Najbolji i najsigurniji VPN servisi za 2023.!

Postoje stotine komercijalnih VPN-ova, što može otežati odabir jednog, jer se čini da svi nude gotovo identične karakteristike. Svaki kupac ima svoje mišljenje o tome koje su mu VPN mogućnosti najvažnije. Koje su najbolje virtuelne privatne mreže koje možete koristiti u 2023. godini? U nastavku članka donosimo kratak opis nekih koje definitivno spadaju u grupu najboljih virtualnih privatnih mreža za ovu godinu!

najbolji i najsigurniji vpn servisi za 2023.!

ExpressVPN

Kada su u pitanju nevjerovatno velike brzine i zajamčeno zadovoljstvo korisnika, ExpressVPN nema konkurenciju. Uz brzu i laku vezu, dobijate superiorne mrežne brzine koje su za nijansu veće od ostalih. Dokazano je da usluga radi bez ikakvih problema u zemljama koje ograničavaju VPN, kao što su Kina i UAE. Njegov vrhunac je, međutim, preciznost s kojom deblokira streaming sadržaja za one usluge koje su najograničenije u smislu geo-povezanosti.

Sa više od 3.000 udaljenih servera u 94 zemlje, ExpressVPN pruža dosljedne performanse na bilo kojoj lokaciji. Više od 80% njegove globalne propusnosti je rutirano preko 10 Gbps servera, što je u rangu sa onim što nudi vaš ISP. Trenutno ne podržava WireGuard, koji mnogi VPN provajderi koriste za bržu brzinu na lakšoj bazi kodova. Međutim, oslanja se na vlastiti vlasnički Lightway protokol, koji je također otvorenog koda, lagan i brži.

ExpressVPN je podigao privatnost i anonimnost na viši nivo sa onim što naziva sigurnošću TrustedServera. Umjesto pohranjivanja korisničkih podataka na VPN čvrste diskove, radi na nestabilnoj RAM memoriji. Svaki put kada se server ponovo pokrene, svi korisnički podaci se brišu. Takođe, ExpressVPN vas rijetko prekida: kada to učini, prekidač za ukidanje će osigurati da nijedan od podataka vašeg ISP-a nije izložen. Osim toga, ExpressVPN podržava Bitcoin plaćanja za potpunu anonimnost.

Platforme: Web, Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Smart TV, konzole

Cijena: 8,32 USD mjesečno za jednogodišnji plan

 

Surfshark

Zahvaljujući širokom spektru funkcija koje naglašavaju anonimnost i performanse, te nevjerovatno niskoj cijeni, Surfshark definitivno spada u grupu visokokvalitetnih i pristupačnih virtualnih privatnih mreža koje možete koristiti 2023. godine. S obzirom na to, njegova najbolja vrijednost je to što vam omogućava da se povežete na neograničen broj uređaja u isto vrijeme.

Nasuprot tome, većina VPN usluga postavlja ograničenje na broj uređaja koje možete povezati istovremeno. Uz Surfshark, svoju pretplatu možete slobodno dijeliti sa članovima porodice. Surfshark pruža odlične performanse sa isporučenim statičkim IP serverima. Također se može svrstati među najbolje VPN-ove u smislu brzine, s najmanje 1 Gbps portom plus WireGuard i AES-256-GCM mogućnostima. Korisnici mogu imati koristi od podijeljenog tuneliranja: VPN provajder stavlja vaše omiljene aplikacije na bijelu listu koristeći funkciju koja se zove Bypasser.

Na primjer, dok obavljate finansijske transakcije, ne morate prekinuti vezu s VPN-om. Smješten na Britanskim Djevičanskim otocima, Surfshark je na taj način dodatno zaštićen od uhođenja i pokušaja kršenja zaštite. Osim toga, koristi vrlo dobru politiku bez prijave koja ne zahtijeva vaš identitet. Provajder VPN usluga može vam pomoći da postignete maksimalnu anonimnost tako što ne zahtijeva nikakve lične podatke prilikom registracije.

Platforme: Web, Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Fire TV

Cijena: 2,49 USD mjesečno

 

najbolji i najsigurniji vpn servisi za 2023.!

