back to top

Najbolje “Battle Royale” igre koje možete i trebate igrati danas!

Battle Royale prešao je od opskurnog moda do mainstream gaming fenomena za manje od dvije godine. Ogromna popularnost PlayerUnknown’s Battlegrounds bila je glavna vest o žanru tokom 2017. jer je prodata u više od 50 miliona primeraka kombinovano na Xbox-u i PC-u do juna 2018.

Besplatna igra PUBG Mobile pokazala je još impresivnije brojke, dovodeći ukupan broj igrača na više od 400 miliona na različitim platformama. U međuvremenu, besplatna igra Epic Gamesa, Fortnite Battle Royale, prikupila je još veću publiku. Fortnite je u februaru zaradio rekordan broj istovremenih igrača (oborio je rekord koji je postavio PUBG), a prošlog marta je oborio rekord po istovremenim gledanjima na Twitchu.

Čak i bez postavljanja rekorda, druge igre prave talase. H1Z1, Battle Royale naslov koji je prethodio i PUBG-u i Fortniteu, nedavno je objavio kraj svog dugotrajnog boravka u Steam-ovom odjeljku za rani pristup. Programer Daybreak Studios je lansirao potpuno izdanje sa novim sadržajem i besplatnim poslovnim modelom, kao i partnerstvom sa Facebookom i Caesars Entertainment u Las Vegasu kako bi dalje razvijao igru ​​kao esport. Čak je nedavno promijenio ime u Z1 Battle Royale.

Pošto jeste PUBG žanr je postao mainstream, žanr “Battle Royale” samo je nastavio da održava svoj zamah. Osnovni koncept je jednostavan: desetine igrača se postavljaju na mapu i bore se dok ne ostane samo jedan. To je dovelo do bezbroj različitih igara koje nude svoje vlastito viđenje formule. U nastavku ovog članka reći ćemo nešto više o najboljim igrama ovog žanra, odnosno o najboljim “Battle Royale” igrama koje, ako niste, možete i trebate igrati!

 

najbolje "battle royale" igre koje možete i trebate igrati danas!

Fortnite

Jedna od najpopularnijih igara na planeti, Fortnite je postigla uspjeh uzimajući postojeću igru ​​i uvodeći elemente Battle Royale umjesto kreiranja nečega od nule. Prvobitno samo “Save the World” mod igrača protiv okruženja fokusiran na izgradnju, Fortnite je također evoluirao u kompetitivnu igru ​​za više igrača, ali je zadržao elemente izgradnje zbog kojih se prva verzija istakla.

Jednom kada se igrač “iznedri” negdje na ogromnoj mapi, mora pretražiti okolinu i obližnje zgrade u potrazi za oružjem koje bi koristio, dok vaši neprijatelji stvaraju svoje utvrđene strukture i traže druge igrače. To je bio samo početak, jer je Fortnite postao platforma za sebe, s novim modovima, skinovima i događajima koji samo poboljšavaju cjelokupno iskustvo.

 

najbolje "battle royale" igre koje možete i trebate igrati danas!

Apex Legends

Respawn Entertainment je možda odgodio razvoj Titanfall 3, ali bez obzira na to, ipak je obradovao barem određeni dio svojih fanova izdavanjem besplatne igre Apex Legends umjesto toga. Smještena u Titanfall svemir, igra Battle Royale je, na fundamentalnom nivou, slična svojim konkurentima. I dalje idete niz mapu i skupljate oružje i opremu iz kutija za plijen, a krug se postepeno smanjuje kako bi ubio one koji nisu aktivni u borbi.

Međutim, također je u formulu uveo ponovno pojavljivanje, omogućavajući timovima da ožive svoje prijatelje ubijene ranije u igri. Međutim, ova mala promjena ne bi bila dovoljna da izazove ogroman uspjeh Apex Legends; to je zbog odličnih performansi same igre ili igranja. Zbog raznolikosti oružja i načina na koji se koriste, oružje u Apex Legends izgleda gotovo savršeno integrirano u igru ​​i time doprinosi kvaliteti same igre. Da stvar bude bolja, s klasama koje također nude svoje jedinstvene sposobnosti, uvijek možete isprobati novu strategiju.

 

call of duty warzone

Call of Duty: Warzone

Ne biste pomislili da će biti mjesta za još jednu Battle Royale pucačinu, ali Call of Duty: Warzone nekako uspijeva privući pažnju miliona igrača, čak i na tako zasićenom tržištu. Samo ime Call of Duty dovoljno je da Activision zaradi sve više novca, a pošto je besplatna za igranje, ova igra je vrlo primamljiva ponuda.

Ne postoji ništa slično tome kako izgleda Call of Duty igra, iako su mnogi drugi pokušali ovo rekreirati i nisu uspjeli. U kombinaciji sa ogromnim budžetom Activision igre i visokim nivoom uglađenosti, Warzone u potpunosti oplemenjuje žanr. Pozajmljuje mnoge od omiljenih mehanika iz osnovne verzije Modern Warfarea za 2019., poput pogodnosti i napredovanja oružja, i uspješno ih spaja s onim što biste očekivali od igre battle royale.

