back to top

Najbolje iOS funkcije koje Android još uvijek nema

Neodlučni između iPhone-a i Android uređaja? Donosimo vam 10 najboljih iOS funkcija koje još uvijek ne možete dobiti na Androidu.

Iako Android operativni sistem prepun fantastičnih karakteristika, nedostaje mu neke funkcionalnosti koje su deo njega godinama iOS-I. Dakle, ako uskoro planirate da pređete sa iPhone na Android uređaj, budite spremni propustite sljedeće karakteristike.

1) AirPlay

najbolje ios funkcije koje android još uvijek nema

AirPlay je jedan od najveće karakteristike Android uređaja još uvijek nemaju. Jer AirPlay protokol koju je razvio Apple (ob. i u vlasništvu iste kompanije), ne očekujemo da će ikada stići na Android.

Iako je uključeno nekoliko aplikacija trećih strana Google Play omogućava bežični ‘streaming’ audio i video sadržaja sa vašeg pametnog telefona, ništa se ne može mjeriti sa ovim Apple rješenjem. Zato želimo da Google uradi nešto slično i donese ovu ili sličnu funkcionalnost na Android uređaje.

Godine 2020. Google je uspio razviti funkcionalnost sličnu AirDropu pod nazivom “U blizini” na uređajima koje su (tada) imali Android 11. Tako da nas ne bi iznenadilo da kompanija radi na nečemu sličnom AirPlay-u za Android platformu. Ali videćemo u budućnosti.

2) FaceTime

najbolje ios funkcije koje android još uvijek nema

FaceTime je Apple-ova usluga video poziva koji je integrisan u iOS, iPadOS i macOS uređaja. Zahvaljujući svojoj jednostavnosti i besprijekornoj funkcionalnosti, FaceTime jeste izuzetno popularan među Apple korisnicima.

S druge strane, korisnici Androida i dalje se mogu pridružiti FaceTime pozivima putem svojih uređaja zahvaljujući FaceTime funkcionalnost on Apple-ova web stranica. Ali i dalje će vam trebati prijatelj s Apple uređajem da zapravo započne poziv i podijeli vezu za njega.

Android uređaji imaju pristup sličnoj ugrađenoj funkciji video poziva u obliku Google Duo usluge, ali nije ni približno toliko popularan, jer se većina korisnika oslanja na njih aplikacije trećih strana za video pozive. Dakle, željeli bismo da Apple u jednom trenutku napravi aplikaciju FaceTime i za Android uređaje.

3) iMessage

najbolje ios funkcije koje android još uvijek nema

Apple servis iMessage je jedan od najvećih razloga zašto većina korisnika Korisnici iPhonea oklijevaju da pređu na Android uređaj. Ako većina vaših prijatelja koristi Apple uređaje (tj. iPhone), prelazak na Android telefon bi imao smisla “osećaj isključenosti” od iMessage grupa.

Korisnici Androida su možda mogli isprobati FaceTime putem web funkcionalnosti, ali za razliku od dotične video usluge, iMessage vjerovatno nikada neće ugledati svjetlo dana on Android uređaja, barem ne zvanično. Zašto? Zato što Apple zna da ova usluga privlači mnoge korisnike u svoj ekosistem.

Ovo je sasvim očigledno iz načina Apple blokovi aplikacije trećih strana poput “Beeper Mini” i njihov pristup njihovom iMessage serveri. Videćemo kako će se ta priča završiti. Ali vrlo je vjerovatno da će Apple učiniti sve da usluga iMessage bude ekskluzivna za Apple korisnike.

4) Tekst uživo u video zapisima

najbolje ios funkcije koje android još uvijek nema

Kada je Apple prvi put predstavio Live Text sa iOS 15, Korisnici Androida su to brzo primijetili Google Lens već neko vrijeme ima ovu funkcionalnost i da Apple “kasni”. Ali vrlo brzo, Apple je podigao Live Text na viši nivo dovodeći isti funkcionalnost detekcije teksta i u video zapisi. Cool, zar ne?

Možete pauzirati bilo koji videozapis Safari ili aplikacija Fotografije za brzo kopiranje tekstualnog sadržaja u vaš iOS međuspremnik. Feature Live Text in video zapisi može biti korisno kada želite da kopirate bilješke sa online predavanja, tutorijala i slično. Uz činjenicu da će vam trebati iPhone XS, iPhone XR ili kasnije da biste iskoristili ovu funkciju.

5) Check In

najbolje ios funkcije koje android još uvijek nema

Provjeri je jedna od skrivenih karakteristika aplikacije Poruke in iOS 17. Možete ga koristiti da obavijestite svoje iMessage kontakti o tvoja lokacija i budite sigurni tokom putovanja. Da biste pristupili ovoj funkciji, otvorite razgovor sa kontaktom sa kojim želite da koristite funkciju, zatim dodirnite dugme plus (+) pored polja za pisanje i pomerite se prema dole.

Možete postaviti Provjeri ili zasnovano on lokacija ili vrijeme, zavisno od vašeg izbora. Ako odaberete lokaciju, Check In će automatski obavijestiti primaoca kada stignete odredište. Međutim, ako se odlučite za prijavu zasnovanu na vremenu, od vas će se tražiti da ih obavijestite kada Vrijeme je isteklo, a ako ne odgovorite u roku od 15 minuta, vaš kontakt će biti obaviješten s najnovijim informacijama o lokaciji.

6) NameDrop

najbolje ios funkcije koje android još uvijek nema

NameDrop je jedan od najbolje karakteristike iOS-a 17 koji je Apple najavio WWDC 2023. TO JE proširenje funkcionalnosti AirDropa na iOS uređajima koji su rezervirani za jednostavne dijeljenje vaših kontakt informacija sa drugim korisnicima iPhone-a.

Za pristup ekranu NameDrop, sve što treba da uradite je da postavite gornju ivicu dva iPhone-a jedan pored drugog. Ne morate brinuti o svojoj privatnosti jer NameDrop zahtijeva da oba iPhone-a budu otključana da bi radila. Transfer nije automatski, već njega inicirano od strane korisnika, i imate potpunu kontrolu nad informacijama o kontaktu koje dijelite s primaocem.

Za razliku od ostalih funkcija na ovoj listi, Android uređaji su nudili nešto slično, tzv Android Beam, sve dok ga Google nije polako ugasio tokom godina.

7) Sakrij moju e-poštu / iCloud+

najbolje ios funkcije koje android još uvijek nema

To je Apple veoma stroga po pitanju privatnosti korisnik na svojim uređajima, a vremenom je i uveo nekoliko izmjena in iOS i Prodavnica aplikacija poboljšati sigurnost. 2021. godine Apple je predstavio svoju uslugu iCloud+, koji je korisnicima omogućio pristup funkcijama “Sakrij moju e-poštu” i skriveni servis sličan VPN-u pod nazivom “Privatni relej“.

I dok Google već nudi sličnu VPN uslugu u obliku “VPN od Google One“, još uvijek ne postoji ništa poput funkcije “Sakrij moju e-poštu” za Android uređaje.

Dotični servis, za one koji ne znaju, omogućava korištenje “slučajne” adrese e-pošte prilikom registracije na web stranicama. Ova nasumična adresa e-pošte će automatski proslijediti sve primljene e-poruke u vaš lični sandučić.

Zahvaljujući ovoj funkciji, možete koristiti nasumičnu adresu e-pošte dok istovremeno čuvate potpuno privatna vaša lična adresa kad god kreirate novi nalog na web stranici.

8) “Shared With You” u okviru aplikacije Poruke

najbolje ios funkcije koje android još uvijek nema

Apple usavršio je umjetnost odvajanja sadržaja koji primate u aplikaciji Poruke.Podijeljeno s vama”, ili “Podijeljeno s vama“, radi s Appleovim ugrađenim aplikacijama i postavlja zajednički sadržaj tamo gdje mu je mjesto, tako da je spreman za vas kada pokrenete odgovarajuće aplikacije.

Na primjer, recimo da je prijatelj podijelio s vama link na web stranicu. Sljedeći put kad počneš safari, ta konkretna veza će biti prikazana u pod “Podijeljeno s vama” na vašoj početnoj stranici.

Google još uvijek nije pronašao način da inteligentno integriše sadržaj sa svojom ugrađenom aplikacijom poruke, tako da ćete morati ručno pretraživati ​​i pronaći sadržaj koji su podijelili vaši kontakti.

9) Filteri fokusa

najbolje ios funkcije koje android još uvijek nema

Režim fokusa je dostupan na Android i iOS uređaji, ali Apple to podiže na novi nivo sa filterima fokusa. Uz pomoć filtera fokusa, postavljeni “fokus” može raditi unutar Apple aplikacija like Safari, Poruka, Pošta i Kalendar za filtriranje ometajućeg sadržaja.

Na primjer, ako ste uključili “Fokus na poslu” na vašem iPhoneu, Safari će vam pokazati samo kartice vezane za posao kako biste smanjili ometanja.

I dok jeste Google predstavljen od strane pravog “Način fokusa” koji može rangirati ometajuće aplikacije Android 13, još uvijek se ne integrira s aplikacijama na način na koji bi trebao i da sakrije sadržaj koji ometa.

10) Provjera stanja baterije

najbolje ios funkcije koje android još uvijek nema

Više Apple je 2017. priznao namjerno usporavanje svojih iPhonea kako bi kompenzirana degradacija baterije. Nakon negodovanja javnosti, kompanija je ubrzo predstavila novu karakteristika što omogućava korisnicima iOS-a da lako provjere zdravlja baterije na iPhoneu. Kada zdravlje baterije padne ispod 80%, iOS obavještava korisnike da zamjene ili servisiraju svoju bateriju.

Ne postoji ugrađeni način za provjeru zdravlja baterije na Android telefonu, ali postoje druge opcije, kao što je korištenje aplikacija trećih strana koje pružaju dodatne informacije o bateriji.

iDevices i dalje nudi jedinstvene karakteristike

Poređenja između iOS-a i Androidi traju zauvek, ali to možemo sa sigurnošću reći sve do danas nema jasnog pobednika. Naravno, iOS izgleda više kao zatvoreni ekosistem, dok Android Uglavnom otvorenije i bogata funkcijama, ali Apple i dalje uspijeva da se istakne jedinstvenim skupom funkcija koje besprijekorno rade na njihovim uređajima. To možete vidjeti iz ovog teksta.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Članak Najbolje iOS karakteristike koje Android još uvijek nema prvi put su se pojavile na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU