back to top

Testirali smo funkciju Sidebar na Microsoft Edge! Uz ovu traku za brzi pristup, osjećat ćete se kao da koristite pametni telefon.

Microsoft je nedavno dodao u svoj Edge web pretraživač “Bočna traka“ koji se može opisati kao traka za brzi pristup web stranicama, aplikacijama i alatima uz korištenje kojih korisnici ne moraju otvarati nove kartice ili prozore.

Na prvi pogled bi se moglo reći da je to još jedan nepotreban dodatak koji samo gomila nove menije unutar web pretraživača. Uostalom, nije tako teško otvoriti nove kartice ili prozore.

Međutim, ove početne predrasude nisu bile tačne i “Sidebar” nas je zapravo ugodno iznenadio.

bočna traka na ivici

Omogućavanje “bočne trake”

Edgeov “Sidebar” postao je dostupan još u septembru ove godine, pa da biste ga koristili, provjerite imate li najnovije ažuriranje. Da biste to uradili, otvorite Edge i kliknite na meni sa tri tačke u gornjem desnom uglu. Nakon toga idite na “Pomoć i povratne informacije” i ispod odaberite “O programu Microsoft Edge“. Preuzimanje najnovije verzije će automatski početi, inače će biti navedeno samo da ste “ažurno“.

Otvaranje “Sidebara” je vrlo jednostavno. Kliknite na isti meni s tri tačke da otvorite postavke i odaberite “Prikaži bočnu traku“. Tu je i korisna prečica na tastaturi SHIFT+CTRL+’ pomoću koje brzo otvarate ili zatvarate “Sidebar”. Također ga možete zatvoriti jednostavnim klikom na dugme “Sakrij bočnu traku” koji se nalazi na njegovom dnu.

Šta sadrži “Sidebar”?

Otvaranjem “Sidebara” možete odmah vidjeti kako se na desnoj strani Edge web pretraživača pojavljuje bočna traka sa nekoliko dugmadi koja predstavljaju alate, prečice i stranice na webu. Bočna traka podrazumevano uključuje sljedeća dugmad: Pretraživanje, otkrivanje, kupovina, alati, igre, Microsoft Office, Outlook, Spotify i bočna traka za prilagođavanje.

Svaki od navedenih gumba se može ukloniti, a neki se mogu dodatno prilagoditi.

Možda se praktičnost “Sidebara” najbolje može pokazati na nekoliko primjera.

 

Multitasking na jednom mestu

Na primjer, pišete određeni tekst i trebate pretvoriti neke numeričke vrijednosti ili napraviti određene proračune. Jednostavno morate kliknuti na “Alati” i kalkulator će se odmah otvoriti. Ako skrolujete niže, imate “Pretvarač jedinica“ alat za konverziju.

Ako su vam potrebni prijevodi riječi ili rečenica, unutar istog sučelja dostupan je “Prevodilac” alat. Na istom mjestu možete mjeriti i brzinu interneta ili pratiti trenutno vrijeme u raznim svjetskim prijestolnicama.

Pretraživanje Interneta ne mora biti u posebnoj kartici ili prozoru web pretraživača. Na “bočnoj traci” jednostavno kliknite na “Traži” i koristite Bing za trenutnu pretragu informacija i podataka koji su vam potrebni. Nećete moći mijenjati web tražilicu, tako da ćete moći koristiti Google samo ako ga unesete kao pretragu, ali to je uglavnom zanemarljivo kada su nam potrebni konkretni podaci sa interneta koji su dio teksta ili papira mi se pripremamo.

Dugme za “microsoft office” vam omogućava da otvorite Word, Excel ili PowerPoint dokument, a istovremeno dobijete i listu nedavnih dokumenata koje ste otvorili ili koristili.

OutlookDugme “, kao što možete pretpostaviti, omogućava pristup e-mailovima, kalendaru, kontaktima i listama obaveza.

Već iz ovih nekoliko početnih prezentacija jasno je da “Sidebar” ima sve što vam je potrebno za kvalitetan rad. Bez previše lutanja i otvaranja dodatnih prozora ili kartica, možete fluidno obavljati više zadataka.

 

Dodatni sadržaji

„Sidebar“ će svakako najviše odgovarati korisnicima Microsoft proizvoda, ali to vas ne sprečava da uz nju priložite neke druge aplikacije koje želite da koristite. Odlično je što možete koristiti mobilne i desktop verzije većine web stranica i aplikacija.

Na primjer, ako koristite WhatsAppjednostavno stavite web stranicu ove usluge kao ikonu na “Sidebar” i slobodno je koristite.

“Sidebar” se ne odnosi samo na multitasking i radno okruženje. Korisnici koji su željni zabave ili otkrivanja novih informacija imaju dodatne opcije.

Za igrače ili one koji traže povremenu zabavu, “Bočna traka” ima dugme “Igre” koje omogućava direktan pristup Microsoftovim besplatnim igrama. Dugme za uslugu “Spotify” dodato je tokom posljednjeg ažuriranja.

Dugme “Otkrij” pruža novo iskustvo pretraživanja interneta gdje ćete kroz različite strukture pronaći relevantne podatke i potrebne informacije.

Postoji još jedno dugme koje vredi pomenuti i koje je stiglo sa najnovijim ažuriranjem Edge-a. Radi se o “Kupovinadugme. Njegova upotreba bi mogla biti vrlo praktična jer koristi mašinsko učenje i umjetnu inteligenciju za analizu informacija na internetu kao što su historija i poređenje cijena, kuponi, promocije i ponude itd. Na taj način korisnik dobija detaljan uvid u svoje online kupovine i može ostvariti uštede na osnovu dostupnosti korisnih podataka.

 

Bočna traka podseća na pametni telefon

Kao što vidite, “Sidebar” se pokazao kao zaista koristan dodatak u Edge web pretraživaču. Najviše će oduševiti korisnike koji u svom radu koriste multitasking, a nekako mislimo da će “Sidebar” biti idealan alat pomoću kojeg se u trenutku mogu prebacivati ​​između različitih programa, aplikacija i alata.

Zbog ove funkcije, “Sidebar” izgleda kao pametni telefon koji možete ponijeti sa sobom ili ga uključiti pritiskom na prečicu na tastaturi. Prilagodljiv je, vrlo jednostavan za korištenje i nudi sve na jednom mjestu.

Ovdje treba dodati da “Sidebar” ima i neke manje nedostatke.

 

Stvari na kojima se može raditi

Ikone “bočne trake” ne mogu biti drugačije raspoređene, tako da će one koje su podrazumevane uvek imati isti raspored. Za neke korisnike to možda nije važno, ali bi trebalo omogućiti prilagođavanje i drugačiji redoslijed prema ličnim preferencijama.

Takođe, čini se da bočna traka ne podržava ekstenzije. Ovo je možda i očekivano jer će mnoge web stranice unutar njega raditi na svojim mobilnim verzijama, ali pravi problem je što iste neće biti dostupne za desktop verzije.

Moglo bi se reći i da bi željeli vidjeti više Microsoftovih alata unutar njega. Većina najvažnijih je dostupna, ali još uvijek ima mjesta za dodatna dugmad nekih drugih Microsoft alata (npr. Microsoft To-Do).

Može se zaključiti da nas je Microsoft prijatno iznenadio funkcijom “Sidebar” i da je Edge postao možda i najpraktičniji web pretraživač za multitasking u ovom trenutku. Svakako da ima još prostora za male nadogradnje, ali sadašnje mogućnosti “Sidebara” su više nego dovoljne da ubrzaju mnoge aktivnosti i da sve potrebne alate, programe i aplikacije imaju na jednom mjestu.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Isprobali smo funkciju “Sidebar” na Microsoft Edge-u! Uz ovu traku za brzi pristup, osjećat ćete se kao da koristite pametni telefon. prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU