back to top

Koja je razlika između laptopa za obične korisnike i poslovne korisnike?

Ako ste trenutno u procesu kupovine novog laptopa ili ćete to uskoro morati učiniti, vjerovatno ćete primijetiti da postoji razlika u cijeni između modela laptopa za obične i poslovne korisnike.

Ovo možda i nije iznenađenje, ali postavlja se pitanje šta tačno čini razliku u ceni i da li se isplati ulagati dodatna finansijska sredstva.

U ovom tekstu pokušaćemo da navedemo neke od osnovnih razlika između laptopa za obične i poslovne korisnike i da vas bolje uputimo u specifikacije na koje treba da obratite pažnju prilikom kupovine poslovnog laptopa.

surface laptop 4
Surface Laptop 4

Sigurnost: obraćanje pažnje na poslovnu privatnost

Jedna od osnovnih stvari koje koristimo dok radimo na poslovnom laptopu su podaci o kompaniji, kancelariji ili instituciji u kojoj radimo. U pravilu se radi o izuzetno osjetljivim podacima koji ne sadrže samo poslovne podatke, već su puni ličnih i finansijskih podataka.

Iz tog razloga, sasvim je logično da proizvođači laptopa u ovom segmentu moraju napraviti razliku u odnosu na laptopove običnih korisnika i pružiti dodatne vidove sigurnosti.

Poslovni laptopi će stoga imati biometrijska sigurnost u obliku čitača otiska prsta ili prepoznavanja lica putem Windows Hello karakteristike. Neki Fujitsu laptopi dolaze čak i sa čitačima vena na dlanu, najnaprednijim oblikom biometrijske sigurnosti ovih dana. Neki vrhunski poslovni laptopi takođe mogu imati skener pametnih kartica koji se može koristiti za otključavanje uređaja. U ranijim periodima nešto slično predstavljali su tzv Kensington sigurnosni utorovalni slot na laptopu u koji je umetnut fizički ključ za otključavanje uređaja, ali danas manje računara ima ovu sigurnosnu funkciju.

Šifriranje pogona je još jedna sigurnosna funkcija koju ćete uglavnom naći na poslovnim laptopima, ali je u posljednje vrijeme prisutna i na laptopima za obične korisnike. Uz pomoć TPM-a (modul pouzdane platforme), Windows BitLocker može šifrirati podatke vašeg diska i u potpunosti ih zaštititi od kompromitovanja (čak i u slučaju krađe).

Sa Windows 11 TPM 2.0 predstavlja minimalne specifikacije potrebne za rad novog operativnog sistema, tako da je zapravo novi univerzalni standard za računare.

koja je razlika između laptopa za obične korisnike i poslovne korisnike?

Performanse i karakteristike – poboljšana produktivnost

Ne postoji pravilo da su poslovni laptopi bolji i kvalitetniji od laptopa za obične korisnike. Oba tipa uređaja imaju uporedive specifikacije i između njih nema velike razlike osim u jednoj posebnoj kategoriji – laptopove “radne stanice”..

Ovo su veoma moćni poslovni laptopi koji se po performansama mogu porediti sa najnovijim laptop računarima za igre, a u nekim slučajevima ih i nadmašiti. “Workstation” laptopovi imaju moćne procesore, grafičke kartice i radnu memoriju i mogu lako obavljati više zadataka sa izuzetno zahtjevnim zadacima ili uz korištenje zahtjevnih aplikacija kao što su DaVinci Resolve ili AutoCAD. Karakteristika ovih laptopa je da koriste kvalitetne komponente (npr. Xeon procesore ili Quadro grafičke kartice) koje dolaze sa boljom stabilnošću, boljim drajverima i naprednom korisničkom podrškom.

Poslovni laptop računari takođe ističu na HD web kamere i “poništavanje buke” mikrofoni za bolju upotrebu u poslovnom okruženju. Neke od njihovih ostalih karakteristika mogu biti kvalitetne tastature, čitač pametnih kartica, veći broj USB portova i slotova za SD i SIM kartice.

lenovo thinkpad x1 carbon gen 9 tastatura

Dug vijek trajanja baterije

Hardver poslovnih laptopa troši mnogo resursa, pa se iz tog razloga često kombinuje sa visokokvalitetnim baterijama. U poslovnom svijetu laptopi se često koriste i duže od 8 sati bez punjenja, pa proizvođači moraju obratiti veliku pažnju na rad baterija i njihovu dugovječnost.

Savršen primjer laptopa je Lenovo ThinkPad X1 Carbon. Sa ovim modelom možete raditi skoro ceo dan uz mogućnost uključivanja režima „uštede energije“. Ovi laptopi su odlični za rad na daljinu ili za one korisnike koji često idu na poslovna putovanja, jer odlična baterija osigurava neprekidnu produktivnost.

lenovo-thinkpad-p16v-2023

Kvaliteta izrade tokom jedne decenije

Poslovni laptop računari, osim što imaju više funkcija i odlične baterije, napravljeni su da traju duže. Jednostavno morate znati da su poslovni laptopi ulaganja za kompanije i njihova imovina koju treba prenijeti sa jednog korisnika na drugog.

Iz tog razloga, kućište i ostale hardverske komponente poslovnih laptopa moraju biti kvalitetne, što će u normalnim okolnostima osigurati da se uređaj koristi čitavu deceniju. Odličan primjer je ThinkPad serija laptopa koji su se zbog svoje izdržljivosti pokazali kao odlična investicija za poslovne korisnike.

Poslovni laptop računari takođe imaju bolje sisteme hlađenja sa većim ventilatorima i hladnjakom. Niža radna temperatura automatski znači duže trajanje procesora, baterije i ostalih komponenata računara.

S druge strane, sve navedeno će uticati na dizajn poslovnih laptopa, koji su nešto deblji i glomazniji uređaji. To ujedno znači da su izrađene od vrhunskih materijala koji su otporni na fizička oštećenja i koji će pružiti adekvatnu zaštitu zbog česte upotrebe uređaja.

windows-11-bitlocker

Softver: Windows Pro za profesionalce

Softver može biti pokazatelj da se radi o poslovnom laptopu. Svi oni najčešće dolaze sa sobom Windows Pro izdanja umjesto Home, što se odnosi na obične korisnike.

Postoji značajna razlika između Home i Pro izdanja, o čemu smo već pisali ranije. Pro izdanje će imati funkcije kao što su BitLocker, Windows Sandbox i mnoge druge koje su u nekim slučajevima neophodne za poslovne korisnike.

Još jedna velika razlika između laptopa za obične i poslovne korisnike je unaprijed instaliran softver. Poslovni laptopi imaju reputaciju po tome što dolaze sa vrlo malo ili gotovo nimalo bloatware. Dovoljno je napraviti poređenje sa laptopima za obične korisnike, gdje morate ručno izbrisati mnogo unaprijed instaliranog bloatwarea. Razlog leži u činjenici da proizvođači jeftinijih laptopova žele da izvuku dodatnu zaradu od korisnika, pa nude različite oblike pretplate za usluge drugih softverskih kompanija sa kojima imaju potpisane ugovore.

 

Dizajn koji se uklapa u okruženje

Kao korisnik, ne želite da se previše ističete laptopom na sastancima i u poslovnom okruženju. To znači da vaš laptop neće imati RGB, odnosno neće biti pun boja ili raznih vrsta naljepnica i prepoznatljivih dijelova.

Poslovni laptopi u pravilu ne obraćaju pažnju na estetiku, često su sive boje i ne ističu se pretjerano svojim dizajnom.

status baterije laptopa

Razlika u cijeni

Pravi poslovni laptopi dolaze sa premium cijenom u poređenju sa laptopima za obične korisnike. Karakteristike kao što su napredna sigurnost, kvalitetna izrada ili premium komponente odmah znače veću cijenu proizvodnje, što se na tržištu manifestira u vidu skuplje cijene laptopa.

Može se reći da je donja granica poslovnih laptopa u pogledu cijene tu negdje okolo 500 eura i ovdje imamo posla sa zaista minimalnim specifikacijama i karakteristikama. Ako želite da priuštite poslovni laptop sa najnovijim performansama i karakteristikama, bićete blizu figure 2000 eura.

koja je razlika između laptopa za obične korisnike i poslovne korisnike?

Garancije kvaliteta

Iako garancija dosta zavisi od politike proizvođača, postoje neki standardi kada su u pitanju laptopi za obične i poslovne korisnike.

Najčešći garantni rok za laptop za obične korisnike je, po pravilu, 1 ili 2 godine.

Budući da poslovni laptopi imaju veće cijene, njihova garancija često može biti duža 3 godine sa mogućnošću produženja.

 

Da li vam je potreban poslovni laptop?

Morat ćete sami doći do odgovora na ovo pitanje. Ako vaš laptop bukvalno znači vašu egzistenciju u poslu koji obavljate, ili ako vam je sigurnost podataka koje koristite na poslu ključna, poslovni model laptopa će vam biti neophodna investicija.

Zbog sveukupne kvalitete i izdržljivosti, dobit ćete uređaj na koji se možete osloniti jer posljednje što želite je bilo kakvo oštećenje ili gubitak podataka koji bi ugrozio Vaše poslovanje ili karijeru.

Bilo da vam je laptop potreban samo za osnovne aktivnosti kao što su surfovanje internetom, gledanje filmova ili povremeni povremeni posao, uštedite novac i pogledajte modele laptopa za povremene korisnike.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Koja je razlika između laptopa za obične i poslovne korisnike? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU