back to top

Šta je Claude chatbot i zašto je bolji od Chat GPT-a

Otkako se pojavio na internetu u novembru 2022., OpenAI Chat GPT je počeo da osvaja korisnike. Unatoč određenom broju alternativa koje su se pojavile u međuvremenu, malo njih se može pohvaliti da je pravi konkurent Chat GPT-u. Ali stvari bi se mogle promijeniti. Zahvaljujući Claude 2 AI chatbotu, kojeg je Antrophic pustio u promet na internetu, moglo bi se reći da je Chat GPT dobio svog prvog pravog konkurenta. Neki čak tvrde da je Claude AI bolji od Chat GPT-a. Da li je to zaista tako?

claude 2 ai

Šta je uopće Claude 2 AI?

Claude 2 je veoma opsežan jezički model koji je razvio Antrophic 1, kao osnovu za chat bot pod nazivom Claude 1. Kao što logika nalaže, on je nasljednik Claude 1 chat bota, koji je objavljen u prvom kvartalu ove godine.

Iako Claude AI ne uživa isti publicitet kao, na primjer, Bard, Chat GPT i Bingov AI, on je ipak vrlo kvalitetan chat bot, koji je, kako neki korisnici vjeruju, čak i bolji od najboljeg od tri velika: Chat GPT . Pošto je obučen na ogromnom skupu podataka, Claude je dizajniran da vodi kreativne razgovore uz dodatnu pažnju na sigurnost.

Iako su sigurnost i zaštita korisnika ponekad naknadna misao za neke od ovih AI modela, Claude je dizajniran s ciljem da bude što sigurniji od drugih sličnih chatbotova, kao i od svoje prve verzije modela.

 

Zašto je Claude AI bolji od Chat GPT-a? Evo nekih od razloga!

 

  1. Claude AI koristi značajno veći kontekstni prozor nego Chat GPT.

Jedan od minusa Chat GPT-a, posebno kada ga uporedimo sa Claude AI, je ograničeniji kontekstualni prozor. Chat GPT ne može obraditi upite koji imaju više od nekoliko hiljada riječi. Ako je upit korisnika duži, korisnik će biti obaviješten da je upit predugačak i da ga treba izmijeniti prije umetanja.

Nadalje, Chat GPT je trenutno ograničen na između 4 i 8 hiljada tokena, sa potencijalom obrade između 16 i 32 hiljade, u zavisnosti od modela koji korisnik koristi. Sada dolazimo do prve situacije u kojoj je Claude AI bolji. Claude AI, s druge strane, može obraditi upite sa čak 100.000 tokena istovremeno, što znači oko 75.000 riječi. Ovo je ogromna razlika. Možda nećete primijetiti ili cijeniti razliku ako koristite ChatGPT za jednostavne zadatke koji zahtijevaju jednostavne upite, ali smanjena mogućnost unosa će postati veliki problem ako koristite ChatGPT za složenije zadatke, kao što su transkripcija i sažimanje, gdje ćete morati rad sa velikim količinama teksta.

Ova razlika će također biti dobrodošla i cijenjena ako koristite ChatGPT za zadatke kodiranja koji uključuju velike komade koda. Sa Claude AI, možete učitati cijelu knjigu u chatbot i početi postavljati pitanja. U okviru ChatGPT-a, koji koristi prozor sa ograničenijim opcijama unosa, moraćete da razbijete svoj kod ili tekstove na manje delove i moraćete da se zadovoljite kraćim odgovorima.

 

Drugi razlog zašto je Claude AI bolji od Chat GPT-a je nivo sigurnosti, koji je znatno bolji sa Claude AI

Anthropic tvrdi da je kompanija koja prvenstveno radi na poboljšanju sigurnosti i istraživanju umjetne inteligencije. Claude AI 2 pokazuje da kompanija posvećuje veliku pažnju bezbednoj upotrebi veštačke inteligencije. Ovo je jedan od ključnih razloga zašto je Claude AI ukorijenjen u principima ustavne umjetne inteligencije; metode kako bi se osiguralo da je sadržaj generiran umjetnom inteligencijom bezopasan i etički ispravan. Metoda uključuje specificiranje strogih osnovnih pravila koja umjetna inteligencija koristi da odluči o etičnosti svojih rezultata.

Claude AI koristi ovaj sistem kako bi osigurao da je manja vjerovatnoća da će njegov rezultat biti štetan na bilo koji način ili diskriminatoran za korisnika. Takođe je mnogo teže napraviti bijeg iz zatvora, što znači da je teže prekršiti sigurnosna pravila Claudea AI, za razliku od relativne lakoće s kojom ljudi zaobilaze sigurnosna pravila ChatGPT-a. Iako neki korisnici to mogu shvatiti kao lošu stvar, strože sigurnosne mjere osiguravaju da alati koji koriste umjetnu inteligenciju, poput Claude AI, budu dovoljno sigurni za korisnike svih uzrasta, a posebno djecu, barem u teoriji.

chat gpt plus

Claude AI navodno nudi znatno bolje iskustvo kodiranja u poređenju sa nekim drugim chatbotovima iste vrste, posebno u poređenju sa Chat GPT

Iako je prerano reći sa sigurnošću da li je Claude AI dobar kao ChatGPT u segmentu programiranja, nema sumnje da Claude AI nudi sveukupno bolje iskustvo kodiranja. Zbog ograničenog kontekstnog prozora, ChatGPT ne može rukovati velikim količinama koda, što znači da unutar Chat GPT-a ne možete unijeti složene i velike kodove, koje možete unijeti unutar Claude AI. S druge strane, možete poslati Claude AI hiljade linija koda i zatražiti od njega da otkloni greške, objasni šta radi ili napravi optimizacije koje su potrebne u kodu. Zbog velikog prozora konteksta, Claude AI će moći da probavi svaki dio koda i pripremi ga za bilo koju radnju koju kao korisnik trebate izvršiti.

ChatGPT bi se borio da obradi veliki blok koda ili bi jednostavno odbio da radi na njemu, posebno bez posebnih ChatGPT dodataka. U slučaju da korisnik ne koristi posebne dodatke, Chat GPT ne bi dao traženi i željeni rezultat, a to nije nešto što korisnik želi, posebno prilikom kodiranja. S druge strane, Claude AI ograničenje od 100.000 tokena značajno poboljšava korisnost i upotrebljivost chatbota u smislu kodiranja, što znači da je Claude AI, kada se sve kaže i uradi, znatno bolji u kodiranju i pružanju odgovora koji se odnose na kodiranje.

 

Claude AI baza podataka je ažurnija u poređenju sa Chat GPT-om i njegovom bazom podataka

Jedno od najvećih ograničenja ChatGPT-a je vezano za njegove baze podataka, odnosno baze podataka iz kojih Chat GPT crpi svoje znanje. Trenutno, ChatGPT nema saznanja o događajima koji su se desili nakon septembra 2021. Međutim, od septembra 2021. do danas se mnogo toga dogodilo, ali bez obzira na to, Chat GPT neće uzeti u obzir ove događaje ili informacije prilikom odgovaranja na upit korisnika. , što je takođe veliki minus.

Claude AI ima datum završetka baze znanja koji datira od početka ove godine. Iako neki mogu pomisliti da to nije veliki problem, posebno kod alata za chatbot, ali događaji koji su se desili značajno utiču na to kakav će odgovor chatbot dati na upit korisnika. Imajući to na umu, Claude AI bi mogla biti sigurnija opcija ako želite da vaši odgovori budu što je moguće ažurniji.

 

Claude AI je također lakši za korištenje, posebno u poređenju s drugim alatima umjetne inteligencije.

U poređenju sa drugim alatima veštačke inteligencije, odnosno u poređenju sa ChatGPT, Bing AI i Bardom, Claude AI je više “prijateljski orijentisan” prema korisniku. Pod prijateljskom orijentacijom, naglasak je ovdje na sigurnosti korisnika. Iako je još uvijek prerano reći bilo šta definitivno o sigurnosti, čini se da je manje vjerovatno da će Claude dati pogrešne odgovore i manje je podložan neovlaštenom zaobilaženju ili bekstvu iz zatvora u poređenju sa drugim alatima.

Osim sigurnosti, na šta je Claude AI posebno ponosan, treba reći i da ovaj chatbot ima prednost u odnosu na Bing AI, ChatGPT i Bard u nekoliko drugih segmenata. Posebno u kreativnom pisanju, Claude AI je sposobniji od Barda, ali pokazuje dobre rezultate u poređenju sa ChatGPT-om, koji pokreće GPT-4. U zavisnosti od toga šta treba da napišete, Claude AI većinu vremena nadmašuje čak i Bing AI.

Što se tiče kodiranja, Claude AI nadmašuje Bing AI u nekim odabranim slučajevima i gotovo uvijek nadmašuje Bard AI. ChatGPT i Claude AI su gotovo identični u pogledu sposobnosti kodiranja, iako je ChatGPT (sa GPT-4) naizgled robusniji i sposoban za složenije zadatke. Sve u svemu, Claude AI je odlična alternativa bilo kojem od tri preostala chat bota koji trenutno dominiraju na ovom polju.

google bard

Može li Claude AI staviti tačku na dominaciju preostala tri chat bota, posebno Chat GPT?

Unatoč činjenici da danas na tržištu postoji niz kvalitetnih chatbotova, odnosno alata koji koriste umjetnu inteligenciju, a koji su se pojavili od lansiranja ChatGPT-a, veliki broj korisnika i dalje tvrdi da je Chat GPT za mnoge još uvijek najbolji. razlozi. Iako su Google-ov Bard i Microsoft-ov Bing AI do sada bili najbliža konkurencija, niko nije osporio dominaciju ChatGPT-a.

Ali da li je vrijeme da se to promijeni i konačno stane na kraj? Može li Claude AI okončati dominaciju Chat GPT-a? Vrijeme će pokazati. Ono što se do sada zna je da je Claude AI vrlo kvalitetan alat za umjetnu inteligenciju, koji ima svoj niz prednosti i mana. Jedan od najvećih plusa svakako se odnosi na poboljšanje sigurnosne komponente. Danas, kada su sigurnost i privatnost korisnika najviše na udaru, svaki alat koji, barem u teoriji, tvrdi da je bolji od drugih u pogledu sigurnosti, privući će pažnju barem određenog dijela potencijalnih korisnika.

Napisao: Ivan Hečimović

Post Šta je Claude chatbot i zašto je bolji od Chat GPT prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU