back to top

Novo na Google disku – personalizirani interfejs i napredno skeniranje dokumenata

To je poznato Google Drive ima veliki broj korisnih funkcija i alata za saradnju na različitim platformama, ali ono što ga čini jednim od najpopularnijih cloud servisa je njegovo praktično i jasno korisničko sučelje.

Vijest je kako Google se dodatno potrudio, pa je sada početna stranica Google Drivea još više fokusirana na korisnike i omogućava im mogućnost personalizacije sadržaja.

Dodatna karakteristika koja će sigurno zadovoljiti korisnike je još naprednije skeniranje dokumenata na Google Drive-u. Sad Skener Google diska ima još bolje funkcije za proces skeniranja dokumenata koje će poboljšati njihovo uređivanje i konačne rezultate.

zadržati kopiju google diska

Korisničko sučelje dizajnirano prema željama korisnika

Trenutni korisnički interfejs na Google disku ima “My Drive” odjeljak u kojem vidite red predloženih datoteka koje vam mogu zatrebati, nakon čega slijedi red svih datoteka i mapa po abecednom redu.

Google sada zamjenjuje zadani izgled novim “Dom” karticu koja će biti dio menija na lijevoj strani. Imaće listu fajlova i fascikli organizovanih prema personalizovanim preferencijama. Sadržaji kojima najčešće pristupate biće prikazani na vrhu liste.

Ovo je velika promjena jer Google Drive sada uči na osnovu obrazaca koji sadržaj najčešće koristite, a to se uglavnom odnosi na interakciju s fajlovima. Google Drive će čak imati uvid u predstojeće događaje u vašem kalendaru koji imaju priložene fajlove, tako da ćete imati prilagođavanja najčešće korištenog sadržaja iz perspektive Google kalendara.

Također ćete moći koristiti dva nova “Fajlovi” i “Fascikle” opcije za prebacivanje između predloženih stavki za bržu pretragu sadržaja.

Ako ste ipak odlučili da vam više odgovara staro sučelje Google Drivea, imat ćete opciju da promijenite svoju početnu stranicu.

 

Potpuna dostupnost se očekuje u januaru 2024

Još jedna novina koju treba pomenuti je “Lokacija” filter koji je među postojećim – “Tip“, “Ljudi” i “Izmijenjeno“. sa “Lokacija” sa filterom ćete moći vidjeti fajlove iz određenog odjeljka na Google disku (na primjer, dijeljene fajlove). Ovaj filter je već najavljivan u nekoliko navrata, ali sada će konačno postati dostupan svim korisnicima.

Sve promjene koje smo spomenuli dostupne su svim korisnicima Google Drivea, bez obzira da li su lične ili Radni prostor korisničkih naloga. Google je počeo dijeliti novo ažuriranje, ali će cjelokupni proces uskoro biti završen 11. januara 2024.

Google je također naveo da korisnici neće morati ništa ručno preuzimati, ali će se nova nadogradnja za Google Drive automatski preuzeti.

Google je u posljednje vrijeme zaista temeljito osvježio Google Drive. Njegova Android aplikacija dobila je novu recenziju u “Predloženo” kartica sa uključenim detaljima datoteke na dnu prozora. Na ovaj način je pronalaženje datoteka mnogo lakše jer je više informacija o njima vidljivo na ekranu i potrebno je manje pomicanja da biste došli do rezultata. Također na Android verziji novi “Aktivnostkartica koja omogućava korisnicima da vide aktivnost datoteka i upravljaju zahtjevima za pristup na jednoj stranici, što je vrlo korisno za profesionalce.

Ako želite provjeriti kako izgleda novo korisničko sučelje na Google disku i dobiti više informacija o njemu, kliknite na sljedeće link.

alternative za google drive

Napredno skeniranje dokumenata

Praćenje papira, dokumenata, faktura ili obrazaca u fizičkom obliku može biti zahtjevno Skener Google diska je izuzetno koristan alat za digitalizaciju svega navedenog.

Odlična vijest je da će Google Drive Scanner sada dobiti niz ažuriranja koja bi uskoro trebala biti dostupna svim korisnicima.

Prije svega, treba spomenuti novi “automatsko hvatanje” funkcija koja će automatski snimiti fotografiju bez obzira na to koji dokument skenirate. Jedino što će biti važno je pravilno pozicioniranje kamere i stabilno držanje kako ne bi došlo do zamućenog ili mutnog skeniranja. Ovo će ti pomoći”tražilo kamere” funkcija za pravilno pozicioniranje dokumenta za bolje rezultate skeniranja.

Oni koji ne moraju direktno skenirati dokumente moći će jednostavno prenijeti fotografiju sa uređaja.

Još jedna novina je da sada možete brže pristupiti skeneru Google Drive-a jer će imati posebno dugme. Ranije je ovo dugme bilo pomalo skriveno i teško vidljivo unutar interfejsa, ali sada je u odličnoj poziciji da ga olakša korišćenje.

Potrebno je napomenuti da će korisnici iOS uređaji sada dobiti mogućnost tumačenja dokumenata. Do sada je samo na Android uređajima Google Drive imao mogućnost korištenja funkcije interpretacije dokumenta, koja bi automatski generirala naziv fajla prema analizi skeniranog sadržaja, a koja je rađena putem mašinskog učenja. Ova funkcija bi uskoro trebala biti dostupna na iOS uređajima. Google je naveo da će sve nove funkcije biti dostupne za sve vrste korisničkih računa.

Može se sa sigurnošću reći da će sve nove funkcije koje smo naveli biti dostupne na Android, iPhone i iPad uređajima do 11. januara 2024. godine. Dolazak novih funkcija Google Drive skenera ipak se očekuje nešto ranije.

Uvid u nove mogućnosti Google Drive skenera možete dobiti na sljedećem linkovi.

google slides

Pretvaranje prezentacije u video

Na kraju ćemo spomenuti kako Google Slides dobija odličnu mogućnost pretvaranja prezentacija u video. Bit će potrebno pritisnuti novi “Zapis“ dugme koje se nalazi na glavnoj alatnoj traci i otvorit će se novi ekran na kojem možete započeti snimanje svoje prezentacije. Moći ćete samostalno podesiti tok otvaranja slajdova i uključiti ili isključiti kameru u bilo kojem trenutku.

Do sada je ista mogućnost postojala samo u kodu Microsoft PowerPointali je Google Slides konačno dobio isti alat koji je danas izuzetno važan zbog sve češćeg dijeljenja sadržaja i održavanja onlajn predavanja i prezentacija.

Jedina mana alata Google Slides je to što PowerPoint ima neke naprednije funkcije kao što su izvoz datoteka u 4K rezoluciji, čuvanje naracije ili korištenje laserskih pokreta na slajdovima.

Nažalost, mogućnost pretvaranja prezentacija u video u alatu Google Slides dostupna je samo za poslovne korisnike i korisnike u obrazovanju. Lični korisnički nalozi ne mogu koristiti novu funkciju.

Napisao: Ervin Mičetić

Objava Novo na Google Driveu – personalizirani interfejs i napredno skeniranje dokumenata prvi put se pojavila na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU