back to top

Koja je prihvatljiva temperatura GPU-a za igranje igara?

Vaš GPU je ključan za igranje igara, ali koliko biste mu trebali dozvoliti da se zagrije?

Većina modernih uređaja ima neku vrstu GPU za generisanje slike i kompjuterska grafikabilo da je u pitanju laptop, pametni telefon, tablet ili PC. GPU (engl. grafička procesorska jedinica) je jedna od najvažnijih komponenti vašeg računara, kako u ličnom tako iu poslovnom okruženju.

Igranje igrica visoke performanse i složeni elementi korisničkog interfejsa ne bi bili mogući bez GPU-a. Zato je važno znati koliko je veliko temperatura prihvatljiva tokom dužih igranja, kako biste što duže mogli koristiti grafičku karticu i održavati je u dobrom stanju. Dakle, hajde da pokušamo da odgovorimo na to pitanje – koliko visoke temperature treba da podnese GPU prije nego što postane problem?

Da li vam je potreban GPU za igranje igara?

Tvoja GPU koristi se u širokom spektru aplikacija, uključujući za renderovanje grafike i video zapisi. Međutim, najpoznatiji je u kontekstu igara, odnosno kada se igraju igrice.

koja je prihvatljiva temperatura gpu-a za igranje igara?

Video igre zahtijevaju mnogo računarske snage. Zašto? Zbog realistične grafike, prostranih, komplikovanih mapa u igrici, naprednih tehnologija prikaza, visoke stope osvježavanja i kreiranja virtualne stvarnosti. Ove nabrojane karakteristike povećavaju opterećenje prilikom obrade grafike.

Faktori koji doprinose pregrijavanju GPU-a

Doprinosni faktori GPU pregrijavanje uključuju:

  • Igre zavisne od GPU-a
  • Kvalitet sistema hlađenja GPU-a
  • Temperatura okoline
  • Kvalitet kućišta
  • Prašina na GPU-u
  • Koliko je star kompjuter
  • Kvalitet protoka vazduha
  • Da li ventilatori računara rade?
  • Stara termalna pasta

Često ćete primijetiti da se radi o kombinaciji problema i da se jedan problem odmah rješava ne smanjuje temperaturu GPU-a. Na primjer, ako imate staro, prašnjavo kućište s ventilatorima koji ne pružaju dovoljan protok zraka, morat ćete riješiti sva tri problema (očistite kućište, možda razmislite o nadogradnji na jedno s boljim protokom zraka i nadogradite ventilatore kako biste osigurali više vazduha u GPU).

Koja je normalna temperatura GPU-a kada igrate igrice?

Optimalne temperature GPU-a pomeraju se tokom igranja od 65 do 85C pod normalnim uslovima upotrebe. Važno je napomenuti da temperature GPU-a zavise od proizvođača i modela GPU-a. Osim toga, optimalna temperatura GPU-a za igranje igara ne bi trebalo da prelazi 85Cčak i ako su neki modeli napravljeni za mogu “podnijeti” više temperature.

Tačnu temperaturu GPU-a je teško odrediti jer ona zavisi od kvalitet GPU-a, i o tome kako je određeni proizvođač napravio GPU. Ali oni često deklarišu siguran raspon temperature GPU-a tako da otprilike znate kako bi GPU trebao raditi. Međutim, opšte pravilo je održavati temperaturu ispod 85C; kada ste u nedoumici -“što hladnije to bolje“.

koja je prihvatljiva temperatura gpu-a za igranje igara?

Opseg radne temperature GPU-a

Ispod je sto koji ilustruje maksimalni temperaturni raspon za neke od najpopularnijih GPU-ova. Iako je maksimalni temperaturni raspon obično preko 90C, poenta je držati ga ispod 85C. Hladnjak je uvijek bolji, omogućava glatko igranje i pomaže da GPU traje duže. Ako redovno prelazite 75-80C, treba provjeriti rješenja za hlađenje, protok zraka i slično.

GPU Raspon radne temperature (C) Minimalna potrebna PSU (W)
Nvidia
Nvidia RTX 4090 0 – 90 850
Nvidia RTX 4080 Super 0 – 90 750
Nvidia RTX 4080 0 – 92 750
Nvidia RTX 4070 Ti Super 0 – 90 700
Nvidia RTX 4070 Ti 0 – 90 650
Nvidia RTX 4070 Super 0 – 90 700
Nvidia RTX 4070 0 – 90 650
Nvidia RTX 3090 Ti 0 – 92 850
Nvidia RTX 3090 0 – 93 750
Nvidia RTX 3080 Ti 0 – 93 750
Nvidia RTX 3080 0 – 93 750
AMD
AMD Radeon RX 7900 XTX 0 – 110 800
AMD Radeon RX 7900 XT 0 – 110 750
AMD Radeon RX 7800 XT 0 – 110 700
AMD Radeon RX 7700 XT 0 – 110 700
AMD Radeon RX 6950 XT 0 – 110 850
AMD Radeon RX 6900 XT 0 – 110 850
AMD Radeon RX 6800 XT 0 – 110 750
AMD Radeon RX 6800 0 – 110 650
Intel
Intel Arc A770 0 – 100 600
Intel Arc A750 0 – 100 600
Intel Arc A580 0 – 100 550

Šta znači visoka temperatura GPU-a?

Visoka temperatura GPU-a može značiti nekoliko stvari. To obično znači da je vaš GPU radi uz maksimalan “napor”. Ovo nije odmah razlog za zabrinutost, posebno u okviru normalnih radnih temperatura. Međutim, ako primijetite konstantno visoke temperature koji traje nekoliko sati ili duže, možda ćete početi da imate problema sa performansama.

Naš savjet je da koristite aplikacija za nadzor hardvera za praćenje skokova temperature GPU-a i onoga što radite dok se to dešava. Ovo vam može pomoći da riješite buduće probleme sa GPU-om. Redovno testirajte performanse vašeg računara kako biste bili sigurni da obavlja radne zadatke kako treba.

Na primjer, možete koristiti besplatni alat za Praćenje temperature GPU-a like GPU-Z za praćenje temperature dok je računar u mirovanju i tokom rada. Dok je u stanju mirovanja, temperatura GPU-a bi trebala biti niska, negdje u rasponu od 30-50C. Kada igrate igrice ili koristite GPU za druge aktivnosti, ova temperatura će porasti. Koliko? Zavisi. Ali cilj je zadržati ga ispod gore navedenih 85C.

Kako smanjiti temperaturu GPU-a

Kada temperatura vašeg GPU-a skoči, morate znati kako ga vratiti na siguran radni nivo.

1) Povećajte protok vazduha do računara

Postavite računar na mesto gde protok vazduha nije ograničen, jer navijači moraju lako da rade svoj posao. Izbjegavajte postavljanje računara na tepih ili u ormar. Isto tako, ne biste trebali staviti laptop na krilu zbog toplote ljudskog tela i verovatnoće da će vaša stopala blokirati integrisano hlađenje laptopa. Također možete uzeti u obzir alternativni mehanizmi hlađenja računara kao što su stalci za hlađenje laptopa.

2) Dodajte još obožavatelja

Ako temperatura vašeg GPU-a ostane visoka, razmislite o tome proširenje rashladnog sistema vaš računar. Na primjer, dodavanje više ventilatora kućišta ili AIO hladnjaka za GPU može smanjiti temperature i produžiti vijek trajanja vaše grafičke kartice.

3) Očistite računar i grafičku karticu

Koristite limenku komprimovanog zraka za očišćena nepristupačna područja, kao i osetljivi čipovi i procesori vaš računar. Prašina i krhotine su među najvećim ubicama hardvera, a GPU-ovi nisu izuzetak.

4) Uvjerite se da ventilatori rade na vašem GPU-u

Ako integrisani ventilator na tvojoj GPU ne radi, Temperatura GPU-a će porasti pod bilo kojim opterećenjem. Ne govorimo ni o tome da GPU stavljamo pod značajan stres. Samo gledanje videa i otvaranje nekoliko kartica u web pretraživaču može učiniti trik značajan porast temperature, što može uzrokovati nepopravljivu štetu vašem GPU-u.

Također možete razmotriti postavljanje prilagođenog rada GPU ventilatora kako biste bili sigurni da se ventilatori GPU-a uključuju efikasno i efektivno.

5) Smanjite temperaturu prostorije

To nije uvijek lako učiniti, pogotovo ako živite u zemlji sa toplijom klimom, ali smanjenje temperature okoline u vašoj prostoriji će doprinijeti nižim temperaturama GPU-a. Možete probati sa vanjski ventilator, koristeći klima ako ga imate, ili čak koristite PC i njegov GPU kasnije uveče kada se temperature mogu malo spustiti.

6) Ponovo nanesite termalnu pastu

Druga opcija je opet nanošenje termalne paste na vaš GPU. Termalna pasta pomaže u održavanju vašeg GPU-a hladno i olakšava prenos toplote, ali tokom vremena i upotreba stari i postaje manje efikasan. Nažalost, ponovno nanošenje termalne paste na GPU nije najlakši zadatak i zahtijeva posebne alate i znanje o tome kako primijeniti pastu, ali postoji mnogo dostupnih video snimci koji će vas voditi kroz proces korak po korak. Ili ako ne želite da rizikujete bilo kakvo oštećenje GPU-a, odnesite kompjuter in ovlašćeni servis da oni to urade za vas.

koja je prihvatljiva temperatura gpu-a za igranje igara?

Kako pratiti temperaturu vašeg GPU-a

Prosječna temperatura GPU-a za igranje bi trebala pasti između 65C i 75C i nikada ne bi trebalo da prelazi 85C. Da biste to izbjegli, morate pratiti temperaturu vašeg GPU-a kao preventivnu mjeru i obratiti pažnju na faktore koji doprinose pregrijavanju. Ovo će vas uštedjeti od budućih troškova, uključujući popravke ili zamjenu vašeg uređaja ili GPU-a.

Na računarima sa Windows 10 ili 11, možete koristiti integrirani Monitor performansi da provjerite temperaturu vašeg GPU-a. Pritisnite CTRL + SHIFT + ESC i kliknite na karticu Performanse. Potražite svoj GPU na lijevoj strani. Ovdje bi trebali vidjeti svoju temperaturu.

Linux i Windows korisnici mogu koristiti i alat poput Otvorite Hardware Monitor u cilju praćenja i nadzora temperatura sa GPU, zajedno sa vašim CPU-om, HDD-ovima, SSD-ovima… To je odličan alat za praćenje hardverskih temperatura za cijeli sistem.

Korisnici macOS trebali biste pogledati alat kao što je XRG. Kao i Open Hardware Monitor, možete koristiti XRG da provjerite raspon temperatura hardvera sistema, uključujući temperature GPU-a.

Čak i ako niste zabrinuti zbog pregrijavanja vašeg GPU-a, vrijedno je pogledati ove podatke s vremena na vrijeme samo da biste bili sigurni da sve radi kako treba.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Post Koja je prihvatljiva temperatura GPU-a za igranje? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU