back to top

Najbolje aplikacije za pametne telefone namijenjene za daljinski rad, odnosno za “freelancing”

Ako tražite slobodne projekte ili poslove na daljinu, postoji niz korisnih aplikacija za pametne telefone koje su dostupne posebno za ovu svrhu. Svaka od navedenih aplikacija povezana je sa platformama čija je primarna svrha zapošljavanje ljudi putem interneta. Kakve su to aplikacije, saznajmo u nastavku.

upwork

Upwork

Upwork, ranije Elance i oDesk, jedna je od najpopularnijih platformi za pronalaženje i zapošljavanje freelancera, sa širokom bazom korisnika. Na Upwork-u možete raditi preko njegove aplikacije “Upwork for Freelancers”, koja je dostupna na Androidu i iOS-u. Da biste otkrili poslove koje su objavili klijenti, možete izvršiti brzu pretragu ili pregledati najnovije oglase za posao. Aplikacija vam omogućava interakciju s klijentima i licitiranje za projekte. Svoj prijedlog prijave za posao možete podnijeti direktno iz aplikacije.

Još jedna karakteristika aplikacije Upwork je funkcija razmjene poruka koja vam pomaže u komunikaciji s klijentima. Preko ove funkcije možete upućivati ​​pozive i slati priloge. Ali prije nego što izađete i kontaktirate klijente, pogledajte ove savjete za postavljanje vašeg Upwork profila kako biste poboljšali svoje šanse za zapošljavanje.

Dok pretražujete slobodne poslove i projekte u aplikaciji, možete pogledati profil svakog klijenta kako biste provjerili recenzije i ocjene njihovih prošlih poslova. Kada završite neki posao, izgradite svoj portfolio i učvrstite svoje mjesto kao etablirani slobodnjak, možda ćete čak dobiti direktne ponude za posao koje možete prihvatiti ili odbiti kako vam odgovara. Štaviše, Upwork pruža siguran mehanizam plaćanja sa dobrom korisničkom podrškom i više načina plaćanja.

 

freelancer

Freelancer

Kao i Upwork, Freelancer je jedna od najvećih freelance platformi i nudi odličnu aplikaciju za pametne telefone za korištenje svojih usluga. Ovdje možete tražiti sve vrste poslova. Koristite pravu ključnu riječ za traženje posla i dodajte filtere za preciziranje rezultata. Također možete otkriti projekte zasnovane na kategorijama kao što su razvoj weba ili aplikacija, grafički dizajn, pisanje sadržaja i još mnogo toga. Ako niste sigurni u svoj put u karijeri, provjerite ove tražene slobodne vještine kako biste mogli dobiti više “svira” ili poslova.

Kao i Upwork, Freelancer također nudi funkciju licitiranja, a vi možete kreirati prijedlog i poslati ga za određeni posao. Osim toga, njegova funkcija ćaskanja vam omogućava da komunicirate s klijentima na platformi, kako biste bolje razumjeli njihove zahtjeve. Ali to nije sve. Osim svega ovoga, Freelancer nudi i siguran mehanizam plaćanja, koji vam pomaže da budete sigurni plaćeni kroz više opcija povlačenja sa vašeg računa.

 

rad od kuće pet

Fiverr

Fiverr je na mnogo načina na vrhu kada su u pitanju “slobodni” poslovi, zajedno sa Upworkom i Freelancerom, sa ogromnom bazom korisnika. Možete koristiti gotovo sve web funkcije u aplikaciji Fiverr za pronalaženje slobodnih “nastupa” ili poslova.

Aplikacija ima dva načina rada: možete biti kupac ili prodavač, što znači da možete ili tražiti druge klijente da rade za vas, ili vi kao korisnik možete biti prodavač i prodavati svoje poslove ili “svirke”. Da biste pronašli posao, morat ćete koristiti mod prodavača. Pre nego što počnete da objavljujete nastupe, dobra je ideja da pogledate načine na koje možete povećati obim prodaje na Fiverru da biste dobili prednost. Fiverr se prilično razlikuje od drugih freelance platformi. Ukratko, to je u suštini tržište za kupovinu i prodaju slobodnih usluga. Ako analiziramo stvari malo više, vidjet ćemo da su mnoge druge platforme također dodale odjeljak sličan Fiverr-u na svoje web stranice; odnosno odjeljak u kojem vi kao korisnik možete postavljati vlastite poslove nudeći vlastite usluge, nakon čega će vas potencijalni kupci kontaktirati kako bi dobili detalje ili pregovarali o cijeni onoga što ćete učiniti za njih.

Aplikacija ima karticu za narudžbe, koja vam omogućava upravljanje trenutnim i prošlim narudžbama. Možete otkazati narudžbu, provjeriti trenutni status i preostalo vrijeme za završetak te razgovarati s relevantnim kupcima putem ove aplikacije. Sve u svemu, ako se pitate odakle početi sa freelancing ili outsourcingom, Fiverr je odlično mjesto za početak.

 

peopleperhour

PeoplePerHour

PeoplePerHour je malo manje poznata freelance platforma i tržište u odnosu na Upwork, Fiverr i Freelance. Bez obzira na nešto slabiju reputaciju, to je odlična aplikacija koja vam može pomoći da dobijete i pronađete kvalitetan posao unutar odabrane niše, koji biste potom radili na daljinu. Jedna stvar koju treba napomenuti u vezi sa ovom aplikacijom: ako vi kao korisnik ne ispunjavate standarde i preduvjete, PeoplePerHour može suspendirati vaš korisnički račun, što definitivno znači da ova aplikacija i platforma nisu za početnike freelancere. Ali nakon što uđete u posao i shvatite šta i kako želite da radite, PeoplePerHour je sve u svemu vrlo dobra platforma.

Preko kartice Istraži možete otkriti nove poslove koje su objavili klijenti. Aplikacija vam također omogućava da sačuvate poslove za kasniji pregled, a postoji i opcija objavljivanja projekata ili “svirki”, kao na primjer na Fiverr-u.

Možete prikazati svoj rad objavljivanjem svojih prošlih projekata, što pomaže potencijalnim klijentima da analiziraju vaše sposobnosti i sposobnosti. Također možete komunicirati s njima putem funkcije chata u aplikaciji. PeoplePerHour ima dobro dizajniran finansijski odjeljak, koji vam omogućava da upravljate uplatama i provjerite njihov status. U ovom dijelu također možete pregledati svoje plaćene i neplaćene poslove. Aplikacija vas obavještava o popularnim oglasima za posao kako bi vam uštedjela vrijeme traženja. Također primate sva relevantna obavještenja na svoj telefon kako biste se brzo mogli vratiti svojim klijentima i biti u toku sa statusima posla.

 

 

Kwork

Kwork je relativno nova aplikacija, odnosno platforma namijenjena freelancingu, sa rastućom bazom korisnika. Platforma također dolazi u verziji za web pretraživače, ali ako želite, možete odabrati da radite u potpunosti preko aplikacije za pametne telefone.

Ako ste koristili Fiverr, brzo ćete shvatiti kako Kwork funkcionira. Postavite oglas za svoje usluge, a potencijalni kupci će vas kontaktirati za detalje prije nego što vas zaposle. Za razliku od Fiverra, konkurencija je manja, što znači da je lakše pronaći posao, ali i da postoji mogućnost da budete manje plaćeni, odnosno da nećete moći u potpunosti monetizirati svoje znanje i sposobnosti . To čini Kwork idealnom slobodnom aplikacijom za početnike. Kada se bolje upoznate sa svijetom slobodnjaka i kako sve funkcionira, lako možete prijeći na zahtjevnije platforme, kao što su Fiverr i Upwork.

Kwork-ova funkcija ćaskanja vam omogućava da budete u toku sa komunikacijom s klijentima. Možete slati priloge kao što su datoteke, slike i dokumenti putem chata.

Aplikacija vam također omogućava da provjerite listu narudžbi. Možete jednostavno primijeniti filtere na svoje narudžbe kako biste ih razdvojili na trenutne, prošle i otkazane.

 

slobodni pisac

24Task

24Task se najbolje može opisati kao neka vrsta kombinacije onoga što nude platforme Upwork i Fiverr, uz prilično pristojnu aplikaciju za pametne telefone. Aplikacija olakšava objavljivanje “svirki” ili poslova, koje zatim možete objavljivati ​​direktno sa svog pametnog telefona. Osim toga, također možete istražiti poslove koje klijenti objavljuju i dati svoje ponude za njih. Preporuke za posao se zasnivaju na vašem profilu, pomažući vam da pristupite poslu relevantnom za vašu domenu. Nadalje, možete razgovarati sa svojim klijentima direktno iz aplikacije.

24Task vam također omogućava da sami odredite svoje radno vrijeme, što je jedna od najvećih prednosti slobodnog rada. Samostalnim određivanjem radnog vremena možete bolje planirati šta i kako ćete raditi, nema toliko pritiska na rokove kao kod nekih drugih prijava, a time šaljete poruku vašim klijentima kako i kada mogu da vas kontaktiraju u vezi mogući rad.

Kada je vaš posao završen, vi ga predajete i tako započinjete proces plaćanja. 24Task ima uvedene sigurnosne mjere kako bi osigurao sigurna plaćanja, kako za klijente tako i za slobodnjake.

 

Ukupno

Toptal radi na malo drugačiji način od ostalih aplikacija na ovoj listi. Njegovo ime, Toptal, je skraćenica za “vrhunski talent” ili “Najbolji talent”, tako da je njegov administratorski tim prilično izbirljiv oko toga koga izaberu da obavlja slobodne poslove na njihovoj aplikaciji i web stranici.

Morat ćete se prvo registrirati kao freelancer i proći proces verifikacije, kako biste konačno mogli raditi na ovoj aplikaciji. Tim tvrdi da bira samo prva tri posto kandidata, pa je konkurencija velika, što znači da bi bilo poželjno i prikladno isprobati ovu platformu tek nakon što ste proveli neko vrijeme kao freelancer i nakon što ste shvatili šta i kako želite i, naravno, nakon što napravite svoj portfolio. Međutim, ako progurate i pridružite se Toptal timu, nagrade su vrijedne truda. Klijenti znaju da rade sa najboljim freelancerima na svijetu, zbog čega je vjerovatno da će svaki korisnik moći vrlo dobro naplatiti svoje usluge.

freelance

Slobodni rad može biti dostupan bukvalno na dlanu

Kako biste poboljšali svoje šanse za zapošljavanje u okviru freelance platformi i polako ušli u freelance vode, ono što se preporučuje jeste da obavezno popunite svoj profil u aplikaciji, što god odaberete. Na taj način ćete pomoći vašim potencijalnim poslodavcima da bolje upoznaju vas i vaša znanja i vještine.

Jedna od najvećih prednosti freelancing-a je ta što možete birati hoćete li ovo raditi s punim radnim vremenom ili samo sporednim poslom (iako ćete na početku morati biti svjesni da vam neće donijeti prihod kao neki standardni stalni posao posao). Ovo je svakako jedna od najvećih prednosti biti “freelancer”. Međutim, kao iu svakom drugom normalnom poslu, naporan rad, poštivanje rokova i susret s klijentima će se isplatiti, kako kratkoročno tako i dugoročno.

Napisao: Ivan Hečimović

Članak Najbolje aplikacije za pametne telefone namijenjene za daljinski rad, odnosno za “freelancing” prvi put su se pojavile na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU