back to top

“Moment” ažuriranje za Windows 11 22H2 dolazi sljedećeg mjeseca! Zbog velikih promjena koje donosi, jedna je od najiščekivanijih u posljednje vrijeme.

Od svog objavljivanja, Windows 11 je zaista sve više mijenjao korisničko iskustvo, a sljedeće “Momenat” ažuriranje planirano za februar moglo bi novi operativni sistem još više odvesti.

windows 11 moment_update

Sam naziv “Moment” zapravo interno koristi Microsoft kada ažuriranja donose nove funkcije i poboljšanja u Windows 11, verzija 22H2. Trenutno postoje informacije o tome šta možete očekivati ​​i slobodno možemo najaviti da će mnoge novine oduševiti. Iz tog razloga, Windows fanovi željno iščekuju februar, a u nastavku ćemo navesti najvažnije karakteristike ažuriranja “Moment” koje bi mogle biti njegov sastavni dio.

windows 11 na tabletu

  1. Traka zadataka optimizirana za tablete

Microsoft će predstaviti novu traku zadataka optimiziranu za tablete zahvaljujući dugogodišnjim zahtjevima korisnika koji su izrazili potrebu za sličnim prilagođavanjem. Nova programska traka će imati dva načina rada: “Srušeno” i “Prošireno“.

kod “Prošireno” sada će traka zadataka imati veće ikone, tako da će biti mnogo bolje prilagođena korisnicima tableta i olakšat će interakciju dodirom. “Srušeno” režim karakteriše minimalizam, tako da će većina ikona biti skrivena, osim onih najvažnijih.

Prebacivanje između ova dva režima će se jednostavno izvršiti prevlačenjem nagore ili nadole po ekranu.

 

  1. Plutajuća traka zadataka slična onoj na macOS-u

Tokom jedne od prošlogodišnjih prezentacija, Microsoft je slučajno otkrio plutajuću traku zadataka. Vrlo je sličan onom na macOS-u, a jedina razlika je nešto manje zaobljen dizajn.

Pošto Microsoft još nije zvanično rekao ništa o ovoj programskoj traci, pitanje je da li će ona moći da se pomeri na druge pozicije unutar ekrana. Jedina potvrđena informacija koju imamo je da je trenutno u fazi testiranja, pa se može pretpostaviti da će to biti jedna od funkcija koja dolazi sa ažuriranjem “Moment”.

win 11 notes

  1. Notepad sa interfejsom sa karticama

Microsoft je prošle godine predstavio tabove sa izdanjem velikog ažuriranja 22H2 File Explorer na Windows 11. Vjerovatno će ista funkcija biti proširena na Notepad aplikacija. Microsoft unutar Windows Insider Program trenutno testira kartice u Notepad-u i postoji velika šansa da će se ova funkcija pojaviti u okviru ažuriranja “Moment” u februaru.

Na dostupnim fotografijama možemo vidjeti kako će kartice u Notepad-u funkcionirati na isti način kao u File Exploreru. Biće moguće otvoriti zasebnu karticu za svaku datoteku ili folder, pa vjerujemo da će to dodatno olakšati korištenje.

 

  1. Animirane ikone unutar aplikacije “Postavke”.

Još jedan zanimljiv dodatak trebale bi biti animirane ikone unutar “Postavke” aplikacija koja je dobro poznata svim korisnicima. Svaki put kada kliknete na pomenute ikone, prikazaće se animacija i svaka će imati poseban vizuelni efekat, u zavisnosti od toga koja je funkcija.

Na primjer, “Windows Update” ikona će početi da se okreće kada se na nju klikne, i “Mreža i Internet” ikona će početi da se učitava.

Microsoft trenutno testira animirane ikone u okviru programa Windows Insider.

"moment" ažuriranje za windows 11 22h2 dolazi sljedećeg mjeseca! zbog velikih promjena koje donosi, jedna je od najiščekivanijih u posljednje vrijeme.

  1. Ugrađeno snimanje ekrana

U Windows 11″Snipping Tool“ funkcija trenutno ima meni za snimanje ekrana. Nove informacije govore da se neće ograničiti samo na to, već bi trebalo dobiti novi meni koji će omogućiti screenshotove.

“Alatka za isecanje” na početku će vam omogućiti da izaberete deo ekrana koji želite da snimite pre nego što počne sledeća sesija. Kada se sadržaj na ekranu uhvati, korisnici će moći pregledati snimak, snimiti ga ili podijeliti. Važno je reći da snimanje ekrana na Windows 11 neće uključivati ​​snimanje zvuka.

  1. Nova opcija “Tamni način rada”.

U okviru Windows Insidersa, korisnici su primijetili da je u donjem desnom uglu trake zadataka, u odjeljku brzih postavki (Brza podešavanja), mogućnost prebacivanja na “Tamni mod“.

Očigledno je da će korisnici moći da pređu u „Dark mode“ bez potrebe za ulaskom u aplikaciju „Podešavanja“.

"moment" ažuriranje za windows 11 22h2 dolazi sljedećeg mjeseca! zbog velikih promjena koje donosi, jedna je od najiščekivanijih u posljednje vrijeme.

  1. Poboljšanja unutar Task Managera

Task Manager u Windows 11 prikazuje informacije o trenutnim procesima i aplikacijama na vašem računaru. Na istom mjestu možete dobiti i koristan pregled trenutnog stanja računara, ali je pronalaženje ili mogućnost uvida u pojedini proces koji bi u tom kontekstu mogao biti važan trenutno mnogo teži. Jednostavno, korisničkom interfejsu nedostaje zgodan način za pregled pojedinačnih procesa.

Iz tog razloga, uz ažuriranje “Moment”, Task Manager će dobiti novu traku za pretragu koja će vam pomoći da pronađete pojedinačni proces ili aplikaciju za nekoliko sekundi. Moći ćete vršiti pretraživanja po imenu, izdavaču ili identifikacijskom broju (PID) procesa ili aplikacije.

Nadamo se da će ova funkcija biti dio februarskog ažuriranja jer se trenutno testira u okviru Windows Insidersa. Ako se testiranje produži, postoji mogućnost da ćemo traku za pretragu u Task Manageru vidjeti tek u novom ažuriranju na proljeće.

 

Gorenavedena lista funkcija je podložna promjenama

Funkcije koje smo naveli imaju velike šanse da budu uključene u novo ažuriranje “Moment” u februaru. Ovo nije konkretna informacija, niti je potvrđena od strane Microsofta, ali prema dinamici testiranja u programu Windows Insider i informacijama sa raznih portala, pomenute funkcije (ili većina njih) treba da budu uključene.

Još uvijek zvanično ne znamo specifičnu oznaku “Moment” februarskog ažuriranja, ali će se vjerovatno zvati “Moment 2”.

Napisao: Ervin Mičetić

Post “Moment” ažuriranje za Windows 11 22H2 dolazi sljedećeg mjeseca! Zbog velikih promjena koje donosi, jedna je od najiščekivanijih u posljednje vrijeme. prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU