back to top

Meta prijeti gašenjem Facebooka i Instagrama u Evropi

Kompanija Meta koja je vlasnik Facebooka, Instagrama, WhatsApp-a, Giphy-a i još mnogo manje poznatih servisa, objavila je prije nekoliko dana svoj godišnji izvještaj. Jedna od stvari koja je uzburkala javnost je informacija da će kompanija možda ugasiti servise Facebook i Instagram u Evropi.

Evropska regulativa upravljanja podacima ne dozvoljava pohranjivanje podataka stanovnika Evrope na serverima u SAD. Ovo predstavlja problem za kompaniju Meta jer su im korisnički podaci esencijalni u poslovanju Facebooka i Instagrama.

Evropski zakoni kao što je General Data Protection Regulation (GDPR) ne dozvoljava prikupljanje korisničkih podataka i zbog toga Meta ima probleme sa svojim servisima u Evropi te su najavili mogućnost gašenja Facebooka i Instagrama za područje Evrope.

U svom saopštenju navode: “Ako nismo u mogućnosti slati korisničke podatke između država i regiona u kojim poslujemo ili ako nismo u mogućnosti razmijenjivati te podatke između naših servisa, to će biti problem u samom egzistiranju tih servisa.”

Ipak postoji mogućnost postizanja dogovora u 2022. godini, ali ako do njega ne dođe, veći dio svojih servisa, uključujući i Facebook i Instagram će biti ugašeni za tržište Evrope.

Iako su ovo dobre vijesti za možda mnoge koji osporavaju ove socijalne mreže, veliki broj biznisa se oslanja na marketing preko Facebooka i Instagrama i gašenje bi predstavljalo veliki problem

DRUGI UPRAVO ČITAJU