back to top

Tvrdi diskovi i kvarovi – navodimo najbolji softver za popravku po kategorijama

Tvrdi diskovi su još uvijek u širokoj upotrebi. Možda ih sve više zamjenjuju SSD-ovi u računarima, ali oni i dalje imaju svoj udio na tržištu, posebno kada su u pitanju eksterni diskovi, gdje su po cijeni i kapacitetu obično bolja opcija za budžet.

Čvrsti diskovi često dolaze sa kvarovima. Postoje različiti oblici kvarova koji se mogu svrstati u kategorije, a samim tim i softver koji je najbolje koristiti unutar istih kategorija.

U nastavku teksta predstavićemo deset najboljih softvera za popravku hard diskova po kategorijama.

 

disk drill basic

  1. Najbolji softver za oporavak podataka – Disk Drill

Disk Drill je moćan i user-friendly alat za oporavak podataka sa hard diska. Može biti prikladan u različitim scenarijima kao što su slučajno brisanje podataka, izgubljene particije, oštećeni diskovi, pa čak i diskovi koji se ne mogu pokrenuti.

Bilo da koristite interni ili eksterni čvrsti disk, NAS uređaj ili virtuelnu disk jedinicu, Drill Disk ima sve pokriveno naprednim algoritmima za skeniranje koji podržavaju više od 400 tipova datoteka zajedno sa intuitivnim interfejsom koji olakšava oporavak podataka.

Ključna karakteristika Disk Drill-a je njegova SMART praćenje koji omogućava uvid u stanje diska i otkriva potencijalne probleme neposredno prije gubitka podataka.

Disk Drill nudi čak i pregled datoteka koje se mogu oporaviti, tzv bajt po bajt kopije diskova i skeniranje na različitim platformama.

Sve ove karakteristike čine Disk Drill osnovnim alatom kada je u pitanju oporavak podataka.

 

tvrdi diskovi i kvarovi - navodimo najbolji softver za popravku po kategorijama

  1. Najbolji softver za korištenje diska – WinDirStat

Kada se nađete u situaciji da imate oštećen hard disk, prvo biste trebali saznati šta je na njemu pohranjeno prije nego što nastavite s popravkom. Vjerovatno ćete otkriti da dosta prostora zauzimaju tzv smeće fajlove preostale iz raznih aplikacija.

Tradicionalni softver za upravljanje datotekama pruža vrlo ograničen pregled datoteka na disku, tako da tu dolazi u obzir WinDirStat. Ovaj alat je zapravo pretraživač koji statistički detaljno sumira sadržaj vašeg diska, a na osnovu grafičkih prikaza možete odmah vidjeti vrste datoteka koje zauzimaju prostor i izbrisati ih u trenutku.

 

clonezilla

  1. Najbolji softver za kloniranje diska – Clonezilla

Clonezilla je jedan od najkorisnijih softvera kada su u pitanju hard diskovi. Omogućava jednostavno kreiranje kompletnih particija i rezervnih kopija diska.

Clonezilla podržava izuzetno veliki broj sistema datoteka, potpuno je besplatan alat otvorenog koda, može klonirati do 40 diskova na mreži i sadrži osnovne alate za oporavak.

 

dban

  1. Najbolji softver za brisanje diska – DBAN

Nažalost, ne mogu se svi tvrdi diskovi oporaviti i uvijek će postojati neki koji više nisu upotrebljivi. U takvim situacijama svakako je pametna odluka premjestiti sve podatke na disku na drugi medij za pohranu i potpuno izbrisati sve podatke sa njega.

Ako su vam sigurnost i privatnost izuzetno važni, DBAN je alat za vas jer potpuno briše sadržaj tvrdog diska i ne ostavlja ništa iza sebe.

 

crystaldiskinfo

  1. Najbolji alat za praćenje zdravlja diska – CrystalDiskInfo

CrystalDiskInfo je izuzetno koristan alat jer vam omogućava da pratite stanje vašeg tvrdog diska. Nadzire sve najvažnije karakteristike i može vam dati unaprijed informacije o mogućem oštećenju diska jer prati podatke iz firmvera, što vam daje dovoljno vremena da napravite sigurnosnu kopiju podataka prije nego što ih potencijalno izgubite. Može se čak i konfigurirati da često šalje gore navedena upozorenja i daje vam kontinuirani duboki uvid u korištenje vašeg tvrdog diska.

 

gparted

  1. Najbolji softver za upravljanje particijama – Gparted

Gparted je besplatan alat koji možete koristiti za promjenu veličine, kopiranje ili premještanje particija bez gubitka podataka ili oštećenja datoteka.

Gparted je dio mnogih drugih alata za hard disk kao što su Clonezilla ili Partclone.

Može se preuzeti sa službene stranice u obliku male GNU/Linux distribucije za x86 računare i koristiti sa USB-a.

 

hdd regenerator

  1. Najbolji softver za oporavak lošeg sektora – HDD Regenerator

Iako Windows dolazi sa ugrađenim čvrstim diskom i alatima za popravku loših sektora, oni se ne mogu porediti sa mogućnostima HDD Regenerator.

Ovaj alat za popravku tvrdog diska ima sposobnost da otkrije loše sektore i popravi ih pomoću tehnologije tzv Generator petlji histereze.

Na malo većim hard diskovima radi malo sporije, ali je softver definitivno najbolji na tržištu.

 

aomei partition assistant

  1. Najbolji softver za upravljanje diskovima – AOMEI Partition Assistant

Iako je ovo još jedan alat za premještanje particija, promjenu njihove veličine ili kreiranje novih, AOMEI Partition Assistant opremljen je da praktično riješi sve najčešće probleme koje možete imati sa svojim tvrdim diskom.

Na primjer, možete ga koristiti za pretvaranje MRB diskova u GPT particione šeme, migriranje čitavih operativnih sistema na drugi čvrsti disk ili uništavanje osjetljivih datoteka na način koji onemogućuje njihovo obnavljanje.

AOMEI Partition Assistant ima niz funkcija koje pomažu u upravljanju diskom i njegove mogućnosti su zaista sjajne.

 

spinrite

  1. Najbolji softver za starije računare – SpinRite

SpinRite je alat za oporavak izgubljenih datoteka sa magnetnih medija za pohranu podataka. Objavljen je još 2004. godine, pa ćete se možda iznenaditi što je na ovoj listi, ali jednostavno je najbolji alat kada su u pitanju čvrsti diskovi na starijim računarima.

Pokreće se unutar verzije FreeDOS-a tako da ga možete koristiti za skeniranje bilo kojeg računala, a može čak i raditi na neispravnim.

Alat, pored Windows sistema datoteka, koristi DOS FAT, sve Linux sisteme datoteka, Novell, Macintosh itd.

 

victoria za windows

  1. Najbolji softver za remapiranje lošeg sektora – Victoria za Windows

Victoria za Windows je dijagnostički alat koji korisnicima omogućava pregled detaljnih informacija vezanih za tvrdi disk i pokretanje alata za njegov oporavak.

Jedna od najkorisnijih karakteristika ovog alata je mogućnost skeniranja loših sektora na tvrdom disku i ponovnog mapiranja onih koji su još uvijek funkcionalni.

Pošto su loši sektori znak da je čvrsti disk oštećen, ponovno mapiranje omogućava vraćanje čvrstog diska u stanje u kojem se podaci na njemu mogu ponovo koristiti.

Iako ovaj alat na prvi pogled ima zastarjelo korisničko sučelje, riječ je o izuzetno moćnom i praktičnom softveru koji će vam pomoći da uspijete sačuvati podatke na tvrdom disku koji je oštećen, a na osnovu jasne identifikacije loših sektora prema grafičkom prikazu , lako ćete odrediti šta treba da uradite .

Napisao: Ervin Mičetić

Post Tvrdi diskovi i kvarovi – navodimo najbolji softver za popravku po kategorijama koji se prvi put pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU