back to top

Šta trebate razmotriti prilikom kupovine novog Samsung Galaxy pametnog telefona!

Južnokorejski proizvođač pametnih telefona Samsung proizvodi i prodaje svoje pametne telefone od juna 2009. godine. Od tada do danas imali smo priliku vidjeti sve vrste modela Galaxy uređaja na tržištu.

Danas je situacija malo drugačija, ali korisnici i dalje imaju prilično širok raspon različitih pametnih telefona na izbor, ovisno o njihovim preferencijama. Ako ste razmišljali o kupovini novog pametnog telefona i željeli biste da to bude Samsung, ovo su neke od stvari koje biste trebali razmotriti prije donošenja konačne odluke!

šta trebate razmotriti prilikom kupovine novog samsung galaxy pametnog telefona!

Kamere

Kamere, odnosno njihov kvalitet, jedna su od ključnih karakteristika pametnih telefona za neke korisnike, ali ne za sve. Imajući to na umu, ne bi bilo na odmet razmisliti o tome koliko vam je stalo do kvaliteta fotografija vašeg pametnog telefona, prije nego što se odlučite za Samsung model koji ima najkvalitetnije kamere.

Ako volite da snimate fotografije, onda bi pametni telefon poput Samsung Galaxy S24 Ultra mogao biti isplativa investicija. Ako kamera nije najvažniji dio vašeg pametnog telefona, ali ipak znate i volite da snimate video zapise i fotografije tu i tamo, možete odabrati modele kao što su Samsung Galaxy A55, Galaxy A35 ili čak A25.

Ako snimate puno fotografija, vrijedi razmisliti kakve fotografije snimate. Ako ne snimate udaljene objekte, vjerovatno vam nije potreban telefoto objektiv za velike udaljenosti, što znači da biste mogli preskočiti Ultra modele i odabrati nešto poput standardnog Samsung Galaxy S24. Ako želite, možete čak i potpuno preskočiti uređaj koji ima odlične zoom kamere i kupiti model poput Samsung Galaxy Z Flip 5.

šta trebate razmotriti prilikom kupovine novog samsung galaxy pametnog telefona!

Ekran

Još jedan važan faktor koji treba uzeti u obzir prilikom kupovine Samsung Galaxy pametnog telefona je veličina ekrana. Veliki ekran ima prednosti i nedostatke. Na primjer, ako odaberete veliki uređaj, kao što je 6,8-inčni Samsung Galaxy S24 Ultra, imat ćete mnogo više prostora, što je dobro za uživanje u multimedijalnim sadržajima i igranje igrica, nego da odaberete uređaj sa manjim ekranom. .

Jedan od nedostataka pametnih telefona sa velikim ekranom je što ih je teško ili veoma teško koristiti jednom rukom. Za najbolje od oba svijeta, možda biste trebali razmisliti o nečemu poput Samsung Galaxy Z Fold 5, koji ima i kompaktni 6,2-inčni ekran na preklop i veoma veliki 7,6-inčni sklopivi ekran. Ono što je zaista dobro u vezi sa skoro svim Galaxy pametnim telefonima je to što je svaki od njih AMOLED, osim uređaja početnog nivoa.

 

samsung galaxy a14 5g baterija

Trajanje baterije

Dobar vek trajanja baterije je važan aspekt pametnih telefona, ali koliko vam je važno verovatno će zavisiti od toga koliko često koristite telefon, koliko lako ga možete puniti tokom standardnog dana korišćenja i koliko brzo se vaš pametni telefon može puniti kada je potrebno .

Ako želite telefon koji će bez problema preživjeti i one dane kada ga najviše koristite, u tom slučaju razmislite o uređajima kao što su Galaxy A35, A55 ili čak neki od trija iz Samsungove Galaxy “S” serije. Iako izgleda lijepo kada specifikacije kažu da je baterija uređaja 5.000 mAh, to nije jedini odlučujući faktor u pogledu trajanja baterije. Važna je i softverska komponenta, a ono što je poznato, kako iz testiranja, tako i iz iskustava velikog broja korisnika, jeste činjenica da se gotovo svi Samsung pametni telefoni mogu pohvaliti prilično dobrim trajanjem baterije.

Još jedna dobra stvar kod Samsung pametnih telefona je to što skoro svaki model koristi AMOLED ekran. To znači da u slučaju uključivanja tamnog moda ekran dodatno štedi energiju baterije, budući da AMOLED ima mogućnost isključivanja onih tačaka koje trenutno ne koristi, što dodatno štedi energiju baterije. Zahtjevne aplikacije kao što su igre troše bateriju, kao i veći ekrani, što je još jedna stvar koju treba uzeti u obzir pri odabiru novog Galaxy pametnog telefona.

exynos 1480

Snaga sistema na čipu

Za šta planirate da koristite svoj novi Galaxy pametni telefon? Planirate li ga koristiti uglavnom za pregledavanje društvenih mreža, gledanje YouTube videa, slanje poruka prijateljima, igranje igrica ili kombinaciju oboje? U zavisnosti od toga za šta tačno planirate da koristite svoj novi pametni telefon, bilo bi dobro da razmislite o tome kakav je sistem-na-čipu uključen u koji od uređaja koji se nude na tržištu.

A ovo je segment u kojem se Samsung možda najviše ističe. Jer u zavisnosti od toga da li želite pravu “zvijer” pametnog telefona, koja može pokrenuti i najzahtjevnije aplikacije i igrice sa maksimalnim detaljima, bez mucanja i bez zagrijavanja, ili želite pametni telefon koji ćete uglavnom koristiti za društvene mreže i gledajući video zapise, specifikacije uređaja se uveliko razlikuju u ovom segmentu.

Na primjer, Galaxy S24 i Galaxy A25 su dva pametna telefona koja se uvelike razlikuju po procesorskoj snazi ​​i mogućnostima. Tu su i “mid-rendžeri”, koji delimično nude ukus onoga što nudi serija “S”, ali ipak spadaju u pristupačnije uređaje. Najjači i najbolji u ovom segmentu je svakako Galaxy S24 Ultra, čiji sistem na čipu ima neke zaista zapanjujuće mogućnosti, dok je Galaxy A14, odnosno Galaxy A15, najslabiji i potpada pod početni nivo. A34 i A34 i A54 i A55 spadaju u srednji nivo uređaja.

galaxy s21 ultra & s pen

Treba li vam olovka?

Još jedna stvar koju treba uzeti u obzir prilikom kupovine novog Samsung Galaxy pametnog telefona je olovka. Samsung je jedna od rijetkih kompanija koja podržava olovke na svojim telefonima, ali naravno, ne za sve. Ako želite olovku, onda je očigledan izbor model Galaxy Ultra, od kojih je najnoviji još uvijek Samsung Galaxy S24 Ultra. Galaxy Ultra modeli su svojevrsna zamjena za Galaxy Note uređaje, kojih više nema na tržištu, te stoga koriste i dolaze sa olovkom.

Ali takođe nije loša ideja razmotriti Galaxy Z Fold uređaje, kao što je Samsung Galaxy Z Fold 5. Ovaj model ne dolazi sa olovkom, niti ima utor za olovku, ali podržava Samsung-ovu S Pen ako ste kupiti odvojeno. Zahvaljujući njegovom ogromnom ekranu, moći ćete vrlo dobro da iskoristite sve prednosti korišćenja olovke.

 

Napisao: Alan Milić

Članak Ove stvari morate uzeti u obzir kada kupujete novi Samsung Galaxy pametni telefon! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
Izvor: ( pcchip.hr / Sit.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU