back to top

Novi Samsung Galaxy S25 uređaji će koristiti Exynos 2500 ili Snapdragon 8 Gen 4, u zavisnosti od regiona i modela!

Uz jednu promjenu: standardni i Plus modeli bi trebali imati Samsungov Exynos SoC u sebi, dok bi Ultra modeli trebali imati Snapdragon sisteme na čipu.

 

Modeli sa Exynos SoC-om će koštati manje, što je jedan od razloga za ovu odluku

Očigledno, Samsung će postaviti jedan od dva sistema na čip u svojim novim Galaxy S25 pametnim telefonima. Konkretno, Samsung će staviti svoje Exynos sisteme na čip u svojim standardnim i Plus modelima, dok će Ultra modeli dobiti Qualcommove najnovije Snapdragon sisteme na čipu.

Prema novinskom izdanju Digitimes, koji je ove informacije dobio iz izvora u lancu snabdevanja, Samsung želi da dodatno istakne svoj nadolazeći Galaxy S25 Ultra tako što će ga opremiti nadolazećim Snapdragon 8 Gen 4 SoC. Nadalje, Galaxy S25 i Galaxy S25 Plus bi trebali biti pokretani Exynos 2500 u većini tržišnih područja, a američke, kineske i južnokorejske verzije standardnih i Plus modela također dolaze samo sa Snapdragon SoC-om.

Ova odluka pokazuje samo jednu stvar: južnokorejski proizvođač je jasan da je Snapdragonov “premium” SoC superiorniji od njegovih Exynos sistema na čipu. Ovo je glavni razlog zašto Samsung želi da rezerviše najbolje od najboljeg od onoga što se nudi u Android ekosistemu za svoje najbolje pametne telefone. Exynos, osim što je tehnički malo inferiorniji, dodatno doprinosi mogućnosti snižavanja cijene uređaja, što je jedan od razloga zašto Samsung, na primjer, želi koristiti Exynos 2500 SoC za evropske verzije uređaja. Samsung Galaxy S25 i S25 Plus modeli.

Drugi korisnik odgovoran za “curenje” informacija, OreXda, prvi je podijelio Samsungov plan sistema na čipu na Twitteru. Curenja su ukazivala na Samsungove Galaxy S25 Ultra modele i njegov sklopivi Galaxy Z Fold koji će koristiti Snapdragon SoC, dok će standardni Galaxy S25, zajedno sa svojom Plus verzijom i Galaxy pametnim telefonima srednje klase, koristiti Exynos sisteme na čipu.

Ne može se reći da je ovaj potez iznenađujući, budući da je predsjednik Samsungovog odjela mobilnih telefona, TM Roh, ranije nagovijestio da će nastaviti implementirati “jedinstveni” sistem kompanije na čipu za svoju vodeću Galaxy liniju, za 2025. godinu. Njegove riječi bi se mogle odnositi na Exynos 2500 sistem na čipu.

Dostupne informacije o Snapdragon 8 Gen 4 SoC opisali su ga kao obećavajuću nadogradnju na Snapdragon 8 Gen 3 i kao SoC koji bi mogao imati jezgru Oryon, koja bi mogla biti u rangu s najboljim desktop procesorima u smislu performansi. Navodna mjerila pokazuju da je brži od Appleovog nadolazećeg A18 Pro SoC-a. Očekuje se da će novi čip biti izgrađen na 3-nanometarskoj arhitekturi, što bi moglo značiti da bi trebao sadržavati još više tranzistora.

Qualcomm još nije potvrdio ništa o Snapdragon 8 Gen 4, ali bi mogao najaviti čip ove jeseni.

Napisao: Alan Milić

Novi Samsung Galaxy S25 uređaji će koristiti Exynos 2500 ili Snapdragon 8 Gen 4, u zavisnosti od regiona i modela! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU