back to top

Windows 11 Home i Windows 11 Pro, koja je razlika?

Zašto kupiti Windows 11 Pro i po čemu se razlikuje od kućne verzije?

Windows 11 kao i ranije verzije Microsoftovog operativnog sistema dolaze Dom i Pro verzija i korisnici su dobro informisani o tome. Odmah je jasno da Pro verzija ima nešto višu cijenu od Home verzije, ali pravilo da je skuplji softver bolji ne vrijedi uvijek.

Kako utvrditi da li viša cijena zaista pruža dodatni kvalitet? Vjerovatno najbolji način da to učinite je da analizirate karakteristike koje dolaze s paketom. Isti će biti slučaj i sa Windows 11 Pro. Za većinu korisnika Windows 11 Home će biti sasvim dovoljan, ali za one koji traže nešto više, Pro verzija ima šta da ponudi.

U tekstu ćemo predstaviti šest najvažnijih karakteristika Windows 11 Pro koje bi mogle biti dobar razlog za njihovu kupovinu, a dodaćemo i tabelu sa listom svih razlika u odnosu na Windows 11 Home.

windows 11

Windows 11 Home vs. Windows 11 Pro

Ako pogledamo cjenovnu situaciju na hrvatskom tržištu, razlika između Home i Pro verzije Windows 11 je cca. 50 eura. Početna cijena Windows 11 Home paketa u online prodavnicama je oko 140 eura, a Windows 11 Pro paketa oko 190 eura.

Gde tačno pomenutih 50 evra pravi razliku?

Možemo početi od verzije Windows 11 Home. Najčešće ga biraju korisnici i to je verzija operativnog sistema koja se najčešće instalira na laptopima i desktop računarima. Početna verzija uključuje sve Windows funkcije koje su vam poznate, a pored toga, mogućnost kompletnog prilagođavanja sistema, podršku za Windows Hello, Secure Boot, Windows Defender antivirusni program, Windows zaštitni zid, Roditeljski nadzor ti Device Encryption.

Windows 11 Pro verzija dolazi sa svim navedenim karakteristikama Home verzije, ali ima i neke svoje dodatke koji su jedinstveni. Može se reći da je više namijenjen poslovnim korisnicima, ali i privatni korisnici mogu pronaći razloge zašto bi trebali koristiti Pro verziju.

U nastavku ćemo navesti šest najvažnijih karakteristika koje razlikuju Windows 11 Pro verziju od Home verzije.

 

  1. Microsoft udaljena radna površina

Windows 11 vam omogućava da pristupite svom računaru sa udaljene lokacije tako što ćete se prijaviti i imati operativni sistem pod svojom kontrolom. Svaki Windows 11 Home računar može djelovati kao klijent, ali samo Windows 11 Pro računar može imati status hosta.

Ako mislite da biste se htjeli prijaviti na svoj računar preko drugog (na primjer u situaciji kada želite da mu pristupite dok ste na putu) kako biste izvršili neke važne aktivnosti kao što je promjena postavki, Pro verzija će budi ono što ti treba.

Pro verziju ćete koristiti na isti način kada budete sigurni da ćete često morati da tražite pomoć (na primer, tehničari u poslovnom sistemu kompanije), pa će biti moguće da se prijavite na računar kako biste popravili problem ili napravite neku drugu vrstu podešavanja.

 

  1. BitLocker

Windows 11 Home podrazumevano omogućava šifrovanje uređaja za osnovni nivo zaštite. Sa Windows 11 Pro postoji BitLocker funkcija s kojom možete kontrolisati isto na fleksibilniji način i imati još bolju zaštitu.

Na primjer, šifriranje uređaja automatski pravi kopiju vašeg ključa za oporavak na Microsoft nalog povezan s vašim računarom.

Kod BitLocker možete ručno sačuvati svoj ključ za oporavak na nekoliko različitih načina (uključujući pravljenje rezervne kopije vašeg Microsoft naloga) i napraviti onoliko kopija koliko želite.

Šifriranje uređaja radi samo sljedeće – šifrira cijeli uređaj. Kod BitLockers druge strane, možete odabrati da zasebno šifrirate diskove i/ili particije.

 

  1. Windows Sandbox

Windows 11 Pro vam omogućava da kreirate virtuelne mašine, ali one mogu zahtevati više resursa nego što imate. Ovdje se ne radi samo o hardveru, morate kupiti zasebne licence za svoje virtuelne mašine ako na njima koristite Windows.

U slučaju da vam je potrebna zaštita virtuelne mašine za testiranje softvera koji je nepoznat i potencijalno nepouzdan, ili želite da otvorite e-poštu koja bi mogla predstavljati rizik za vaš uređaj, Windows Sandbox ova karakteristika samo stoji kao kompromis da se to postigne. Umjesto stvaranja virtuelne mašine, Sandbox rezerviše neke od vaših Windows resursa za pokretanje željene aplikacije. Jedina razlika je u tome što ćete u ovoj situaciji morati da preuzmete datoteku na svoj računar, tako da neće biti u karantinu kao kod virtuelne mašine.

 

  1. Hyper-V

Ako sumnjate da određeni softver može sadržavati zlonamjerni softver ili uzrokovati druge probleme, možete zaštititi svoj računar pokretanjem softverske datoteke unutar virtuelne mašine. Umjesto kupovine programa poput VMwaremožete izvršiti nadogradnju na Windows 11 Pro sa Hyper-V karakteristika.

Hyper-V omogućava vam da postavite samostalna okruženja za testiranje u kojima ćete preuzimati i pokretati aplikacije koristeći bilo koju dostupnu virtuelnu mašinu.

Kao što smo ranije spomenuli, za korištenje Hyper-V funkcije koje će vam trebati u određenom dijelu licenci. Također biste trebali znati da virtuelne mašine nisu u potpunosti otporne na malver. U praksi, oni mogu staviti opasan softver u karantin, ali neki virusi to izbjegavaju, pa imaju zlonamjerne aktivnosti u svom kodu samo kada su u normalnom okruženju operativnog sistema.

 

  1. Više RAM-a

Windows 11 Home podržava 128 GB radne memorije, koja za neke korisnike može biti mala. Ovo nema nikakve veze s aktivnostima korisnika kao što je korištenje Chromea i puno otvorenih kartica, već s vrlo specifičnim scenarijima kao što su simulacije u stvarnom svijetu, istovremeno pokretanje puno virtualnih mašina ili pristupanje ogromnim bazama podataka od strane velikog broja korisnika.

Većini korisnika uopće nije potrebno tih 128 GB RAM-a, ali oni koji su sigurni da je ta vrijednost premala bit će rješenje 2 TB radne memorije koje su dostupne u verziji Windows 11 Pro.

windows 11

  1. Bliža kontrola operativnog sistema

Windows 11 Pro ima funkcije imenovane Editor grupnih politika i Dodijeljeni pristup. Vjerovatno ih obični korisnici nikada ne bi koristili jer je kontrola aktivnosti na računalu radnja za kojom nemaju potrebe. S druge strane, ako ste IT stručnjak u određenoj kompaniji ili instituciji, i dalje će vam trebati nešto sofisticiranije od funkcije roditeljskog nadzora.

Editor grupnih politika omogućava promjene u postavkama Windowsa putem kojih se određene funkcije i elementi mogu omogućiti ili onemogućiti.

Dodijeljeni pristup ograničava koje aplikacije različiti korisnici mogu pokretati i koristiti.

 

Ako vas zanimaju sve razlike između Windows 11 Home i Windows 11 Pro verzija, ispod je kompletna tabela:

Karakteristike Windows 11 Home Windows 11 Pro
Zahtijeva pristup Microsoftovom korisničkom računu radi podešavanja To Samo prilikom podešavanja za ličnu upotrebu
Pristup za Active Directory/Azure AD/Microsoft Entra ID Ne To
Hyper-V Ne To
Windows Sandbox Ne To
Microsoft udaljena radna površina Samo za klijente To
Windows Hello To To
Device Encryption To To
Zaštita zaštitnog zida i mreže To To
Internet zaštita To To
Roditeljski nadzor To To
Secure Boot To To
Windows Defender Antivirus To To
Šifrovanje BitLocker uređaja Ne To
Windows zaštita informacija Ne To
Upravljanje mobilnim uređajima (MDM) Ne To
Group Policy Ne To
Enterprise State Roaming uz Azure Ne To
Dodijeljeni pristup Ne To
Dynamic Provisioning Ne To
Windows Update for Business Ne To
Kiosk fashion Ne To
Maksimalni RAM 128GB 2TB
Maksimalni broj procesora (CPU) 1 2
Maksimalan broj procesorskih jezgara (CPU jezgara) 64 128

 

 

Napisao: Ervin Mičetić

Post Windows 11 Home i Windows 11 Pro, u čemu je razlika? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU