju, što znači da ćete ih moći lakše izbrisati. Posebno je dobro povezati svoj uređaj sa Windows računarom ako je prošlo više od 2-3 godine od posljednjeg čišćenja Android uređaja.

Jedan od najjednostavnijih načina za uklanjanje aplikacija sa Androida, zajedno sa svim tragovima, je da prvo deinstalirate aplikaciju iz postavki, a zatim koristite Windows PC da uklonite sve što je ostalo.

Povežite uređaj sa računarom pomoću USB kabla. Najbolje je koristiti kabl koji ste dobili uz uređaj. Kliknite na “Druge USB opcije”. Također možete “prevlačiti” od vrha da biste otvorili traku s obavijestima i odatle odabrali USB punjenje. Odaberite Dozvoli da dozvolite računaru da pristupi uređaju.

Promijenite zadanu opciju otpremanja u Prijenos datoteka ili Prijenos datoteka. Ovisno o vašoj verziji Androida, ovo može biti Prijenos datoteka ili Android Auto. Ako često povezujete svoj uređaj da biste pristupili datotekama, odaberite Uvijek da potvrdite svoj izbor. Također možete odabrati Samo jednom, da dozvolite pristup samo ovaj put.

Uz pomoć vašeg računara, moći ćete da pregledate fajlove unutar vašeg Android uređaja. Također ćete moći izbrisati datoteke i direktorije koji vam više nisu potrebni. Vaš Android uređaj će biti prikazan kao naziv vašeg uređaja.

revo uninstaller

Deinstaliranje i brisanje aplikacija pomoću alata Revo Uninstaller

Revo Uninstaller je besplatna aplikacija koja istovremeno deinstalira i uklanja preostale datoteke. Premium verzija ne koristi reklamni sadržaj, omogućava vam da napravite rezervnu kopiju uređaja i pregledate datoteke prije i nakon pokretanja aplikacije. Ali iskreno, besplatna verzija će biti dovoljna za sve vaše potrebe.

Instalirajte aplikaciju. Nakon toga, kliknite na ikonu kante za smeće pored aplikacije koju želite deinstalirati i pustite da aplikacija radi svoje. I to je sve. Za vrlo kratko vrijeme, Revo Uninstaller će deinstalirati i izbrisati sve datoteke koje vam više nisu potrebne ili koje želite koristiti.

Napisao: Alan Milić

Post Kako potpuno deinstalirati i izbrisati aplikacije na Android uređaju? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
Izvor: ( pcchip.hr / Sit.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU