back to top

Osnovne značajke Androida 12 koje morate koristiti od prvog dana

Kada vam stigne Android 12, imat ćete mnogo toga za istražiti. Postoje značajne promjene u dizajnu i funkcionalnosti mobilnog operativnog sustava, što ga čini najmoćnijom, najsigurnijom i najzrelijom verzijom Androida dosad. Odabrali smo osnovne značajke Androida 12 koje morate koristiti od prvog dana.

Osnovne značajke Androida 12 koje morate koristiti od prvog dana

Brzo odgodite obavijesti

Obavijesti izgledaju malo drugačije u Androidu 12, nakon općeg vizualnog remonta koji je Google dao operativnom sustavu. Jedna od očitijih promjena je da svaka obavijest sada dolazi s malom tipkom za odgodu u donjem desnom kutu, koju možete dodirnuti za slanje upozorenja neko vrijeme.

Odgoda obavijesti nije novost za Android, ali pristup jednim dodirom jest. Dodirom gumba zadano će se obavijesti odgoditi na sat vremena, ali to možete promijeniti na 15 minuta, 30 minuta ili 2 sata tako da dodirnete padajući izbornik koji se pojavi.

Napravite snimke zaslona koje se pomiču

Skrolujuće snimke zaslona konačno su stigle na Android. Ove snimke zaslona ne samo da bilježe ono što je u tom trenutku na ekranu, već i ono što je skriveno ispod njega, kao što je ostatak duge web stranice ili dokumenta. Bit će vam koristan u raznim situacijama.

To je isti prečac za snimanje zaslona kao i prije, stoga držite tipke za uključivanje i smanjivanje glasnoće kako biste snimili sve na zaslonu. Međutim, u Androidu 12 vidjet ćete gumb ““Snimi više” (“Snimi više”) pokraj minijature snimke zaslona nakon što je snimite – dodirnite ovo za dodatno proširenje snimke zaslona.

Postavite sučelje

Vizualno, Android 12 usvaja novi dizajnerski jezik koji Google naziva Material You—na primjer, dobivate još nekoliko mogućnosti prilagodbe. Ako želite, možete postaviti izbornike i druge elemente dizajna da slijede shemu boja vaše trenutne pozadine, a tu su i potpuno novi widgeti koje možete provjeriti.

Za početak dodirnite i držite prazno područje početnog zaslona, ​​zatim odaberite Widgete da biste vidjeli izbor widgeta ili Pozadinu i stil da promijenite cijelu vizualnu temu. U potonjem slučaju, vidjet ćete da možete odabrati pozadinske boje za shemu vašeg uređaja.

Lakše dijelite Wi-Fi detalje

Možda ćete morati s nekim podijeliti podatke za prijavu na Wi-Fi. Možda imate ljude kod kuće i želite se, na primjer, povezati s internetom ili ste možda u kafiću s prijateljem i želite im pomoći da se prijave.

Ovo je lakše nego ikad u Androidu 12 – prijeđite prstom prema dolje s vrha zaslona, ​​zatim dodirnite Internet i ikonu zupčanika pored mreže na koju ste trenutno povezani. Dodirnite Dijeli i dobit ćete QR kod koji možete podijeliti s drugim ljudima. Tu je i gumb U blizini na istom zaslonu koji će vam omogućiti bežični prijenos detalja na drugi uređaj.

Brzo isključite kameru ili mikrofon

Android 12 dolazi s nizom novih alata za sigurnost i privatnost, osmišljenih da vam olakšaju upravljanje time što aplikacije mogu, a što ne mogu raditi na vašem uređaju. Ove značajke uključuju tipke prečaca za prekid pristupa vašoj kameri i mikrofonu za sve aplikacije odjednom.

Prijeđite s dva prsta prema dolje s vrha zaslona kako biste pristupili području brzih postavki, zatim dodirnite ikonu olovke (dolje lijevo). Vidjet ćete Pristup mikrofonu i Pristup kameri niže na zaslonu – dodirnite ih i zadržite, a zatim ih povucite prema gore kako bi ti prekidači uvijek bili dostupni u Brzim postavkama.

Pogledajte što su vaše aplikacije radile

Ostajući na temi sigurnosti i privatnosti, Android 12 ima novi zaslon Nadzorne ploče privatnosti, koji možete pronaći tako da odete u Postavke i odaberete Privatnost, a zatim Nadzorna ploča privatnosti. Ovaj zaslon pokazuje koje aplikacije koriste koja dopuštenja (kao što su kontakti ili lokacija) i koliko ih često koriste. Tako ćete lakše uočiti aplikacije koje se loše ponašaju.

Razlika između Android 11 i Android 12 operativnog sustava

The post Osnovne funkcije Androida 12 koje morate koristiti od prvog dana appeared first on eKako.

ekako.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU