back to top

Zašto Android pametni telefoni imaju više RAM-a od Apple iPhonea?

Kada kupujete pametni telefon ili gledate njihovu ponudu na tržištu, vjerovatno biste mogli uočiti neobičan artikal ako analizirate Android pametne telefone i iPhone. Android pametni telefoni imaju mnogo više RAM-a u svojim specifikacijama nego iPhone.

Zapravo, neki telefoni imaju više RAM-a od računara, pa nije rijetkost vidjeti da neki Android telefoni imaju 12 GB RAM-a (npr. Pixel 6 Pro ili Galaxy S22 Ultra), a najnoviji modeli imaju čak i do 16 GB RAM-a .

iphone 13

Ako pogledamo novi iPhone 13, vidjet ćemo da ima “samo” 6 GB RAM-a, dok ostale verzije koje nemaju oznaku “pro” imaju 4 GB RAM-a. Možda ovo ne bi bilo toliko čudno da ti isti telefoni ne rade identično ili bolje od Android pametnih telefona. Kako to može biti?

Počnimo od samog pojma RAM. Svima je dobro poznato da je RAM skraćenica za “ram memorija” i označava radnu memoriju uređaja, ali treba napomenuti i da postoje različite vrste RAM-a. Pametni telefoni koriste jednu od ovih vrsta, SDRAM, ali je njegova karakteristika da je promjenjiv. Za razliku od fleš memorije vašeg pametnog telefona, koja je konstantna i dugotrajno pohranjuje informacije, radna memorija može zadržati informacije samo dok je vaš uređaj uključen.

Što više RAM-a vaš uređaj ima, to više informacija može da sadrži u svojoj radnoj memoriji. Kada otvorite aplikaciju, a zatim novi sadržaj unutar nje ili druge aplikacije, vaš telefon dodjeljuje dostupnu RAM memoriju svakom novom procesu. U trenutku kada više nema dostupnog RAM-a, vaš uređaj mora odlučiti koje procese će prekinuti kako bi mogao neometano raditi na njemu. Jednostavnim poređenjem može se zaključiti da će stoga Android pametni telefon sa 8 GB RAM-a moći držati aktivnije procese od onog sa 4 GB RAM-a i da će prelazak sa aktivnosti na aktivnost biti brži i fluidniji.

zašto android pametni telefoni imaju više ram-a od apple iphonea?

Sada se postavlja pitanje zašto Android pametnim telefonima treba više RAM-a od iPhone-a?

Ne može se dati direktan i sveobuhvatan odgovor na takvo pitanje, ali se mogu navesti neki faktori koji doprinose formiranju različitih vrijednosti radne memorije u dvije vrste uređaja.

Prva i osnovna razlika koja utiče na to je činjenica da su Android pametni telefoni i iPhone uređaji različito izgrađeni i sa različitim marketinškim intenzitetom. Tokom godine na tržište dolazi nekoliko novih iPhone (ili iPad) uređaja koji se pokreću gotovo istim hardverom. iOS aplikacije mogu raditi samo na nekoliko homogenih skupova čipova i mogu se posebno razviti za njih koristeći “lokalne” programske jezike – prvenstveno Swift i Objective-C. Uz koje su napisane iOS aplikacije, to se unosi direktno u komande koje Appleovi procesori mogu prepoznati i razumjeti bez potrebe za bilo kakvom konverzijom.

Sa Android pametnim telefonima stvari su malo drugačije. Operativni sistem Android se praktički nalazi na neograničenom broju uređaja sa čipsetima koje sami prave Qualcomm, Samsung, MediaTek i drugih proizvođača. Zbog činjenice da bi bilo praktično nemoguće podesiti kompatibilnost svih ovih čipseta različitih hardverskih konfiguracija, Android aplikacije su napisane programskim jezicima (Kotlin i Java) koji se na opštem nivou može konvertovati u jezik poznat svim uređajima, koji se zatim ponovo prevodi u “lokalni” kod poznat određenom čipsetu.

zašto android pametni telefoni imaju više ram-a od apple iphonea?

Ovaj poznati i zajednički jezik se također naziva bytecode.

Bytecode nije vezan ni za jednu konfiguraciju hardvera, tako da uređaj mora konvertovati taj kod u lokalni kod prije izvršenja. Kada se ovaj proces uporedi sa načinom na koji se izvršava lokalni kod na iOS uređajima, može se primijetiti da na Android uređajima zahtijeva dodatne resurse. Drugim riječima, aplikacija koja izgleda isto i ima iste funkcije na Androidu i iOS-u zahtijevat će više RAM-a na, recimo, Pixel 6 Pro nego na iPhoneu 13.

Upoređeni operativni sistemi takođe različito upravljaju RAM-om. Android upravlja memorijom koristeći metodu pod nazivom “odvoz smeća“. Ovaj proces povremeno dodeljuje objekte u radnoj memoriji koji se više ne koriste kako bi se dobile dodatne količine RAM-a.

iOS koristi metodu pod nazivom “automatsko brojanje referenci” (ARC) koji objektima u radnoj memoriji automatski dodjeljuje numeričku vrijednost na osnovu toga koliko se drugih objekata odnosi na njih. Objekti čija je numerička vrijednost prikazana kao nula se odmah uklanjaju iz radne memorije.

Sakupljanje smeća” metoda periodično uklanja neiskorištene objekte u radnoj memoriji, a takvim postupkom dovodi do gomilanja nepotrebnih podataka koji mogu začepiti RAM memoriju. Android također ima veće vrijednosti RAM-a za ovu svrhu. “Automatsko brojanje referenci” nema ovaj problem jer se pojedinačni nekorišteni objekti automatski uklanjaju čim se identificiraju.

Također treba napomenuti da je Android manje restriktivan prema aplikacijama koje imaju svoje procese u pozadini u odnosu na iOS. Zbog toga na Android pametnim telefonima aplikacije koje se ne koriste aktivno mogu bez problema koristiti RAM, dok je na iPhone uređajima to nešto teže postići.

Fleksibilnost Androida je jedna od najvećih prednosti ovog operativnog sistema, ali takva karakteristika takođe zahteva više RAM-a da bi radila efikasno.

samsung galaxy s23

Možemo li konačno reći da je višak RAM-a u Android pametnim telefonima loša stvar?

Android i iOS su dva operativna sistema koja rade različito. Android je fleksibilniji od iOS-a u pogledu načina na koji ga programeri koriste i uređaja koji na njemu mogu raditi. Takva fleksibilnost dolazi po cijeni većih vrijednosti RAM-a za slične performanse kao i iOS uređaji. iOS uređaji su bliže povezani sa svojim lokalnim skupovima čipova, a sam operativni sistem je mnogo restriktivniji.

Androidu je definitivno potreban dodatni RAM, ali dodatna radna memorija nije nužno loša stvar i ima neke posebne karakteristike.

Na kraju, možemo reći da razlike u RAM-u nisu odlučujući faktor za formiranje cijena pametnih telefona. iPhone 13 Pro Max trenutno ima cijenu od oko 11.000 kuna, a Samsung Galaxy A53 nešto više od 3.000 kuna. Oba uređaja imaju po 6 GB RAM-a, pa se iz navedenog primjera jasno vidi da se cijene formiraju na osnovu ostalih komponenti i samog brenda.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Zašto Android pametni telefoni imaju više RAM-a od Appleovih iPhonea? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

DRUGI UPRAVO ČITAJU