back to top

Windows 10 je vjerovatno dobio svoju posljednju novu funkciju

Microsoft prestaje podrška za Windows 10 in oktobar 2025 godine a to će, prema trenutnoj situaciji na tržištu, ostaviti milione računara ranjivim i bez sigurnosne podrške jer većina njih ne može da se nadogradi na Windows 11.

Microsoft trenutno ne planira da pravi promene u pogledu podrške, ali dodaje nove funkcije.

Sa nedavnim dodatkom Microsoft Copilot alata, vjerovatno smo svjedoci posljednje nove funkcije koju ćemo vidjeti na Windows 10.

Paralelno sa pomenutom publikacijom, stigla je i nova KB5032189 ažuriranje za Windows 10, pa ćemo ukratko predstaviti šta će korisnici dobiti uz njega.

windows 10

Naviknimo se na činjenicu da će Windows 10 stagnirati

Windows 10 nije dobio nikakve značajnije nove funkcije u posljednje tri godine, budući da je cijeli fokus Microsoftovih programera bio na novom operativnom sistemu. Kompanija je to potvrdila u aprilu 22H2 posljednja velika nadogradnja Windowsa 10, a čak i s njim bilo je vrlo malo promjena.

Ugrađene aplikacije poput Microsoft Edge ili Outlook i dalje dobijaju ažuriranja, ali sa sigurnošću se može reći da je Windows 10 već duže vrijeme u cijelosti u stanju održavanja, a jedina stvar koju dobija su sigurnosna ažuriranja.

Ovih dana, Microsoft je odlučio da doda jednu novu funkciju u Windows 10, koju slobodno možemo proglasiti za poslednju – Microsoft Copilot.

 

Microsoft post na blogu

Na svom službenom blogu, Microsoft je objavio da se Copilot alat za Windows 10 može testirati unutra Windows Insider program.

Korisnici sa Windows 10 na verziji 22H2 trebali bi izabrati Postavke > Ažuriranje i sigurnost > Windows Update i preuzmite najnovije ažuriranje pod oznakom Izrada 19045.3754 (KB 5032278).

Drugačije iskustvo u odnosu na Windows 11

Treba reći da Microsoft Copilot ima svoje minimalne zahtjeve. Vaš računar mora imati manje od 4 GB RAM-a i rezolucija ekrana niža od 720p.

Kada Copilot bude omogućen na Windows 10, moći ćete mu pristupiti na jednostavan način. Za razliku od Windowsa 11, na Windows 10 Copilot će se nalaziti blizu kraja trake zadataka.

Microsoft je svoje dugme postavio na Windows 10 blizu akcionog centra (Akcioni centar) i nakon klika na nju otvara se bočni panel sa desne strane gdje možete započeti unose i uspostaviti komunikaciju sa Copilotom.

Verzija Copilot-a za Windows 10 ima određena ograničenja u odnosu na onu na Windows 11. Na primjer, nećete moći s njom otvarati aplikacije niti mijenjati postavke jer integracija nije tako duboka kao s novim operativnim sistemom.

Možda bi u narednom periodu ovdje trebalo biti još nekih funkcija, ali do daljnjeg Copilot na Windows 10 je ograničen na Bing Chat.

Korisnici u Evropi i dalje će morati čekati na mogućnost korištenja Copilot-a na Windows 10, jer je trenutno dostupan samo u Sjevernoj i Južnoj Americi i nekim dijelovima Azije.

Microsoft je također izjavio da za sada neće gurati Copilot na Windows 10 Pro, Enterprise i Obrazovanje izdanja, tako da ti korisnici možda neće ni dobiti mogućnost da ga koriste.

Microsoftov blog post možete pogledati na sljedećem linkovi.

 

Novo ažuriranje KB5032189

U isto vrijeme kada je i službeno najavljen dolazak Microsoft Copilota, novi KB5032189 ažuriranje takođe dolazi na Windows 10.

To je sigurnosna nadogradnja i obavezna sigurnosna zakrpa koja će se preuzeti odlaskom na Postavke > Ažuriranja i sigurnost > Windows Updatekliknite na “Provjerite ima li ažuriranja” i preuzmite sljedeći paket:

2023-11 Kumulativno ažuriranje za Windows 10 verziju 22H2 za sisteme zasnovane na x86 (KB5032189)

Link za ručno preuzimanje na Microsoft Update Catalog se nalazi ovdje.

 

Šta dolazi sa ažuriranjem KB5032189?

Ovo sigurnosno ažuriranje će riješiti nekoliko problema s prekomjernom potrošnjom memorijskih resursa, a to su datoteke ctfmon.exe i TextInputHost.exe.

Rešeni su i određeni problemi sa štampanjem dokumenata koji su uočeni na određenim tipovima uređaja. Radilo se o tome da bi prilikom štampanja na štampačima sa v4 drajverima i IPP (Internet Printing Protocol) Outlook aplikacija prestala da reaguje.

Dodatne popravke uključuju rješavanje problema s povezivanjem prilikom dodavanja druge NIC kartice, optimizaciju kontrole aplikacija Windows Defendera i uklanjanje problema sa ekranima osjetljivim na dodir koji su se pojavili kada se koristi više od jednog ekrana.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Windows 10 je vjerovatno dobio svoju posljednju novu funkciju koja se prvi put pojavila na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU