back to top

Kupovina preko interneta

Pošto je danas sve više i više popularna kupovina preko interneta, odlučio sam da vam napišem kompletno uputstvo kako kupiti nešto na internetu i šta vam je potrebno za to.

VISA MYTAG / ONE&ONLY

Da bi uopšte kupovali nešto na internetu potreban vam je novac a taj novac mora da se nalazi na nekoj kartici. Komercijalna banka ima sajnu karticu (verovatno i ostale banke, nisam koristio njihove usluge) koja služi za plaćanje putem interneta. Zove se VISA MyTag/One&Only kartica.

Da bi dobili ovu karticu potrebno je samo da ste punoletni i da sa ličnom kartom odete u Komercijalnu banku. Izrada kartice traje 7-10 dana, rok važenja je 3 godine i izradu kartice plaćate jednokratno 500din. Ne plaćate održavanje kartice i nemate nikakve dodatne troškove.

Nakon što dobijete karticu na nju možete uplatiti novac po vašoj želji koji će vam kasnije biti dostupan za kupovinu preko interneta. Uplacujete u dinarima a kasnije ako na internetu plaćate u dolarima ili evirima banka sama konvertuje novac po kursu za taj dan.

Ono što će vam biti potrebno od podataka na kartici je sledeće:

 • Ime i prezime korisnika kartice
 • Broj kartice
 • Datum važenja kartice
 • CVV (CVC) kod

Primer:

visa
Visa
 • Ime i prezime: CALDHOLDER NAME
 • Broj kartice: 1234 5678 9012 3456
 • Datum isticanja: 06/16 (jun, 2016)
 • CVV kod: 123 (slika desno)

To bi bilo sve oko kartice, nadam se da ste sve razumeli i da je kartica spremna za kupovinu!

Troškovi pri kupovini u inostranstvu

Pre nego što vam pokažem gde sve možete kupovati na internetu moram da napomenem kakve sve troškove možete imati prilikom kupovine iz inostranstva.

 1. PDV – na sve proizvode kupljene u inostranstvu plaćate PDV u iznosu od 20% od cene proizvoda
 2. Carina – na sve proizvode kupljene u inostranstvu preko 50e plaćate Carinu u iznosu od 10% od cene proizvoda. Za proizvode vrednosti ispod 50e nema carine.
 3. Dostava – većina sajtova nudi besplatnu dostavu ali isto tako imate odredjene proizvode za koje se plaća dostava. Uvek obratite pažnju na to.

Primer:

Kupili ste telefon koji košta 100 evra, i plaćate poštarinu od 10 evra, onda ćete platiti carinu na ukupnu vrednost od 110 evra (11 evra), a onda ćete platiti i PDV na vrednost od 121 evro (110 evra plus carina od 11 evra), koji iznosi 24,2 evra. Po toj računici, taj telefon će vas koštati ukupno 135,2 evra.

Pogledajte šta kaže šef pošte Beograd:

Vreme dostave

Vreme dostave? Ako je besplatna dostava u pitanju vreme dostave može da bude od 20-60 dana. Obično paket stiže za 30 dana. Ako odaberete plaćenu dostavu paket stiže dosta brže 10-25 dana.

Praćenje pošiljke

Kada naručite proizvod dobijate jedan kod koji vam služi za praćenje paketa.

Gde kupovati na internetu?

Postoje puno sajtova gde možete kupovati, trenutno je veoma popularan kineski sajt Aliexpress.com ali tu su i:

Za svaki od ovih sajtova napisaću članak sa detaljnim uputstvom kako naručiti nešto.

DRUGI UPRAVO ČITAJU