NordVPN

Pretplata na popularni VPN brend, posebno onaj sa odličnom zaštitom privatnosti i opcijama “striminga”, nikada nije jeftina. Ali postoji izuzetak, koji se ovaj put ogleda u obliku NordVPN-a. NordVPN, međutim, nudi 24-mjesečni plan po vrlo niskoj mjesečnoj cijeni. Podržava višestruke VPN protokole, tipove servera i gotovo svaku VPN sigurnosnu funkciju, što ga čini najboljim VPN provajderom za vrijednost za novac. Najveća karakteristika NordVPN-a je njegova podrška za najveću mrežu servera sa sjedištem u SAD-u, koja broji skoro 2.000 servera.

NordVPN shvaća sigurnost korisnika vrlo ozbiljno, tako da podržava 4096-RSA, najjači standard šifriranja. Takođe podržava dvostruki VPN, luk preko VPN-a, zamagljene servere i P2P servere. Pored OpenVPN-a, NordVPN nudi svoj NordLynx protokol baziran na WireGuardu za pružanje pouzdanih brzina. Smješten u Panami, kao virtuelna privatna mreža, NordVPN je odličan izbor ako tražite pružatelja VPN usluga bez evidencije. Zatim možete kreirati vlastite pouzdane Wi-Fi mreže u svom domu ili uredu kako biste zaobišli VPN ograničenja.

Uz funkciju anonimnosti pod nazivom Ostani nevidljiv na LAN-u, NordVPN vam omogućava da vaš uređaj ostane nevidljiv na lokalnim ili javnim Wi-Fi mrežama. Na osnovu naših testova, otkrili smo da je NordVPN gotovo jednako dobar kao ExpressVPN u deblokiranju sadržaja u različitim geografskim područjima.

Platforme: Web, Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Android TV, Fire Stick, PlayStation, Nintendo Switch, Raspberry Pi, Chrome OS, Oculus

Cijena: 3,99 USD mjesečno

 

Privatni pristup internetu ili PIA

Ništa ne uništava igračevo igračko iskustvo kao geo-ograničenja. Ako želite da igrate svoje igre bezbedno pri velikim brzinama, potreban vam je namenski VPN koji obezbeđuje najmanju latenciju i visok stepen sigurnosti i anonimnosti na sajtovima za igre. Da biste uživali u bezbednom igranju, postoji PIA, jedna od najboljih virtuelnih privatnih mreža posvećena sigurnom igranju, bilo da igrate igre preko konzola ili mobilnih uređaja.

VPN je testiran na Asphalt 9: Legends na Android uređaju. Iznenađujuće, počelo je s jedva primjetnim kašnjenjem od 35 ms, što je nevjerovatno brzo za trkačku igru. PIA podržava OpenVPN i WireGuard i jedini je VPN koji vam omogućava promjenu maksimalne jedinice prijenosa (MTU). Možete ga promijeniti u “male” ili “velike” pakete. Na primjer, za nešto kao što je Farmville 2, možete brzo povećati MTU da biste prilagodili velike elemente ekrana koji će se brzo popuniti. PIA vas štiti od dosadnog podzemlja svijeta igara, s hakerima i kradljivcima identiteta posvuda.

Koristeći funkciju pod nazivom PIA Mace, možete odmah blokirati sve domene koje se koriste za oglase, tragače i zlonamjerni softver. Takođe podržava višestruko skakanje i maskiranje. Možete dodatno poboljšati svoju privatnost korištenjem snimanja naloga e-pošte i telefonskih brojeva, koje PIA podržava. Također nudi VPN opciju podijeljenog tunela za dodavanje vaših omiljenih aplikacija, pretraživača i IP adresa za navigaciju kroz zaštićeni tunel.

Platforme: Web, Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Smart TV, Konzola

Cijena: 3,33 USD mjesečno

 

 

IPVanish

Mnoge zemlje i ISP-ovi ili Internet provajderi pokušavaju ograničiti ili blokirati torrent mreže, što znači da vam je potreban najbolji P2P VPN da deblokirate njihov sadržaj. Kao prvo, ne rade svi VPN serveri dobar posao preuzimanja torrenta. Ovo nije slučaj sa IPVanish-om, jer je svaki pojedinačni server na ovom provajderu dizajniran da podnese velike zahtjeve za propusnošću P2P web stranica. Ovaj VPN provajder dolazi sa jedinstvenim SOCKS5 backend serverom, koji je dizajniran da dobro radi sa torrent stranicama.

Zahvaljujući mogućnostima ove virtuelne privatne mreže, imate više prostora za preuzimanje bilo kojeg torrenta koji želite. Usluga dolazi s podrškom za AES-256 enkripciju i WireGuard za veće brzine preuzimanja. Međutim, mnoge P2P stranice su štetne, a IPVanish koristi svoju politiku nulte evidencije i prekidač za ukidanje da blokira zlonamjerne adware veze. Osim toga, IPVanish također koristi mogućnosti višestrukih skokova kako bi vas kao korisnika zaštitio od mogućnosti krađe identiteta i drugih oblika potencijalnih napada dok pokušavate preuzeti vašu torrent datoteku sa vaših omiljenih torrent stranica.

Platforme: Windows, Mac, Linux, iOS, Android, ChromeOS, Smart TV, Konzola, NVIDIA Shield

Cijena: 3,33 USD mjesečno

 

najbolji i najsigurniji vpn servisi za 2023.!

ProtonVPN

VPN zaštićen švicarskim zakonima o privatnosti zvuči vrlo dobro za svakog korisnika koji želi maksimalno voditi računa o svojoj privatnosti. Iako postoje i drugi švicarski VPN provajderi, ProtonVPN je svakako vrijedan razmatranja. Preko 3000 servera, donosi istovremenu konekciju do 10 uređaja. Unatoč svom vrhunskom statusu, ProtonVPN je pristupačna VPN usluga.

Iako brzine interneta nisu uvijek tako velike kao, recimo, ExpressVPN ili SurfShark, ProtonVPN nudi namjensku propusnost. Podržava veliki broj servera sa sjedištem u SAD-u i EU. U zavisnosti od toga da li se nalazite na zapadnoj hemisferi ili Evroaziji, brzine vaše veze su veće za lokaciju koja vam je blizu. Dodatno, ProtonVPN se povezuje na Tor za dvostruki VPN.

Također, VPN podržava WireGuard i druge napredne protokole za autentifikaciju za optimalne brzine. Kao što švicarski standardi privatnosti impliciraju, ProtonMail jamči vašu anonimnost tako što ne evidentira aktivnosti korisnika ili ne dijeli podatke s trećim stranama. Ovo se postiže korištenjem funkcije “sigurne jezgre” mreže, koja se sastoji od alternativnog rutiranja, stealth-a i pametnog protokola.

Platforme: Web, Windows, Mac, Linux, iOS, Android, ChromeOS

Cijena: 4,99 USD mjesečno

 

najbolji i najsigurniji vpn servisi za 2023.!

CyberGhost

Sa više od 9.000 robusnih servera u više od 90 zemalja, CyberGhost definitivno ulazi u grupu virtuelnih privatnih mreža koje imaju najviše servera na svijetu. Ovaj VPN ispunjava sve okvire za neograničenu propusnost, bez baferovanja, uz besplatnu probnu verziju, naravno, iako je ograničena na samo 24 sata. Da stvar bude bolja, svaki server na bilo kojoj lokaciji izgrađen je oko WireGuard, OpenVPN ili IKEv2 protokola. Mnogi od njih deblokiraju torrente i web stranice za striming i redovito se održavaju.

Što se tiče brzina, otkrili smo da CyberGhost gotovo parira vrhunskim VPN provajderima kao što su ExpressVPN i NordVPN. Usluga ima ugrađenu funkciju Wi-Fi zaštite kako bi se spriječilo špijuniranje na javnim mjestima. Kao šlag na torti, CyberGhost je jedan od najpovoljnijih virtuelnih privatnih mrežnih servisa dostupnih na internetu.

Platforme: Web, Windows, Mac, Linux, iOS, Android, Fire TV, konzole

Cijena: 2,11 USD mjesečno

 

Napisao: Ivan Hečimović

Objava Najbolje i najsigurnije VPN usluge za 2023. godinu! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU