back to top

Koliko Threads prikuplja korisničke podatke i da li je situacija zaista tako kritična?

Metina nova aplikacija za društvene mreže, Threads, lansirana je 6. jula i prema nekima je na putu da postane jedan od glavnih konkurenata Muskovom Twitteru.

Aplikacija omogućava korisniku da objavljuje tekstualne objave, fotografije i kratke video klipove, kao i da dijeli i odgovara na druge objave. Korisnik na Threads također može pratiti i slati direktne poruke drugim korisnicima, što je još jedan plus. Međutim, postoji preduvjet za korištenje Threads: ako korisnik želi koristiti Threads, prvo mora imati aktiviran nalog na Instagramu.

Koliko korisničkih podataka i kakve korisničke podatke Threads prikuplja? Da li je situacija tako kritična kao što se veruje ili neki stručnjaci još uvek preteruju?

 

Politika privatnosti za teme

Otkad je Threads pokrenut, njegova politika privatnosti je nešto na što su se mnogi fokusirali. Da li je Threads i koliko je siguran za korištenje i koliko podataka ovaj novi Metan alat prikuplja od svojih korisnika? Ovo su neka od pitanja koja su si korisnici postavljali.

Zvanična politika Threads, koja jasno navodi koje podatke aplikacija prikuplja, može se pronaći u Instagramovom centru za pomoć. Vrste podataka koje Threads prikuplja su:

 • Aktivnost korisnika.
 • Informacije o profilu.
 • Informacije o uslugama i korisnicima trećih strana.
 • Informacije o aplikaciji, pretraživaču i uređaju.

Mnogi korisnici i stručnjaci već tvrde da je sama politika prikupljanja podataka Threads-a vrlo nesigurna i da ne uliva puno povjerenja. U nastavku ćemo vidjeti da li je to zaista tako ili je riječ o pretjeranoj reakciji.

koliko threads prikuplja korisničke podatke i da li je situacija zaista tako kritična?

 1. Podaci o aktivnostima korisnika

Prvo, Threads prikuplja informacije o vašim aktivnostima u aplikaciji, uključujući sadržaj koji objavljujete, pregledavate i sa kojim komunicirate. Takođe prikuplja informacije o tome kako komunicirate sa sadržajem o svom sadržaju, pored prikupljanja metapodataka. Ovo je dalje prošireno u Metinoj politici privatnosti.

Meta navodi da također snima reklamni sadržaj s kojim komunicirate, funkcije koje koristite i sadržaj koji snimate putem kamere. Šta je sa vašim direktnim porukama? Meta tvrdi da prikuplja poruke koje šaljete i primate u svojim aplikacijama, uključujući Threads. Osim toga, Meta prikuplja sav sadržaj koji pružite putem svojih glasovnih funkcija i bilježi koliko vremena provedete na njegovim aplikacijama.

 

 1. Informacije o korisničkom profilu

Informacije o profilu koje Threads prikuplja uključuju vaše ime, adresu e-pošte i postavke postavki. Threads također navodi sljedeće:

“Budući da je vaš Threads profil dio vašeg Instagram naloga, neke informacije o vašem Threads profilu se dobijaju sa vašeg Instagram naloga ili se njime kontrolišu, kao što su vaše ime i korisničko ime.” Ovdje treba napomenuti vezu između Threads-a i Instagrama, jer su oba ova naloga povezana, što znači da Meta prikuplja podatke o vama kao korisniku i iz Threads-a i iz Instagrama.

koliko threads prikuplja korisničke podatke i da li je situacija zaista tako kritična?

 1. Podaci treće strane

Kao predgovor ovom dijelu politike privatnosti, Threads je objavio sljedeće:

”S obzirom da je Threads dio Instagrama, također koristimo informacije o vašem profilu, aktivnosti i pratiocima i vezama na Instagramu. Na primjer, možemo vam predložiti Threads profile koje ćete pratiti ako već pratite te iste profile na Instagramu”.

Ako kao korisnik komunicirate s aplikacijom putem usluge treće strane, prikupljat će se podaci o vašem računu i profilu treće strane. Ovo uključuje vaše korisničko ime, sliku profila i IP adresu. Na primjer, ako imate Threads nalog i prijavite se na njega putem druge aplikacije, kao što je vaš pretraživač, podaci će se i dalje prikupljati o vama. Na primjer, ako imate Threads nalog i prijavite se na njega putem druge aplikacije, kao što je vaš pretraživač, Threads ili Meta će i dalje prikupljati informacije o vama.

 

 1. Informacije o aplikaciji, web pretraživaču i uređaju

U ovom dijelu politike privatnosti, Threads navodi da će „prikupljati i primati informacije sa različitih uređaja koje koristite i o tome kako ih koristite“. Ova pomalo zbunjujuća rečenica je dodatno proširena u Metinoj politici privatnosti.

Meta tvrdi da prikupljeni podaci o uređaju uključuju sljedeće:

 • Informacije o uređaju i korištenom softveru.
 • Informacije o aktivnosti korisnika na uređaju, uključujući da li su Threads u prvom planu ili da li se korisnikov miš kreće (što navodno pomaže da se ljudi razlikuju od robota).
 • Informacije o identifikatoru uređaja (kao što su porodični ID-ovi).
 • Signali s vašeg uređaja (kao što su Bluetooth, GPS i obližnje Wi-Fi pristupne tačke).
 • Informacije koje se dijele putem postavki uređaja (kao što su GPS lokacija i pristup kameri).
 • Mrežne informacije, uključujući IP adrese.
 • Informacije vezane za lokaciju (čak i ako je dijeljenje lokacije isključeno).
 • Informacije o performansama aplikacije na vašem uređaju.

Iz priloga je vidljivo da Meta prikuplja veoma veliku količinu raznih korisničkih podataka. Neki od gore navedenih indikatora su od posebnog značaja, kao što su podaci vezani za lokaciju, čak i kada je deljenje lokacije onemogućeno na vašem uređaju (!). Ovi podaci vezani za lokaciju uključuju vašu IP adresu i grad prebivališta koje ste naveli prilikom registracije. Vaša trenutna lokacija se također bilježi, što Meta opravdava izjavom da je to učinjeno kako bi se “personalizirali i poboljšali njeni proizvodi”, uključujući i oglase koji vam se prikazuju. Meta također navodi da se ove informacije prikupljaju kako bi se navodno otkrile sumnjive aktivnosti i zaštitili vaš račun.

 

Kako Threads dijeli vaše informacije?

Threads u svojoj politici privatnosti navodi da se podaci kao što su objave, lajkovi i odgovori dijele javno i sa uslugama trećih strana. Threads također javno dijeli određene informacije, uključujući ime korisnika, korisničko ime, sliku profila i biografiju.

threads

Da li je Threads dobar za korištenje ili ga treba zaobići u širokom luku?

Sve aplikacije za društvene mreže nose određene rizike i nedostatke. Aplikacije koje trenutno koristite vjerovatno prikupljaju različite vrste podataka o vama. Poznato je da to rade Facebook, Instagram, TikTok i Twitter. Ali uprkos tome, korisnici bi i dalje trebali biti svjesni opsega u kojem Threads prikuplja podatke.

Threads prikuplja više vrsta podataka i veću količinu podataka od nekih drugih društvenih mreža, poput Twittera, ali ne više podataka od, na primjer, Instagrama ili Facebooka, dvije društvene mreže koje Meta također posjeduje. Ako ste već instalirali Threads, ne možete izbrisati svoj račun bez prethodnog brisanja Instagrama. Možete deinstalirati aplikaciju, ali sam račun će ostati. Međutim, možete privremeno deaktivirati svoj Threads račun.

Napisao: Ivan Hečimović

Članak Koliko Threads prikuplja korisničke podatke i da li je situacija zaista tako kritična? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU