back to top

Google I/O 2024: Veštačka inteligencija prožima sve sfere Google-a

Ove godine na Google I/O konferenciji 2024, otkriveni su planovi kompanije. Srž poslovanja Googlea postat će umjetna inteligencija, koju će Google implementirati u svoje proizvode i usluge. Primjerice, Google pretraživač koristit će AI Overview funkciju kako bi pružio precizne odgovore na pitanja korisnika.

Zahvaljujući AI, korisnici će brzo dobiti odgovore na svoja pitanja bez potrebe za pretraživanjem različitih web stranica. Na početku, ova funkcija će biti dostupna samo u SAD-u na engleskom jeziku, ali će kasnije biti proširena na ostatak svijeta s podrškom za više jezika. Google će pomoći korisnicima interneta u planiranju svih aktivnosti, od putovanja do kućnih obaveza, sve što trebate je postaviti pitanje, a pretraživač će vam pružiti odgovor.

Također je najavljena mogućnost pretraživanja putem video zapisa. Snimite predmet kamerom vašeg telefona, a AI će generirati informacije s prijedlozima rješenja ili drugih korisnih materijala.

Operativni sistem Android također doživljava promjene. Gemini AI postaje dio Androida, pružajući novitet u funkcionalnostima. S Geminijem, korisnici mogu komunicirati s sadržajem na ekranu pametnog telefona. Također mogu postaviti pitanja o YouTube videima, dobiti odgovore, sažetak PDF datoteke koju gledaju ili pripremiti sadržaj tekstualnih poruka.

google i/o 2024: veštačka inteligencija prožima sve sfere google-a

Funkcija Circle to Search sada će biti korisna u izradi domaćih zadataka za učenike. Zaokružite matematički zadatak, a AI će vam ponuditi rješenje. Također, Gemini Nano, jezički model visoke multimodalnosti, bit će dio Androida, pružajući podršku slijepim osobama i pomažući u prepoznavanju prevara tokom glasovnih poziva.

Aplikacija Google Fotografije također dobija novu funkciju Ask Photos, koja će korisnicima pomoći da pronađu željenu sliku brzo i jednostavno. AI također pruža podsjetnike na prošle događaje i pomaže u pretraživanju privatnih fotografija, uz osiguranje privatnosti podataka korisnika.

google i/o 2024: veštačka inteligencija prožima sve sfere google-a

Projekat Astra predstavlja Googleov odgovor na nove AI asistente koji će dodatno unaprijediti interakciju s tehnologijom. Projekt Astra donosi mogućnost razumijevanja i reagiranja na okolinu, omogućavajući korisnicima da se brže i efikasnije snađu u svakodnevnim aktivnostima.

google veo

Na konferenciji Google I/O 2024 predstavljen je Google Veil, novi AI video generator koji će pružati visoko kvalitetne video zapise različitih vrsta. Google Veil će biti konkurentan modelu Sora iz OpenAI i omogućiti kreiranje video sadržaja s različitim umjetničkim pristupima.

Nadamo se da će navedeni noviteti unaprijediti korisničko iskustvo i olakšati svakodnevne aktivnosti u digitalnom svijetu.

Napisao: Marijan Živković

Objava Google I/O 2024: AI ulazi u sve pore Googlea prvi put se pojavila na PC CHIP-u.

Izvor: ( pcchip.hr / Sit.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU