back to top

Kako promijeniti ikonicu particije na Windowsu 10

Ako ste ikada poželeli da promenite ikonicu particije na Windosu 10, onda ste na pravom mestu. Pomenite ikonicu za svaku (C:) (D:) (E:) ili neku drugu particiju. Postoje dva načina kako da to uradite.

Ikonice možete pronaći na sledećim sajtovima: iconarhive.com, icons8.com, iconfinder.com, freeicons.io.

kako promijeniti ikonicu particije
Kako promijeniti ikonicu particije na Windowsu 10

PRVI NAČIN: Promena ikonice particije pomoću programa Drive Icon Changer

Ovaj program je prvenstveno napravljen za Windows Vista ali u potpunosti radi i za Windows 7,8,10.

Korak 1: Preuzmite Drive Icon Changer, otpakujte ga iz arhive i pokrenite kao administrator (Desni klik na njega i odaberite Pokreni kao administrator – Run as administrator). Kada prvi put pokrenete ovaj program možda će vam zatražiti instalaciju  .NET Framework fajlova tako da to uradite. Drive Icon Changer je lako prenosiv i nije potrebna instalacija.

Korak 2: Nakon što ste uradili prethodni korak pokrenuće vam se Drive Icon Changer u kome ćete izabrati particiju za koju želite da promenite ikonicu i u drugom polju izabraćete ikonicu koju ste prethodno pripremili i kliknuti na Save. Ikonica mora da ima ekstenziju .ico.Drive Icon Changer

Korak 3:  Nakon toga dobićete obaveštenje da je ikonica uspešno promenjena. Takođe zatražiće od vas da ponovo pokrenite računar.

Ako želite da promenite ikonice za sve particije potrebno je da ponovite ovaj postupak za svaku posebno.

Na ovaj način možete promeniti i ikonicu na vašem USB memoriji.

kako promijeniti ikonicu particije
Kako promijeniti ikonicu particije na Windowsu 10

DRUGI NAČIN: Promena ikonice particije pomoću koda

Iskoristite ovaj način ako ne želite da koristite gore navedeni program.

Korak1: Kopirajte ikonicu u korenu particije za koju želite da promenite ikonicu. Na primer ako želite da promenite „C“ kopirajte u C:. Imajte na umu da format ikonice mora da ima ekstenziju .ico a ako to kojim slučajem nije imate na internetu puno online konvertera.

Korak2: Sada kad ste uradili prethodni korak kopirajte u Beležnicu (Notepad) sledeći kod i snimite ga kao autorun.inf u korenu particije gde ste kopirali i ikonicu. Obavezno ga snimite kao autorun.inf fajl.
U kodu zamenite Drive.ico sa imenom vaše ikonice (PRIMER: ICON=ikonica.ico). – (Kako promijeniti ikonicu particije)

[autorun] ICON=Drive.ico

Korak 3: Pokrenite ponovo računar. – (Kako promijeniti ikonicu particije)

Ako želite da promenite ikonice za sve particije potrebno je da ponovite ovaj postupak za svaku posebno. – (Kako promijeniti ikonicu particije)

Da bi povratili orginalne ikonice paticije samo obrišite ikonicu i autorun.inf fajl i ponovo pokrenite računar. – (Kako promijeniti ikonicu particije)

DRUGI UPRAVO ČITAJU