Sadrži 150 igrača u malim timovima od do četiri igrača, od kojih se svi takmiče u prikupljanju novca, plijena i XP-a ili iskustvenih bodova, izbjegavajući smrtonosni gas koji vam se polako približava. Uz stalna ažuriranja zahvaljujući Raven Software-u, Warzone je evoluirao zajedno sa glavnim naslovima.

 

pubg battlegrounds

PUBG: Battlegrounds

Igra koja je poslužila kao katalizator žanra ili “podžanra” pod nazivom “Battle Royale”, skraćeno PlayerUnknown’s ili PUBG Battlegrounds, uspjela je ostati po mnogo čemu jedinstvena kao igra i kao svojevrsni kreator žanra. Izuzetno spora igra u poređenju sa svojim konkurentima, tipična runda PlayerUnknown’s Battlegrounds uključuje igrače koji se ušunjaju u kolibe i kuće, pronalaze oružje ili dva i pažljivo puze kroz travu kako bi izbjegli otkrivanje.

Haos i dalje može izbiti u svakom trenutku, što znači da uvijek treba da budete na oprezu. Iako je tempo igre mnogo sporiji nego na primjer u Fortniteu, PUBG će uvelike nagraditi igrača za pametnu igru ​​kao nekoliko drugih Battle Royale naslova. Uprkos punoj upotrebi kontrolera konzole i kompjuterskog miša i tastature, igra je čak portovana na telefone i tablete kao odličan PUBG Mobile. Besplatna igra, upotreba ciljanja pokreta u mobilnoj verziji pomaže da vaši udarci budu precizni. Ako želite realističan “Battle Royale” naslov za odrasle, u poređenju sa Fortniteom koji je više namijenjen mlađim uzrastima, svakako pogledajte PUBG.

 

fall guys ultimate knockout

Fall Guys: Ultimate Knockout

Fall Guys je bio još jedan hit koji je naglo narastao u popularnosti tokom 2020. i brzo je postao jedna od najpopularnijih battle royale igara na svijetu, a lako je shvatiti zašto. Igra izbjegava oružje drugih popularnih naslova u žanru i umjesto toga koristi niz trkaćih staza. Svaka trka počinje sa 60 igrača, a sa svakom utakmicom broj igrača se smanjuje dok se ne proglase pobjednici.

Postoji nekoliko različitih vrsta utrka koje uključuju različite situacije jurnjave i više taktika kako biste pomogli svojim prijateljima ili porazili svoje neprijatelje. To je otkačena kombinacija Battle Royalea i radosne zabave Mario Kart-a, te mogućnosti prilagođavanja vašeg Fall Guya na mnogo načina; prvenstveno kroz kozmetičku trgovinu i valutu zarađenu samo od pobeda, samo je šlag na tortu. Iako je pobjeda lijepa, prava zabava je u putovanju. Zahvaljujući stalnim ažuriranjima koja dodaju nove utrke, to putovanje će se nastaviti još neko vrijeme.

 

tetris 99

TETRIS 99

Da, to je igra Battle Royale, i da, to je jedna od najboljih igara u žanru. Izdan nenajavljen kao besplatna Nintendo Switch igra, Tetris 99 preuzima klasičnu slagalicu i pretvara je u potpuni haos, suprotstavljajući 99 igrača jedan protiv drugog. I dalje igrate Tetris kao i obično, ali imate izbor gdje ćete poslati svoje očišćene linije, kao što je slučajni igrač ili igrač koji napada nekog drugog. Igrajte previše agresivno i naći ćete više igrača koji napadaju vašu ploču, što može rezultirati ranim porazom. Međutim, igranje previše defanzivno dovodi do rizika ostavljanja previše drugih igrača u životu kada akcija počne da se razvija, a to je ono što ne želite.

 

f-zero 99

F-Zero 99

Baš kao i kod Tetrisa, Nintendo je napravio igru ​​i žanr, za koji nikada ne bismo pomislili da može da se uklopi u model Battle Royale, da funkcioniše baš kao jedna takva igra. Ovaj put je to F-Zero 99. Sa grafikom koja podsjeća na klasični SNES naslov, utrkivat ćete se, pojačavati i boriti se za poziciju protiv horde drugih igrača. Primarni cilj je zadržati svoju prednost, što je mnogo teže nego što biste očekivali s toliko drugih igrača na stazi. Iako se igra možda čini previše jednostavna, vrlo je zabavna i što je najvažnije izaziva ovisnost.

 

naraka bladepoint

Naraka: Bladepoint

Većina igara na ovoj listi fokusira se na oružje i pucanje, ali šta je sa battle royaleom koji se fokusira na borbu prsa u prsa? Naraka: Bladepoint je jedna takva igra, sa jedinstvenim herojem, ali specijalizovana za tupa, oštra oružja ili bližu borbu bez oružja. Neometano teče između istraživanja svjetlosti i fluida i susreta gotovo u stilu borbe i kao takva, ova igra je pravi test vještine.

Svaki lik ima svoje poteze, opremu, kontranapade, pariranja i još mnogo toga što vi kao igrač trebate naučiti i savladati. To je dobrodošao i osvježavajući pristup žanru s kojim vrijedi eksperimentirati ako ste umorni od standardnih pucačina.

 

Napisao: Dražen Matković

Članak Najbolje “Battle Royale” igre koje možete i trebate igrati danas! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU