Meta prijeti gašenjem Facebooka i Instagrama u Evropi

Kompanija Meta koja je vlasnik Facebooka, Instagrama, WhatsApp-a, Giphy-a i još mnogo manje poznatih servisa, objavila je prije nekoliko dana svoj godišnji izvještaj. Jedna od stvari koja je uzburkala javnost je informacija da će kompanija možda ugasiti servise Facebook i Instagram u Evropi.

Evropska regulativa upravljanja podacima ne dozvoljava pohranjivanje podataka stanovnika Evrope na serverima u SAD. Ovo predstavlja problem za kompaniju Meta jer su im korisnički podaci esencijalni u poslovanju Facebooka i Instagrama.

Evropski zakoni kao što je General Data Protection Regulation (GDPR) ne dozvoljava prikupljanje korisničkih podataka i zbog toga Meta ima probleme sa svojim servisima u Evropi te su najavili mogućnost gašenja Facebooka i Instagrama za područje Evrope.

U svom saopštenju navode: “Ako nismo u mogućnosti slati korisničke podatke između država i regiona u kojim poslujemo ili ako nismo u mogućnosti razmijenjivati te podatke između naših servisa, to će biti problem u samom egzistiranju tih servisa.”

Ipak postoji mogućnost postizanja dogovora u 2022. godini, ali ako do njega ne dođe, veći dio svojih servisa, uključujući i Facebook i Instagram će biti ugašeni za tržište Evrope.

Iako su ovo dobre vijesti za možda mnoge koji osporavaju ove socijalne mreže, veliki broj biznisa se oslanja na marketing preko Facebooka i Instagrama i gašenje bi predstavljalo veliki problem

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU

ne propusti