7 najboljih online (jakih) generatora lozinki

Tražite način da brzo kreirate “neprobojnu” lozinku? Isprobajte jedan od ovih online generatora lozinki.

Danas je to must have jaka lozinka na webu. Bilo da se radi o vašim nalozima e-pošte, društvenim mrežama, Amazon nalozima ili nečem drugom, korištenje datuma vašeg rođendana ili imena mačke kao lozinke je loša ideja.

Kako god, stvaranje savršene lozinke je zahtjevan. Na sreću, možete koristiti online generatori lozinki da kreirate jake i jedinstvene lozinke za svoje naloge. Pogledali smo najbolje online generatore jakih (i “slučajnih”) lozinki – ali prvo pitanje je, možete li uopće vjerovati online generatoru lozinki?

Šta je jaka nasumična lozinka?

Jaka lozinka ima dvije osnovne karakteristike: dužina i entropija.

Dužina lozinke utiče na vreme potrebno za njeno probijanje. Dužoj lozinki je potrebno više vremena za razbijanje, jer postoji više pojedinačnih bitova za pronalaženje. Kraća lozinka je lakša jer ih je manje. Duga lozinka je sama po sebi jaka. Zato neke usluge koriste šifru umjesto lozinke. Svi dodatni likovi tome dodaju dodatnu težinu.

Još jedna stvar na koju treba paziti je slučajnost lozinke, također poznata kao ‘entropija’. Entropija opisuje slučajnost procesa generisanja lozinke i rezultirajuću lozinku. Na primjer, lozinka duga osam znakova kao:

01234567

Znatno je slabija od lozinke od osam znakova kao što su:

58z@L#?T

Razlika je zbog poteškoća u razbijanju pojedinačnih znakova u ispravan redoslijed. Što je entropija veća, lozinka je nasumičnija i teže ju je probiti. Što više entropije unesete (više likova i varijacija), to postaje teže.

Možete li vjerovati online generatoru lozinki?

Postoji još jedan faktor koji treba uzeti u obzir kod online generatora lozinki: samopouzdanje.

Možete li vjerovati usluzi generiranja lozinki sa svojom lozinkom? To znači da osiguravate da generator lozinki ne vodi evidenciju i da web stranica koristi odgovarajuće sigurnosne certifikate za stvaranje sigurne veze između njega i vašeg pretraživača.

Nije lako utvrditi da li dobavljač lozinki na mreži radi sve ove stvari ispravno. Iskreno rečeno, trebali biste koristiti offline generator lozinki jer je to najsigurniji metod. Slanje tako osjetljivih informacija putem Interneta izlaže vas svim vrstama problema.

Međutim, ako ćete koristiti online alat, pogledajte sljedeću listu od sedam najboljih online generatora lozinki za jaku nasumične lozinke.

1) Bitwarden

7 najboljih online (jakih) generatora lozinki

Bitwardenov Password Generator je odličan besplatni generator lozinki s nekim korisnim opcijama. Kao što biste i očekivali, pokazuje koliko je vaša lozinka jaka, ali ima i koristan ekran koji vam daje do znanja koliko dugo može biti potrebno da se vaša lozinka probije.

Osim opcija za korištenje velikih slova, brojeva, znakova i slično, možete se prebaciti na frazu, ili dužu frazu koju možete koristiti umjesto lozinke. Bitwarden generator fraza ima i druge opcije, uključujući korištenje velikih slova, brojeva i separatora riječi.

2) LastPass

7 najboljih online (jakih) generatora lozinki

LastPassov “generator lozinki” je generator lozinki iz pouzdanog izvora kojem se može vjerovati. LastPass je aplikacija za upravljanje lozinkama, ili “menadžer lozinki“. Možete ga koristiti za pohranjivanje lozinki za stotine internetskih stranica koje zahtijevaju prijavu. LastPass desktop i online aplikacije su odlične. Ali ako vam je potrebna nova lozinka u hitnim slučajevima, njihov online alat je zgodna alternativa.

Možete promijeniti opcije generiranja lozinke da kreirate dugu, složenu lozinku koja koristi kombinaciju velikih i malih slova, brojeva i simbola. Takođe ima zanimljive opcije koje prilagođavaju vašu lozinku tako da bude “lako reći” ili “lako napisati” – savjetujemo vam da izbjegavate ove opcije radi maksimalne sigurnosti.

3) Dashlane

7 najboljih online (jakih) generatora lozinki

Dashlane je još jedan odličan alat za upravljanje lozinkama. Za dobrobit interneta i njegovih korisnika, Dashlane nudi svoj generator lozinki besplatno.

Kao i LastPass, možete prilagoditi slova, brojeve, simbole i dužinu prije kreiranja složene lozinke. Animacija generiranja lozinke je također lijep dodatak, mijenjajući boje kako biste pokazali koliko je vaša lozinka jaka.

4) Ugrađeni generator lozinki u web pretraživaču

Mozilla Firefox je predstavio ugrađeni generator lozinki u Firefox 69. Kada pokušate da kreirate novi nalog, možete kliknuti desnim tasterom miša na polje za lozinku i izabrati “Koristi generisanu lozinku”. Google Chrome ima sličnu funkciju kojoj možete pristupiti na isti način. Ali ovo nisu jedini web pretraživači sa ovom opcijom. Svakim danom ih je sve više.

5) Savršene lozinke

7 najboljih online (jakih) generatora lozinki

Steve Gibson je svjetski poznati programer i stručnjak za sigurnost, a njegov online generator lozinki radi više od deset godina.

“Savršene lozinke” koristi moćan algoritam za generiranje lozinki kako bi osigurao visok nivo entropije. Stranica generira novi set lozinki svaki put kada osvježite stranicu. Imate tri opcije: heksadecimalnu lozinku od 64 znaka (to je 0-9 i AF), ASCII lozinku od 63 znaka (to je skoro svaki znak, uključujući simbole) i alfanumeričku lozinku od 63 znaka (to je az, AZ , i 0 -9).

Od navedenih, “ASCII lozinka” je najsigurnija. Nasumična kombinacija znakova otežava svakome da provali, posebno na 63 karaktera.

6) Secure Password Generator Plus

7 najboljih online (jakih) generatora lozinki

Secure Password Generator Plus je još jedan izuzetno jednostavan za korištenje online generator lozinki. Secure Password Generator Plus vam daje opsežnu kontrolu nad kombinacijom znakova u vašoj lozinki. Na primjer, možete uključiti simbole, brojeve i velika i mala slova. Ali možete isključiti slična slova, kao što su o, O i 0, ili slične znakove, kao što su[{i([{i(

Plus verzija također osigurava da vaša lozinka počinje slovom (često je problem s pravilima za unos lozinke), neće ponavljati znakove ili simbole i neće ih duplicirati.

7) NordPass

7 najboljih online (jakih) generatora lozinki

NordPass generator lozinki je besplatni online generator lozinki koji pripada NordVPN aplikaciji za upravljanje lozinkama. Slično drugim aplikacijama na ovoj listi, omogućava vam da prilagodite odabir karaktera i trenutno generira lozinku.

Jesu li online generatori lozinki sigurni?

Korištenje potpuno offline generatora lozinki je najbolja opcija, obično putem određenog softvera ili upravitelja lozinki. Međutim, korištenje besplatnog online generatora lozinki nije loša opcija. Generatori lozinki na mreži na ovoj listi su sigurni i svaki put pružaju jaku i jedinstvenu lozinku, što je odlično za vašu sigurnost.

Osim toga, nemoguće je da zapamtite ove jake generirane lozinke, stoga obavezno koristite “menadžer lozinki“. Ima ih mnogo na tržištu, pa izaberite onaj koji vam najviše odgovara.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Post 7 najboljih online (jakih) generatora lozinki prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

DRUGI UPRAVO ČITAJU