back to top

Kakve su prednosti nadogradnje na HDMI 2.1 standard?

HDMI 2.1 postaje sve češći standard na televizorima i monitorima. To je zbog mogućnosti iskorištavanja visokih rezolucija, većeg broja sličica u sekundi i HDR sadržaja.

Pokušamo odgovoriti zašto postaje popularan HDMI 2.1 standard i da li biste trebali nadograditi svoje uređaje.

 

Više propusnosti, više piksela

Većina ekrana danas podržava HDMI 2.0b standard koji ima ograničenje propusnosti od 18 Gbps. To je dovoljno za 4K signal pri 60 sličica u sekundi u 8-bitnoj boji. Međutim, najnoviji HDMI 2.1 standard omogućava nekomprimirani 8K signal pri 60 sličica u sekundi u 12-bitnoj boji uz propusnost od 48 Gbps.

Neki uređaji podržavaju HDMI 2.1 sa portovima koji omogućavaju 40 Gbps, što je dovoljno za 4K signal pri 120 sličica u sekundi u 10-bitnoj boji s HDR podrškom.

hdmi 2.1

HDMI 2.1 je namijenjen igračima

HDMI 2.1 standard pogodan je za sve korisnike, ali posebno za igrače koji mogu odmah iskoristiti njegove prednosti. Xbox Series X, PlayStation 5, Nvidia RTX 30 i 40 grafike, AMD Radeon 6000 i 7000 serije, i određeni Intel ARC modeli podržavaju HDMI 2.1.

Ako televizor ne podržava HDMI 2.1, signali će biti prikazani sa manje sličica u sekundi. Većina igara na novim konzolama radi pri 30 ili 60 sličica u sekundi, ali neke mogu postići i 120 sličica u sekundi. Igra “Ratchet and Clank: Rift Apart” na PlayStation 5 i “Fallout 4” sa ažuriranjem od 120 sličica u sekundi su primjeri ovih mogućnosti.

Novi standard donosi prednosti poput HDR, VRR, ALLM, QFT, QMS i eARC, koji unapređuju iskustvo igranja i gledanja sadržaja.

Podrška za dinamički HDR

Stariji i noviji HDR standardi omogućavaju širi raspon boja u filmovima i igrama, s dinamičkim metapodacima za najbolju kvalitetu slike. HDMI 2.1 podržava dinamički HDR uz veći propusni opseg.

poboljšani audio povratni kanal (earc)

Poboljšani audio povratni kanal (eARC)

Poboljšani audio povratni kanal (eARC) unapređuje prijenos zvuka preko HDMI, omogućavajući nekomprimirani 5.1 ili 7.1 zvuk na 192 kHz s 24-bitnom rezolucijom. To je značajno poboljšanje u odnosu na ARC funkciju.

HDMI 2.1 standard donosi brojne prednosti, kao što su VRR, ALLM, QFT, QMS i eARC, koji unapređuju iskustvo gledanja i igranja. Iako većini korisnika ove tehnologije možda nisu potrebne, igrači će imati koristi od naprednih funkcija ovog standarda.

Napisao: Ervin Mičetić

Članak Šta donosi nadogradnja na HDMI 2.1 standard? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
Izvor: ( pcchip.hr / Sit.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU